Do krasové léčebny se speleoterapií se děti vrátí příští rok

0
414
speleoterapii
Jeskynní léčba malých pacientů v Dětské léčebně Ostrov u Macochy v Moravském krasu. / Foto: DL Ostrov u Macochy.

Do nově zrekonstruované Dětské léčebny se speleoterapií v Ostrově u Macochy vyrazí pacienti za léčbou už příští rok na jaře. Modernizace léčebny vyšla na 196 milionů korun. Zaplatil ji Jihomoravský kraj.

Vizualizace: ČEZ ESCO

O převzetí zrekonstruovaného ozdravného zařízení na Blanensku v chráněné krajinné oblasti Moravský kras informoval Jihomoravský kraj. Nyní už se čeká jen na montáž a instalaci vnitřního vybavení.

„Dětská léčebna v Ostrově u Macochy je jediným pracovištěm v celém Česku, které využívá pro speleoterapii krasovou jeskyni. Jsem rád, že se léčebný projekt, který pomáhá dětem zlepšit jejich život, podařilo dotáhnout do konce,” uvedl hejtman Jan Grolich [KDU-ČSL].

Díky rekonstrukci stávajících budov a výstavbě nového objektu se zvýšila i kapacita léčebného zařízení.

„Narostla až třikrát. Nabídne ubytování 78 osobám, a to dětem a jejich doprovodu,” uvedl radní pro investice Vladimír Šmerda [ODS].

Léčba astmatu je důležitá. I když ji mnozí podceňují

Dětská léčebna se speleoterapií je jednou ze tří součástí příspěvkové organizace Jihomoravské dětské léčebny. Jejím zřizovatelem je Jihomoravský kraj. Léčebna se speleoterapií funguje nepřetržitě od roku 1982. Zaměřuje se na léčbu dětských pacientů s chronickými onemocněními dýchacích cest. Jako je astma, záněty horních a dolních dýchacích cest, alergická rýma.

Proč pomáhá léčba speleoterapií dětem s astmatem

Terapeutické účinky vykazuje jeskynní léčba i u pacientů s atopickým ekzémem a po operacích dýchacích cest [např. adenoidektomie]. Při léčbě ozdravné zařízení využívá příznivého klima Císařské jeskyně, ve které se léčí pacienti ve věku od čtyř do 18 let věku.

„Z hlediska mechanismu účinku se jeví jako nejvýznamnější faktor lehce zvýšená koncentrace radonu. Ten zodpovídá jednak za vysokou koncentraci lehkých iontů v ovzduší jeskyně a jednak má přímé účinky na buňky,“ popisují léčbu v jeskyni zástupci zařízení.

Vlastnosti jeskynního mikroklimatu
  • Stálá teplota, vlhkost a malé kolísání barometrického tlaku.
  • Čistota ovzduší: Prach, pyly a mikroorganismy jsou jen v nepatrné koncentraci.
  • Velikost částic aerosolu: 0,2 – 0,5 um.
  • Vysoký obsah lehkých iontů: Důležité jsou záporné ionty, které zlepšují krevní průtok kapilárami, a tím se zlepší prokrvení orgánů, zrychlují pohyb řasinkového epitelu v dýchacích cestách, zvyšují produkci hlenu. Zajišťují i čistotu prostředí [„samočistící“ schopnost jeskyně].
  • Nízká koncentrace radonu přímo ovlivňuje imunologické pochody v buňkách.

Dále upozorňují, že celková expozice radonu nesmí přesáhnout nejvyšší přípustné roční expoziční dávky. Proto se expozice u pacientů i personálu pravidelně monitorují a vyhodnocují.

Speleoterapie neboli léčba s pomocí jeskynního klima není, jak upozorňují odborníci, zázračná léčebná metoda. Patří ke specializovaným klimatoterapiím. Podobně jako přímořská či vysokohorská léčba. I léčebný efekt speleoterapie je s nimi srovnatelný.

Jeskynní léčbu hradí zdravotní pojišťovny

Děti pobývající na ozdravném pobytu, který jim hradí zdravotní pojišťovny, tráví v jeskyni přibližně dvě až tři hodiny každý den. V ní odpočívají nebo se věnují pohybovým aktivitám. Po zbytek dne se jeskyně takzvaně čistí.

Průduškové astma postihuje více než 5 % populace

Součástí objektu je i stravovací a rehabilitační část. Děti při léčebné terapii využívají bazén, saunu, podhájský aerosol a tělocvičnu. Pacienti se při pobytu vyučují ve čtyřech třídách základní školy. Ve zdravotnické části zařízení funguje ambulance, vyšetřovna, provozní prostory. Dále jsou v něm šatny pro speleoterapii, sušárna spacáků, zázemí pro zaměstnance, skladovací prostory, venkovní sportoviště, arboretum a parkoviště.

„Jde o architektonicky zajímavou stavbu zapadající do CHKO Moravský kras, která využívá obnovitelných zdrojů energie a má nízké provozní náklady. Byla vybrána hodnotiteli z OECD a Evropské komise mezi tři nejlépe zadané veřejné zakázky roku 2021 v kategorii Udržitelná veřejná zakázka soutěže PROCURA+,” chlubí se Šmerda.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here