Cara Plasma vyvrací 7 nejčastějších mýtů o darování krevní plasmy

0
838
Cara_Plasma
Darování krevní plasmy nebolí a ani není komplikované. / Foto: Cara Plasma

Darování krevní plasmy provází mýty. Kristýna Štětinová ze společnosti Cara Plasma pro ZdraveZpravy.cz objasňuje, jak se to má skutečně s odběrem plasmy. Vysvětluje pravidla finanční náhrady i to, proč se plasma vyváží do zahraničí.

Mýtus č. 1: Krevní plasma se vyváží do zahraničí a chybí českým pacientům

Ano, krevní plasma je po odebrání v centrech Cara Plasma odvezena do zpracovatelských závodů v zahraničí. Avšak to jen z toho důvodu, že v České republice zatím není žádný její oprávněný zpracovatel. Část plasmy se k nám ale vrací ve formě léků. A ty se využívají k léčbě českých pacientů. Naše společnost navíc striktně dodržuje zásadu, že námi odebraná plasma neslouží k potřebám kosmetického průmyslu. Plasma odebraná v centrech Cara Plasma slouží výhradně k výrobě léků.

Mýtus č. 2: Pouze plasma darovaná v nemocnici je zpracována pro české občany

Ani toto není pravda. Nemocnice odebranou krevní plasmu využívají přímo, bezprostředně po odebrání, a to na operačním sále v případě krevních ztrát nebo při rozsáhlých popáleninách. Avšak plasma, kterou nemocnice stejně jako soukromá plasmaferetická centra posílají k výrobě léků, se zpracovává ve stejných závodech v zahraničí. A následně se k nám vrací zpět ve formě léků.

Mýtus č. 3: Plasmu darují lidé žijící na ulici a jinak nevhodní dárci

Plasmu rozhodně nemůže darovat každý. Dbáme na její kvalitu, a proto všichni dárci procházejí před každým odběrem vstupní prohlídkou u lékaře. Ten pečlivě kontroluje zdravotní stav a krevní obraz dárce. Následně krevní plasmu zdravotníci ještě před zpracováním opakovaně testují. Vylučují tak výskyt infekčních onemocnění.

Český dárce krevní plasmy je důležitý dárce

Mýtus č. 4: Dárci dostávají jen 800 korun, ale plasmu firma prodá významně dráž

Náhrada za odběr krevní plasmy je regulována zákonem. A ten určuje maximální možnou výši, kterou za odběr můžeme vyplatit. V ceně odebrané plasmy je potřeba zohlednit také náklady na personál a veškeré další nutné výdaje související s odběrem. K nim patří zdravotnický materiál, energie a podobně.

Mýtus č. 5: Pomáhat by měl člověk zadarmo, nikoliv za peníze

Každý dárce má možnost darovat plasmu bezplatně, nebo za úplatu. Bezplatný dárce má nárok na placené volno od zaměstnavatele a může si snížit daňový základ. Placený dárce dostává náhradu 800 Kč. Peníze dostává za čas strávený na odběru plasmy a kompenzaci s tím spojených nákladů. Je na každém, aby se svobodně rozhodl, jakou formu zvolí.

Mýtus č. 6: Darováním krevní plasmy ještě nikdo nikdy nikoho nezachránil

Snad nejhorší mýtus, který darování krevní plasmy také někdy provází. Pro moderní medicínu představuje krevní plasma důležitou součást léků, které se využívají při léčbě řady vážných nemocí. Účinné látky, které plasma obsahuje, nelze synteticky vyrobit. Pouze díky ochotným dárcům tato cenná složka lidské krve pomáhá mnoha pacientům s poruchou srážlivosti krve, s autoimunitním nebo nádorovým onemocněním. Významně se uplatňuje také při léčbě popálenin.

Mýtus č. 7: Darování krevní plasmy strašně bolí a je velice komplikované

Darování krevní plasmy nebolí a ani není komplikované. Má-li se ale udělat pořádně a bezpečně, je třeba splnit všechny náležitosti. V momentě, kdy dárce daruje plasmu opakovaně, celá procedura zabere už jen pár desítek minut. Všechny potřebné informace o průběhu darování plasmy jsou zde. Na odkazu jsou i místa odběru a lze si přes něj online rezervovat termín.

–Adman‘s Choice–

O společnosti Cara Plasma: Společnost Cara Plasma s. r. o. vznikla v dubnu 2013 jako česká rodinná firma. V Praze vybudovala nejmodernější centrum pro odběr krevní plasmy a zařadila se mezi desítku nejlepších v Evropě. V současné době provozuje moderní dárcovská centra v Praze, Brně, Jihlavě, Břeclavi a Českých Budějovicích. Dále ve Strakonicích, Kolíně, Mladé Boleslavi, Ostravě, Uherském Brodu, Pelhřimově a Zlíně. Jak společnost rostla, tak našla i silného partnera pro svůj další rozvoj. Dnes je Cara Plasma součástí německého holdingu. Více informací je k dispozici zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here