Jolie končí po 21 letech v OSN. Půjde vlastní cestou  

1
423
Jolie
Hollywoodská herečka Angelina Jolie [v černém] končí s prací pro OSN. Pomoci uprchlíkům se ale bude věnovat dál. / Foto: Nana Kofi Acquah, UNHCR

Americká herečka Angelina Jolie odchází z postu zvláštní vyslankyně Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky [UNHCR]. Humanitární aktivity ale neopustí. Dál chce pomáhat lidem, kteří čelí vnějšímu i vnitřnímu nucenému vysídlení.

UNHCR s Angelinou Jolie spolupracovala od roku 2001. V roce 2012 se stala zvláštní vyslankyní UNHCR. Angažovala se v místech válečných konfliktů a pomáhala uprchlíkům. V oblasti pomoci lidem, kteří čelí vnějšímu a vnitřnímu nucenému vysídlení, se chce dál věnovat.

„Jedna z nejvlivnějších zastánkyň práv uprchlíků, paní Jolie, bude pokračovat v práci na vybudování rovnoprávnějšího, spravedlivějšího a inkluzivnějšího mezinárodního systému v oblasti pomoci uprchlíkům,“ stojí ve zprávě UNHCR.

Za posledních 21 let se Angelina Jolie účastnila více než 60 polních misí UNHCR. K posledním z nich patřily například mise do Jemenu a Burkiny Faso. Tam podle organizace lidé zažívají jedno z největších utrpení světa. Mezinárodní organizace upozorňují na to, že západní země preferují jen některé z krizí. A některým z humanitárních krizí se tak nedostává patřičné pozornosti a finančních prostředků.

Angelina Jolie jde vlastní cestou

Angelina Jolie vyjádřila vděčnost UNHCR a OSN, že pod její hlavičkou pomáhala potřebným. Svou činnost charakterizovala jako privilegium.

„Jsem vděčná za příležitost pracovat jako zvláštní vyslankyně s tolika vynikajícími a oddanými terénními důstojníky UNHCR a dalšími kolegy, kteří po celém světě zachraňují životy,“ uvedla.

Upřesnila, že i v příštích letech udělá vše, co bude v jejích silách, aby pomáhala nuceně vysídleným osobám.

Po 20 letech práce v systému OSN ale cítím, že je čas, abych pracovala jinak. Abych se zapojila i přímo do pomoci uprchlíkům a místních humanitárních organizací,“ řekla.

Venezuela řeší hyperinflaci i exodus svých obyvatel

Herečce za roky práce ve prospěch UNHCR poděkoval vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. Podle jeho slov Angelina Jolie patřila mezi významné a viditelné tváře OSN.

„Jsme jí vděční za desítky let její služby a nasazení… Vážím si i toho, že po dlouhé a úspěšné době s UNHCR bude nadále pracovat ve prospěch uprchlíků. Že hledá způsoby, jak jít vlastní cestou. Věřím, že dokáže přivést k této problematice mnoho pozornosti. Těším se na pokračování našeho přátelství,“ řekl Grandi.

Co je a jak funguje UNHCR

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky [UNHCR, United Nations High Commissioner for Refugees] patří k pomocným institucím Organizace spojených národů. Pomáhá uprchlíkům, lidem žádajícím o azyl a těm, kteří se vrátili do zemí původu, osobám bez státní příslušnosti a velké části takzvaných vnitřně přesídlených osob po celém světě. Podporuje prosazování mezinárodních dohod o uprchlících, zajišťuje pro ně potraviny a lékařskou péči.

UNHCR založilo Valné shromáždění OSN 14. prosince roku 1950. Od té doby organizace pomohla více než 50 milionům uprchlíků na světě. V letech 1950 a 1981 obdržela Nobelovu cenu míru. Na začátku 21. století pracovalo ve více než 250 kancelářích UNHCR přes pět tisíc zaměstnanců ve 115 zemích světa. Rozpočet organizace se počítá v jednotkách miliard dolarů ročně.

Válka na Ukrajině je jednou z mnoha válek na světě

Od roku 2016 je nejvyšším představitelem, vysokým komisařem, Filippo Grandi z Itálie. Sídlí ve švýcarské Ženevě. Vysoký komisař má pětileté funkční období. Kancelář UNHCR v Praze funguje od roku 1992. Stalo se tak v souvislosti s přistoupením České republiky k Úmluvě o uprchlících z roku 1951 a jejímu Protokolu z roku 1967.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here