O testy na HIV, žloutenku a syfilis byl letos nezvyklý zájem

0
371
na_HIV
Foto: Pixabay.com

Do testovacích center během letošního Evropského týdne testování na HIV, žloutenky a jiné nemoci dorazilo 1 815 lidí. To je meziročně o tisíc zájemců víc. Testy zachytily dvě HIV+ osoby a jednotky lidí se žloutenkou B, C a syfilis.

Letošní Evropský týden testování [ETT] trval od pondělí 21. listopadu do pondělí 28. listopadu. Lidé se mohli nechat preventivně otestovat na HIV, žloutenky a syfilis ve všech krajích země. Celkem se pro zájemce otevřelo 86 kamenných a mobilních testovacích míst, ve kterých se mohl nechat kdokoli bezplatně vyšetřit na zmiňované nemoci. Akce se v listopadu koná každý rok.

„Propagace akce jako taková se zaměřovala na bezplatné anonymní testování, ale více osob přicházelo i na HIV centra a k lékařům, kde je péče hrazena zdravotními pojišťovnami. Prevence je velice důležitá a vnímat, že na ni lidé slyší, je pro nás zásadní,” uvedla manažerka Národního programu HIV/AIDS v ČR Anna Kubátová.

Infekci HIV vymýtit nedokážeme, říká David Jilich z NNB

Během letošního šestidenního bezplatného testování do center dorazilo 1 815 lidí. To je přibližně o jeden tisíc více návštěvníků než v předchozích letech. K nárůstu došlo ve všech krajích. O něco více se nechali testovat muži [56 %] než ženy, kterých do center dorazilo 44 procent. Vůbec poprvé se na některou ze zmiňovaných nemocí testovalo 1 318 osob [74 %], opakovaně pak 416 [23 %]. Mezi klienty center převládali lidé ve věku od 20 do 39 let.

Pozitivní záchyty při ETT 2022

Podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ], který celou akci zaštiťuje, se během letošního ETT podařilo zachytit dva HIV pozitivní vzorky u osob, které o své pozitivitě dosud nevěděly. Testy dále odhalily osm osob s pozitivními markery žloutenky typu B. U dvaadvaceti testovaných laboratoře podle SZÚ pokračují ve vyšetřování žloutenky typu C. A osm lidí si vyslechlo pozitivní výsledek testu na syfilis, kdy šlo o prvozáchyty. A do akce se zapojili i cizinci pobývající v České republice. Konkrétně Ukrajinců se nechalo při příležitosti ETT otestovat celkem 169.

„Náš web věnovaný problematice HIV/AIDS www.tadyted.com poskytuje základní informace přeložené do devíti světových jazyků. Výzvou pro další kampaně pro nás zůstává motivovat k návštěvě testovacích míst více cizinců a učit je nebát se využít nabídky prevence,” říká Anna Kubátová.

S HIV v Česku pobývá 537 běženců z Ukrajiny

A zájem o testování podle ní pokračoval i v následujícím týdnu. I tehdy se podařilo odhalit další infikované osoby. Za největší bonus pro pozitivně testované považuje Kubátová možnost zajištění okamžité hrazené léčby pro všechny.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here