Čeští vědci testují levný inhalační lék nejen na covid

0
998
Podpis smlouvy o převodu patentu mezi společností Oxygen Biotech a Charles University Innovation Prague. Vlevo zástupce společnosti Oxygen Biotech Tomáš Pacák, vpravo Otomar Sláma, předseda správní rady CUIP. / Foto: CUIP

Vědci z Biocev vyvinuli a patentovali unikátní inhalační lék na covid a jeho mutace. Lék s označením BAZE-X1 je určený pro pacienty s těžkým průběhem covidu-19 i dalšími vážnými respiračními nemocemi.

Za objevem preparátu stojí trojice vědců z Univerzity Karlovy a výzkumného centra Biocev – Karel Smetana, Jan Brábek a Milan Jakubek. Účinnou látkou BAZE-X1 je bazedoxifen [viz strukturní vzorec molekul bazedoxifenu níže, pozn. red.]. Ten patří k jednoduchým molekulám pracujícím na principu blokace interleukinu-6 [IL-6] a bílkovinné molekule zapojené do regulace imunitní reakce. IL-6 mimo jiné podporuje vznik a rozvoj zánětů v těle.

„IL-6 je klíčový interleukin pro invazivitu nádorových buněk, ale také pro cytokinovou bouři u některých závažných virových infekcí, včetně covidu-19,“ uvádí prof. Jan Brábek.

Podle něj látka bazedoxifene může předcházet vážným komplikacím spojeným s onemocněním covid-19. Jako je akutní syndrom dechové tísně, se kterým souvisí většina úmrtí na covid. Čeští vědci navíc přišli s rozpustnou formulací bazedoxifenu, který dosud pacienti přijímali jen v pevné lékové formě.

Profesorka Martina Koziar Vašáková z Pneumologické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice předpokládá, že mnohá poškození plicní tkáně z různých příčin [viry, bakterie, toxické látky, léky] mohou vést k uniformnímu difusnímu poškození plic, obdobnému jako u covidu-19.

„Inhalační bazedoxifen, který obecně tlumí tuto hyperreaktivitu imunitního systému, by tedy mohl pozitivně ovlivnit nejen fatálně se vyvíjející covid-19, ale i ostatní plicní procesy vyvolané jinými infekcemi nebo fyzikálními či chemickými poškozeními,“ vysvětluje profesorka Vašáková.

Lék vědci vyvíjeli bezmála deset let

Ve spolupráci s Fakultní Thomayerovou nemocnicí a společností Oxygen Biotech nyní probíhá druhá fáze klinických hodnocení. Látkou IL-6 pro zánět a nádorovou progresi se přes deset let zabývá tým profesora Karla Smetany Jr. [1. LF UK – BIOCEV] v úzké spolupráci s týmem profesora Jana Brábka [Př.F. UK, BIOCEV]. Právě on přišel s návrhem použít látku bazedoxifen na léčbu covidu-19.

Milan Jakubek z Laboratoře medicinální chemie [1. LF UK, BIOCEV] poté vytvořil novou rozpustnou formulaci bazedoxifenu pro inhalační podání. Výhodou této lékové formy je přímý účinek léku na viry zasažené plíce. Povedlo se mu to jako prvnímu vědci na světě. Do té doby se látka podávala pouze v pevné lékové formě.

Neurodegenerace spouštějí i viry, vědci hovoří i o covidu

Původci patentu jsou vědečtí zástupci Přírodovědecké fakulty UK a 1. LF UK. Podle nich lze do budoucna uvažovat o rozšíření působnosti látky do oblasti neurodegenerativních chorob [Parkinsonova, Alzheimerova choroba], některých neinfekčních difusních plicních procesů [progredující plicní fibrózy různého původu, sarkoidóza] či konkrétních druhů nádorů.

Léčivá látka na covid si hledá cestu k pacientům

Aktuálně došlo k podpisu smlouvy o převedu patentu mezi Charles University Innovation Prague [CUIP] a startupem Oxygen Biotech. Startup má na starosti ve spolupráci s Biocev financování klinického hodnocení dalšího vývoje BAZE-X1.

Koncem října se vědci z Biocev a zástupci společnosti zúčastnili mezinárodní odborné konference ve Spojených arabských emirátech. Výsledkem je podle nich mnoho jednání o potenciální spolupráci se zahraničními partnery.

„Trh v oblasti léků a vakcín proti onemocnění covid v USA a Evropě je dobře saturován. Existují ale regiony, které v průběhu pandemie měly nedostatek léčivých přípravků, a to mělo tvrdý zdravotní i socio-ekonomický dopad na jejich obyvatele. Důvodem byly jednak celosvětové výpadky výroby a zásobování, ale také například vysoká cena léků,” říká spoluzakladatel společnosti Oxygen Biotech Jiří Nižňanský.

Prodáváme českou chytrost, říká Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund

A právě na tyto regiony firma cílí s tím záměrem, že je přesvědčí levnými výrobními náklady na BAZE-X1.

„Zároveň objevujeme možnosti využití BAZE-X1 pro léčbu postcovidového syndromu, který dle WHO ohrožuje až 125 milionů lidí na světě. Kdybychom uspěli, můžeme nabídnout all-in-one léčivý přípravek nejen pro léčbu, ale také pro vypořádání se s následky onemocnění covid-19,” dodává Nižňanský.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here