Do čela nemocnic Plzeňského kraje míří Zdeněk Švanda

0
663
Zdenek_Svanda
Největší nemocnice Plzeňského kraje v Klatovech. / Foto: Nemocnice Plzeňského kraje

Rada Plzeňského kraje zvolila chybějícího člena představenstev svých čtyř krajských nemocnic akutní péče. Stal se jím Zdeněk Švanda. Ten působil jako krizový manažer v nemocnici v Brandýse nad Labem.

Zdeněk Švanda nahradil Jaroslava Šímu. Ten na funkci předsedy představenstev nemocnic rezignoval na vlastní žádost loni 31. října. Představenstva všech čtyř krajských nemocnic, akciových společností, jsou tak v plném počtu. Kromě Klatovské nemocnice, která má jako největší a řídící nemocnice Nemocnic Plzeňského kraje pět členů, jsou ve všech ostatních tříčlenná představenstva.

„Zdeněk Švanda úspěšně prošel výběrovými řízeními, která nemocnice koncem minulého roku vypsaly, a stane se [10.1.] členem představenstev Klatovské, Domažlické, Rokycanské a Stodské nemocnice,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Hais [Piráti].

Švanda by se měl podle něj následně stát šéfem představenstev krajských nemocnic. Zdůraznil, že podle zákona o obchodních korporacích a platných stanov jednotlivých nemocnic platí, že představenstvo volí a odvolává svého předsedu.

„Pan Švanda by měl být současně zodpovědnou osobou za Centrum sdílených služeb Klatovské nemocnice tak, aby byly všechny naše akutní nemocnice propojené,“ dodal hejtman Rudolf Špoták [Piráti].

Zdeněk Švanda převezme ekonomické řízení

Švanda uspěl ve výběrovém řízení, které organizovala Klatovská nemocnice jakožto řídící společnost uskupení Nemocnice Plzeňského kraje. Hejtman Špoták vyjádřil spokojenost s tím, že Švanda nastupuje ihned. Podle něj jde o kvalitního manažera s velmi dobrými referencemi.

„Celý život pracoval v manažerských funkcích, naposledy jako krizový manažer v nemocnici v Brandýse nad Labem. Bude primárně zaměřený na ekonomické a provozní záležitosti,“ uvedl.

Švanda se podle hejtmana bude zásadní měrou podílet i na investičním rozvoji a modernizacích krajských nemocnic.

„Čekáme na vyhlášení některých dotačních titulů, třeba na urgentní příjmy. A pokračujeme v projektech nového pavilonu v Klatovech a jdeme do soutěže na dodávku nové kotelny v Rokycanské nemocnici, kterou bychom chtěli dokončit do zahájení příští zimní sezony, a do dalších akcí,“ dodal Špoták.

Švanda se podle něj dále zaměří na snížení ztrát nemocnic, tedy vyrovnávacích plateb kraje za poskytování služeb obecného hospodářského zájmu [SOHZ].

„Budeme se snažit SOHZ postupně snižovat. Letos to nepůjde, protože velkou část tvoří nárůsty cen energií,“ upřesnil náměstek Hais.

Ten loni v prosinci uvedl, že nemocnice akutní péče plus zařízení následné péče v Plané a Horažďovicích by měly letos vykázat ztrátu 368 milionů korun. Za loňský rok má jít o deficit kolem 200 milionů korun. Za zápornými výsledky hospodaření podle něj stojí vysoké nárůsty cen energií. Jejich meziroční růst činí 133 milionů korun.

Petr Hubáček dál řeší zdravotní péči

Členem představenstva nemocnic Plzeňského kraje zodpovědným za zdravotní péči nadále zůstává lékař Petr Hubáček, který rovněž působí ve všech čtyřech představenstvech. Do Skupiny Nemocnice Plzeňského kraje patří čtyři nemocnice akutní péče v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu a dvě nemocnice následné péče s léčebnou rehabilitací v Horažďovicích a Svatá Anna [v Plané].

Nemocnice jsou akreditovány podle akreditačních standardů SAK či ISO. Spádové oblasti pokrývají většinu území Plzeňského kraje s více než 320 tisíci obyvateli. Jim poskytují lékařskou, ošetřovatelskou, lůžkovou a ambulantní péči. Jediným vlastníkem nemocnic je Plzeňský kraj.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here