MPSV posílí inspekční dohled nad sociálními službami

0
501
MPSV
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Dvě novely o sociálních službách chce letos předložit vládě Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. První novelu MPSV předloží v únoru, druhou pak v listopadu. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Pracujeme na novelizaci systému podpory sociálních služeb. Počítáme s novelizací ve smyslu zpřísnění inspekčního dohledu. Chceme, aby sociální služby byly pod větším inspekčním dohledem z naší strany. Je nutné, aby poskytovatelé vnímali, že tu bude větší tlak na dodržování kvality služeb,“ řekl v pondělí [16.1.] novinářům ministr Jurečka.

Ještě před koncem roku chce resort dokončit návrh zákona o povoláních v sociální oblasti. Legislativa podle ministra lépe vyřeší odbornost lidí v sociálních službách. Ať už na vedoucích, nebo nižších pozicích.

„Už dneska se potýkáme s tím, že je problém sehnat do sociálních služeb kvalitní personál, který práci dělá s lidským nasazením,” uvedl ministr.

Podle něj by se měl upravit i způsob odměňování. Už letos podle Jurečky půjde do sociálních služeb o 12,2 procenta více peněz než loni. Sociální služby letos dostanou ze státního rozpočtu 26,5 miliardy korun. Loni jim stát na provozy přispěl 23,6 miliardy korun. Navýšení podle ministra poskytovatelům postačí i na zvýšení platů a mezd pracovníků v sociálních službách. Částka podle jeho slov vzešla po dohodě MPSV se zástupci krajů.

„A toto by měla být částka, která by měla postačit,“ uvedl ministr.

Podle zástupců sociálních služeb státní dotace ale pokryjí ani ne polovinu nákladů nutných pro provoz sociálních zařízení. Nastavení úhrad roky kritizují organizace na pomoc postiženým a jejich rodinám. Poukazují, že podpora plyne spíš do velkých provozů a změny v systému postupují jen pomalu.

Strategie dlouhodobé péče

Česko podle ministra letos rovněž dokončí návrh reformy dlouhodobé péče o seniory a lidi s postižením. Z Národního plánu obnovy [NPO] na ni získá devět miliard korun. Do tří let by u nás měly vzniknout téměř tři stovky komunitních domovů s nejméně 5 000 lůžky. Bližší informace jsou zde.

Ministr Jurečka slíbil i legislativní kroky k urychlení přeměny velkých ústavů na menší zařízení a posílení služeb v domácím prostředí.

„Já budu dělat kroky k tomu, abychom upravili legislativu, která by dokázala rychleji zvládnout transformaci a deinstitucionalizaci v rámci sociálního systému a v rámci ústavní péče. Abychom pro naše klienty byli schopni nabízet komunitní zázemí, aby tam byl duch rodinné péče,” popsal ministr.

Pojišťovny již brzy nabídnou pojištění dlouhodobé péče

Podle něj to značí legislativní změny a další finanční nároky. Česko ale má “určité finanční zdroje” i díky financování z EU, upozornil ministr. Brusel navíc cestu deinstitucionalizace výrazně podporuje.

Resort na svém webu uvádí, že “reforma bude dokončena do čtvrtého čtvrtletí 2023”. Základem má být nová legislativa, která propojí zdravotní a sociální péči, zajistí jim stabilní dlouhodobé financování, podpoří pomoc v domácím prostředí, umožní přístup soukromých poskytovatelů a zlepší i odborný dohled. Podle prováděcích dokumentů představuje milník v reformě přijetí zákona o dlouhodobé péči s termínem dokončení v posledním letošním kvartále. Kabinet by měl podle legislativního plánu normu dostat v dubnu. Platit by měla od ledna příštího roku.

Finanční plán MPSV na zavedení strategie

Z devítimiliardové podpory v NPO využije MPSV 8,3 miliardy korun na vybudování a rozšíření komunitních center a na posílení terénních a ambulantních služeb. Do konce příštího roku by u nás mělo vzniknout 121 nových komunitních domovů. Sedm desítek zařízení mají být novostavby, pět desítek pak rekonstruované objekty. Dalších 167 objektů mají investoři dokončit do konce roku 2025. Úřad očekává, že podpora z NPO pomůže v sociálních službách vytvořit minimálně pět tisíc nových lůžek.

Za sociální služby si lidé od ledna 2023 připlatí

A to není všechno. Zhruba 200 milionů korun z NPO poputuje na nákup stovky elektroaut a 151 hybridních vozů, které budou sloužit v sociálních službách. Používat je budou hlavně terénní pečovatelé a pracovníci. Zbývajících 444 milionů je určených na rozvoj služeb prevence a poradenství. Zmíněné projekty musí resort realizovat nejpozději do roku 2025.

Podle vrchní ředitelky Sekce evropských fondů a mezinárodní spolupráce MPSV Martiny Štěpánkové Česko v čerpání podpor postupuje v souladu s politikou Evropské unie. Odkazuje přitom na za českého předsednictví schválené evropské strategie dlouhodobé péče.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here