Legalizace konopí se Česko může dočkat už příští rok

0
6427
konopi
Foto: Pixabay.com

Rozvolnění trhu s marihuanou prosazuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Pro přijetí zákona, jenž by legalizoval konopí již od roku 2024, argumentuje i vyššími příjmy do státní kasy.

Národní protidrogový koordinátor tvrdí, že nyní v Česku nelegální konopí v nejrůznější podobě ročně užije kolem jednoho milionu lidí. Většina z uživatelů látek s obsahem THC podle Vobořila v životě funguje jako lidé, kteří tuto látku neužívají.

„Česká republika se jako jedna z mála zemí dostala s užíváním konopí ke stropu. I když užívání jako v jedné z mála zemí v EU klesá, jsou to ale až stovky tisíc občanů, kteří aktivně konopí užívají,“ říká Vobořil.

Podle něj se stal český konopný trh etablovaným, byť je stále nelegální. V tom spatřuje i důvody pro regulaci trhu s konopím. Přičemž tvrdí, že navrhované znění zákona přináší pro trh s konopím větší regulaci, než platí pro tabákové produkty.

První konopné kluby v Česku už v roce 2024

Návrh protidrogového koordinátora počítá s tím, že veškeré povolovací procesy spojené s pěstováním konopí, jeho prodejem, distribucí, výdejem i provozem takzvaných konopných klubů by v rukou držel výhradně stát. Stejně tak by zřejmě vedl i jakýsi registr uživatelů psychoaktivní látky [THC], která je součástí rostliny.

Nemalé inkaso ve prospěch státu slibuje Vobořil i z udělování licencí, které budou obchodníky opravňovat k výrobě konopí, jeho distribuci, a to i do zahraničí.

„Navrhujeme zdanění konopí a výběr finančních prostředků za udělování licencí. Počítáme tak s významným příjmem do státního rozpočtu,“ vysvětluje.

Schyluje se k legalizaci konopí? Výnos daně mají být 2 mld. Kč

Podle Akčního plánu závislostí pro následující tři roky by mohl roční výnos daně z konopí jen v rámci českého trhu dosahovat až dvou miliard korun. Součástí odhadu inkasa daně nejsou příjmy z případných prodejů licencí a exportu.

„Potenciální příjmy ze spotřební daně, DPH, DPFO [daň z příjmů fyzických osob, pozn. red.] a prodeje licencí dosahují odhadem až čtyři miliardy korun,“ tvrdí odborníci na politiku závislostí.

Současně si Jindřich Vobořil slibuje získání určitého podílu z tohoto příjmu, který by měl, jak říká, směřovat na prevenci. Zřejmě má na mysli preventivní opatření, která mají mládež i ostatní potenciální uživatele upozornit na rizika související s užíváním produktů s obsahem THC, tedy konopí, ale i dalších návykových látek.

Legalizace konopí už od ledna 2024

První návrh na zavedení regulovaného trhu s konopím představil Vobořil expertní pracovní skupině při Úřadu vlády minulý týden. Blíže jim popsal systém zdanění konopných výrobků, podmínky pro pěstování stejně jako sdílení konopí v pěstitelských klubech i jeho výdej u licencovaného prodeje v maloobchodní i velkoobchodní síti. Včetně vývozu do zahraničí.

„Návrh počítá s mnoha omezeními, kde takový prodej bude povolen a kdo vše bude vstupovat do tohoto povolení,“ upozorňuje národní protidrogový koordinátor.

Konopí stojí za 30 procenty závislostí v EU, tvrdí OSN

Pracovní skupina se podle něj k tématu opět sejde 2. února. Do konce března se chystá připravit věcný záměr zákona, který umožní samopěstování, vznik konopných klubů a stanoví model licencovaných výrobců, distributorů a prodejců. Poté by mohl podle plánů Vobořila návrh zamířit k projednání na vládu. Při jeho schválení by se začalo pracovat na jeho paragrafovém znění. V účinnost by norma vstoupila od příštího roku.

„Moje ambice stále zůstává, abychom měli případně zákon v účinnosti v roce 2024,“ dodává národní protidrogový koordinátor.

O legalizaci marihuany usiluje i Německo

Loni v říjnu představilo plán na zavedení rekreačního užívání marihuany pro lidi starší 18 let i Německo. Legalizaci drogy v Německu prosazuje německá vládní koalice. Aby svůj plán prosadila, nutí Evropskou unii k přesnému definování rekreačního užívání. A to tak, aby definice vyhovovala jejím vnitřním předpisům.

„Pokud Evropská komise, která nyní zkoumá náš návrh, plán neschválí, pak ve své zákonodárné iniciativě nebudeme pokračovat. Bez zákona nebude marihuana legální,“ uvedl loni při představení plánu na legalizaci marihuany německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach [SPD].

Boj o jointa: Německo dál tlačí na legalizaci marihuany

Slova ministra ukazují, že na své ambici země netrvá za každou cenu. Kabinet kancléře Olafa Scholze [SPD] chce alespoň dekriminalizovat v případě dospělých vlastnictví 20 až 30 gramů marihuany. A hovoří se i o tom, že marihuanu z kontrolovaných pěstíren Německo umožní prodávat v licencovaných obchodech pro osobní potřebu ve stejném množství i bez schválení EU. V domácích podmínkách povolí pěstování až tří rostlin.

Avšak k tomu, aby Německo dotáhlo svůj plán na úplnou legalizaci marihuany do konce, potřebuje nutně souhlas Evropské unie. A unijní exekutiva k tomu zase potřebuje legislativu. Zdaleka totiž nejde jen o uspokojení potřeb německých občanů. Nýbrž o krok, jenž zasáhne širší okruh souvisejících činností, včetně vývozu do zahraničí. Uzákonění užívání, pěstování i distribuce konopí tak není, jak ukazuje přístup sousedního Německa, jednoduchá záležitost, spíše naopak.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here