Příspěvek na domácí plicní ventilaci potvrzují pojišťovny

0
673
plicni_ventilaci
Ilustrační foto: Pixabay.com

Příspěvek na mobilitu 2 900 korun dostanou pacienti na domácí plicní ventilaci nebo oxygenoterapii od úřadu práce po doložení potvrzení od zdravotní pojišťovny, že zdravotnický prostředek skutečně užívají.

S ohledem na vysoké ceny energií dostávají od loňského prosince pacienti odkázaní na dlouhodobou domácí oxygenoterapii nebo domácí plicní umělou ventilaci příspěvek na mobilitu 2 900 korun na měsíc. Žádosti o sociální dávku vyřizují i vyplácejí úřady práce. Potřební o ni žádali prvně za prosinec 2022 s tím, že po doložení nutných dokumentů jim úřady práce vyplatí podporu na účty v průběhu letošního ledna.

Byť veškerou agendu ohledně příspěvků na mobilitu spravují pobočky úřadů práce, tak v případě žádosti o příspěvek na úhradu energií při používání domácích plicních ventilátorů či oxygenoterapií požadují doložit ještě potvrzení od zdravotní pojišťovny, že žadatel o dávku zdravotnický prostředek doma skutečně užívá.

„Pojištěnec, který využívá po celý kalendářní měsíc zdravotnický prostředek pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii nebo zdravotnický prostředek pro domácí plicní umělou ventilaci může zdravotní pojišťovnu o vystavení potvrzení k příspěvku na mobilitu požádat, potvrzuje za Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ČR [VZP ČR] mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Kamila Zikmundová je Sestra roku v ošetřovatelské péči

Zároveň upozorňuje, že potvrzení se nevztahuje na zdravotnické prostředky pro léčbu poruch dýchání ve spánku. A rovněž ani na zdravotnické prostředky pro odsávání z dýchacích cest, jak se pojištěnci často mylně domnívají.

„Z tohoto důvodu nemůže být potvrzení zdravotní pojišťovnou na tyto zdravotnické prostředky vydáno,“ dodává mluvčí pojišťovny.

Potvrzení o domácí plicní ventilaci

Pro podání žádosti o vystavení potvrzení nevyžadují zdravotní pojišťovny žádný speciální listinný formulář. O vydání potvrzení tak stačí u smluvní zdravotní pojišťovny požádat volnou formou. Nicméně i tak by neměl klient v žádosti zapomenout uvést jméno a příjemní, datum narození, číslo pojištěnce, adresu trvalého pobytu/kontaktní adresu. Dále i telefon, e-mail či datovou schránku. A součástí žádosti by mělo být podle Plívové i odůvodnění podání žádosti.

A to třeba v následujícím znění: „Žádost o vystavení potvrzení o dlouhodobém zapůjčení a využívání zdravotnického prostředku k příspěvku na mobilitu od Úřadu práce“.

Na závěr už postačí jen uvést, jak si přeje žadatel potvrzení doručit. Například elektronicky emailem, datovou schránkou nebo poštou. Pak už stačí uvést datum a podpis žadatele a vyhotovený dokument přidat k žádosti o příspěvek na mobilitu úřadu práce.

Přehled: Změny sociálních podpor v roce 2023

Potvrzení vydá zdravotní pojišťovna rovněž zplnomocněné osobě oproti předložení plné moci, která nemusí být úředně ověřen.

Příspěvek na mobilitu pacientům na domácí plicní podpoře úřady práce vyplácení zpětně. To znamená, že například při nároku na něj v měsíci lednu jej úřad odešle na účet žadatele nejpozději do konce měsíce února. Obvykle ho vyplácí v měsíční frekvenci. Výjimečně pak čtvrtletně, opět vždy zpětně, tedy po dokončení nárokového období. O kvartální výplatu sociální dávky si pacienti ale musí u své pobočky úřadu práce vždy požádat. Do zahraničí příspěvek úřady nevyplácí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here