Mrzačení ženských pohlavních orgánů řeší už i Evropa

8
67660
Mrzaceni_zenskych_pohlavnich_organu
Ilustrační foto: Lékaři bez hranic

Mrzačení ženských pohlavních orgánů ohrožuje i dívky v Evropě. S následky této praxe se v Evropě potýká přes 600 tisíc žen, dalších 190 tisíc dívek je v ohrožení. Na světě žije přes 200 milionů dívek a žen se zmrzačeným pohlavním orgánem.

Na dnešek, šestého února, letos připadá Mezinárodní den nulové tolerance mrzačení ženských orgánů. Neopodstatněný zákrok je problém nejen Afriky, Asie a zemí Blízkého východu, kde se nejvíce praktikuje, ale také Evropy. Podle dat Evropské komise [EK] s takto poškozenými genitáliemi žije v Evropě přes 600 tisíc žen. Dalších 190 tisíc většinou dívek je touto praktikou přímo ohroženo. Mrzačení ženských pohlavních orgánů se v EU často neprovádí, ale dívky jejich rodiny kvůli tomuto zákroku převáží do třetích zemí.

„Mrzačení pohlavních orgánů se většinou provádí u mladých dívek v dětském věku do 15 let. Tato praxe je mezinárodně uznávaná jako porušování lidských práv dívek a žen,“ uvádí zástupci Světové zdravotnické organizace [WHO].

Takzvané Female Genital Mutilation [FGM] je spojeno se silnou bolestí a nadměrným krvácením. U dívek dochází k otokům genitální tkáně, infekcím, které doprovází vysoké horečky. K dalším zdravotním komplikacím bezprostředně po výkonu patří bolestivé močení, dlouho se nehojící rány a vážné poranění okolní genitální tkáně. Klíčem k ukončení mrzačení ženských pohlavních orgánů je podle EK transformace sociálních a genderových norem prostřednictvím.

„Od roku 2016 přispěla EU na společný program UNFPA a UNICEF o vymýcení mrzačení ženských pohlavních orgánů částkou 18,5 milionu eur [cca 444 mil. Kč],“ uvádí zpráva EK.

Loni Komise navrhla celounijní pravidla pro boj proti násilí páchanému na ženách. Nová pravidla zahrnují kriminalizaci mrzačení ženských pohlavních orgánů v celé EU.

„Letos rovněž předložíme doporučení, jak v první řadě předcházet škodlivým praktikám vůči ženám a dívkám,“ rovněž stojí ve zprávě EK.

Od března 2023 policisty a příslušníky pohraniční stráže upozorní Schengenský informační systém na osoby vystaveny riziku genderově podmíněnému násilí, včetně mrzačení ženských pohlavních orgánů.

Mrzačení ženských pohlavních orgánů má svou definici

Byť již Úmluva OSN o právech dítěte z roku 1989, jejímiž smluvními stranami jsou i členské státy EU, odsuzuje násilí páchané na dětech včetně mrzačení ženských pohlavních orgánů, žije dnes na celém světě přes 200 milionů dívek a žen se zmrzačenými pohlavními orgány.

„Mrzačení ženských pohlavních orgánů zahrnuje všechny postupy, kdy dochází k částečnému nebo úplnému odstranění vnějších ženských pohlavních orgánů nebo jinému poranění ženských pohlavních orgánů z nelékařských důvodů,“ popisuje FGM WHO.

Mrzačení ženských pohlavních orgánů WHO dělí do čtyř skupin
  • Částečné nebo úplné odstranění klitorisu [vnější a viditelná část klitorisu, která je citlivou částí ženských pohlavních orgánů] a/nebo předkožky/klitorisu.
  • Částečné nebo úplné odstranění klitorisu a malých stydkých pysků s nebo bez odstranění velkých stydkých pysků.
  • Zúžení vaginálního otvoru vytvořením krycího těsnění. Těsnění je vytvořeno odříznutím a přemístěním malých stydkých pysků nebo velkých stydkých pysků, někdy sešitím.
  • Všechny ostatní postupy škodlivé pro ženské genitálie pro nelékařské účely. Například píchání, propichování, nařezávání, škrábání genitální oblasti.

Zástupci WHO zdůrazňují, že výše uvedená praxe nemá žádné zdravotní přínosy pro dívky a ženy. Naopak jim způsobuje těžké krvácení a celoživotní potíže s močením, infekcemi, cystami. Ženy po FGM mají často vážné komplikace při porodu a zvýšené riziko úmrtí novorozenců.

FGM dívky a ženy mrzačí na celý život

Jakkoli WHO dlouhodobě upozorňuje, že FGM pro ženy a dívky neznačí žádné zdravotní přínosy, praktika je stále živá. A to přesto, že tento zvrácený výkon zdraví žen a dívek ohrožuje a způsobuje jim obrovskou bolest. Často s celoživotními následky i úmrtími.

„Jde o odstranění a poškození zdravé a normální ženské genitální tkáně a zasahuje do přirozených funkcí dívčích a ženských těl,“ uvádí WHO.

Jen polovina dětí s HIV se léčí, svět chce změnu

Celoživotně se většina dívek a žen, které mrzačení genitálií podstoupily, potýkají s infekcemi močových cest, vaginálními problémy, často je trápí výtoky, svědění a vaginální infekce. Menstruace u nich bývá velmi bolestivá, mají potíže s vylučováním menstruační krve. I několik let po FGM ženy trpí při pohlavním styku a jejich porod se spojuje s vyšším rizikem nadměrného krvácení, resuscitací a úmrtím novorozence.

FGM zůstává problémem hlavně v Africe

Záměrné mrzačení ženských genitálií se většinou provádí u mladých dívek mezi dětstvím a dospíváním, spíše příležitostně u dospělých žen. Podle údajů WHO v 30 zemích západní, východní a severovýchodní Afriky, a v některých zemích na Blízkém východě a v Asii, prošlo praktikou FGM více než 200 milionů žijících dívek a žen.

WHO potřebuje další peníze. Zdravotní krize se rychle šíří

FGM v těchto zemích považují za nezbytnou součást výchovy dívek. A rovněž za přípravu na dospělost a manželství. Což zahrnuje kontrolu jejich sexuality kvůli zachování předmanželského panenství a manželské věrnosti. Někteří lidé zase věří, že praxe má náboženskou podporu. Žádná náboženství tuto praxi ale nepředepisují.

Veronika Táchová

8 KOMENTÁŘE

  1. V Evropě neomluvitelný hnus a jeho nositelé/šiřitelé sem nepatří ! Bohužel v zemích Evropy, které jsou obsazeny negromuslimskými migranty a navzdory platným zákonů se toto zvěrstvo toleruje ! Stejně jako mnohoženství a jiná obohacení nezvaných příchozích ! Považuji za nemyslitelné, aby jim toto bylo tolerováno! Buď se přizpůsobí zdejším pravidlům nebo odchod ! V jejich zemích se cizinec musí pravidlům přizpůsobit taky !

  2. U žen a dívek se tomu říká mrzačení, u mužů a chlapců „jednoduchý zákrok“. Výsledek je buď tentýž, nebo ještě horší. Klitoris obsahuje 6 – 8 tisíc nervových zakončení. Předkožka 10 až 20 tisíc.

  3. bežte stěmi ženskýma už někam už to přehánite furt samy ženy ale co chlapy obřízka a tak furt samý mrzačení žen samí svátek mdž svátek matek a podobný … ale svátek mužů a otců to mrzačení můžu obřízkou to ne běžte do … to už přeháníte.

  4. Naprosto nechápu. Dělají to náboženští fanatici a nebo z tradice. To ten jejich bůh stvořil ženské tělo tak špatně, že ho musí opravovat?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here