Praha chce obnovit dětskou zubní pohotovost

0
379
zubni_pohotovost
Foto: Pixabay.com

Vedení hlavního města jedná s Fakultní nemocnicí v Motole o obnovení dětské zubní pohotovosti. Vše závisí na tom, jestli město sežene zubaře, uvedl ředitel FN v Motole Miloslav Ludvík.

Zubní pohotovost pro děti na Stomatologické klinice dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol letos přešla do režimu, kdy vykonává pouze akutní péči. To znamená, že ošetří jen dětské pacienty s neodkladnou péčí. Například po úrazech, dopravních nehodách, při krvácení a při zánětech kolem čelisti a podobně. Pracuje v režimu 24/7. Za omezením provozu dětské pohotovosti stojí nedostatek personálu. Nyní o jejím alespoň částečném obnovení ale jedná pražská radní Alexandra Udženija [ODS].

„Začala jsem jednat s Nemocnicí Motol, aby převzali provoz pohotovosti od půlnoci do šesté hodiny ranní, kdy není tolik pacientů. Přeci jen do půlnoci je největší nápor, tak aby oni převzali tuto část práce,“ řekla Udženija.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

Jednání se, jak dodala, vyvíjejí velmi dobře. Což zřejmě znamená, že Praha už má zubaře, kteří by do FN Motol nastoupili. Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík totiž řekl, že nemocnice obnoví pohotovost jen v tom případě, že město sežene zubaře. Pohotovosti pro město provozují některé nemocnice. Magistrát jim na jejich fungování dává ročně v součtu přes 30 milionů korun.

Zubní pohotovost ve Spálené ošetřuje přednostně děti

Služby dětské zubní pohotovosti nyní do 23:30 ve všední dny a do 22:00 hodiny o víkendech a svátcích zajišťují stomatologové v městské poliklinice ve Spálené ulici. Podle současných pravidel ošetření pacientů funguje tak, že dětští pacienti mají přednost před dospělými pacienty.

„Je to zkušební provoz. Mám informace od pana ředitele, že to zatím funguje,” řekla Udženija.

Problém ale je, že zubní pohotovost ve Spálené ulici pacienty ošetřuje nanejvýš do půl dvanácté v noci. Což vzhledem k situaci, která panuje v dostupnosti stomatologické péče v Česku, nestačí.

„Na víc bohužel nemáme kapacitu,” vysvětlila radní.

A tak znovuobnovení dětské zubní pohotovosti, a to nejen v Praze, ale kdekoli v České republice, závisí na personálním zajištění. Jak ostatně při jednání se zástupci Prahy upozornil ředitel FN v Motole Miloslav Ludvík.

„Pokud seženou [magistrát] zubaře, kteří to budou chtít dělat a budou tady na celý rok, tak problém padá,” řekl Ludvík.

Zubní výrobky mohou lidé reklamovat, ale plombu ne

Právě nedostatek personálu je důvodem, proč nemocnice ošetřuje pouze akutní případy. Motolská nemocnice podle Ludvíka nemá dostatek lékařů, kteří by mohli kromě svých nynějších pracovních povinností pracovat i na dětské zubní pohotovosti. Pokud město lékaře sežene, pak se stanou zaměstnanci nemocnice a dojde k obnovení dětské zubní pohotovosti. Magistrát bude na provoz pohotovosti pouze dávat peníze.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here