V USA tlačí na snížení cen inzulinu. A daří se jim

0
361
inzulin
Joe Biden seznamuje americkou veřejnost s protiinflačním zákonem, který mimo jiné reguluje prodejní ceny inzulinu pro pacienty v Medicare na 35 USD na měsíc. / Foto: The White House

Cenu inzulinu v USA nově reguluje takzvaný protiinflační zákon na 35 dolarů [cca 760 Kč] na měsíc pro pacienty v systému Medicare. Prezident Joe Biden vyzval výrobce k jeho zlevnění i pro ostatní diabetiky. Zatím zareagovala společnost Eli Lilly.

Za inzulin nezaplatí američtí senioři registrovaní ve zdravotních programech Medicare více než 35 dolarů [cca 760 Kč] za měsíc. Limit stanoví loni a letos platný přijatý zákon o snížení inflace, takzvaný Inflation Regulation Law/Act [IRA]. Americký prezident Joe Biden zároveň apeloval na farma firmy, aby ceny inzulinu snížily i pro ostatní pacienty trpících diabetem.

„Minulý rok jsem podepsal zákon o snížení inflace, který omezil inzulin na 35 dolarů měsíčně pro seniory. A vyzval jsem farmaceutické společnosti, aby snížily ceny inzulinu pro každého. A dnes to udělala Eli Lilly,“ uvedl tento týden na Twitteru Joe Biden.

Zároveň zopakoval, aby přístup americké farmaceutické společnosti následovaly i další výrobci inzulinu. Cukrovkou většinou 2. typu trpí ve Spojených státech 37 milionů lidí. Inzulin podle Americké diabetické asociace [ADA] užívá kolem 8,4 milionu z nich. Devadesát procent amerického trhu s inzulinem pokrývají firmy Eli Lilly, Sanofi a Novo Nordisk.

Podkožní senzory pro diabetiky značí průlom v léčbě

Výrobci inzulinu v minulosti stanovovali cenu inzulinu na více než 275 dolarů [cca 6 tisíc Kč] za lahvičku. To podle iniciativy Insulin Initiative představuje nárůst ceny o 1 200 procent za posledních dvacet let.

Eli Lilly v USA zlevní inzulin o 70 procent

O snížení ceny nejčastěji předepisovaného inzulinu pro americké pacienty informovalo vedení Eli Lilly v tiskové zprávě [1.3.]. Jde o léky Humalog a Humulin, jejichž ceny výrobce od letošního čtvrtého čtvrtletí zlevní o 70 procent.

„Ačkoli současný zdravotnický systém poskytuje přístup k inzulinu pro většinu lidí s diabetem, stále neposkytuje cenově dostupný inzulin pro každého, a to se musí změnit,” řekl generální ředitel společnosti Eli Lilly David A. Ricks.

Oznámená změna o snížení ceny inzulinu podle něj pro pacienty s diabetem značí dobrou zprávu. V rozhovoru pro televizi CNN Ricks dále uvedl.

„Ohledně zavedení normy bychom mohli čekat, až začne jednat Kongres anebo obecně systém zdravotní péče, ale mi ji nyní zavádíme sami.”

EU dá ČR miliardu na diabetologii, kardiologii a obezitologii

Výrobce léků podle něj dále mimo jiné rozšíří svůj program Insulin Value Program, v jehož rámci se limit 35 dolarů bude vztahovat na přibližně 85 procent amerických lékáren. Pacienti využívající ostatní lékárny, které se programu neúčastní, mohou získat slevu prostřednictvím webových stránek výrobce léků, uvedl Ricks.

V rozhovoru dále řekl, že snižování cen nejen léků “by mělo být v Americe novým standardem”. Zároveň vyzval i ostatní společnosti a zúčastněné strany, aby v tomto požadavku i ony vyhověly.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here