MPSV chce pracujícím penzistům odpustit sociální odvody

0
868
socialni_odvody
Foto: Pixabay.com

Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] navrhuje změny v podpoře práce v důchodovém věku. Místo nynějšího trvalého navyšování penze by podle něj pracující důchodci neplatili odvody na sociální pojištění.

Vyplývá to z návrhu novely o provádění sociálního zabezpečení. Stejně jako to, že pracujícím důchodcům by zůstalo 6,5 procenta ze základu jejich výdělku. Živnostníkům by se odvodová sazba snížila obdobně.

„Na rozdíl od současné právní úpravy mírného, ale trvalého zvyšování starobního důchodu za odpracovanou dobu je navrhovaná právní úprava efektivnějším řešením, jak starobním důchodcům pomoci, finanční podpora bude významnější a okamžitá,” píše v podkladech k novele ministerstvo práce.

Upřesnilo, že za současných podmínek se penze za rok práce navíc zvedá “v řádu desetikorun”. Ministerstvo financí ČR výpadek příjmů do důchodového systému, který je deficitní stejně, jako jsou deficitní celé veřejné finance ČR, odmítá. Proti návrhu se staví rovněž odbory. Podle nich by měl stát navyšování penze za “přesluhování v práci” naopak zvýšit.

Sociální odvody a úspora po případné změně

Po odpracování 360 kalendářních dnů mohou nyní starobní důchodci a důchodkyně požádat správu sociálního zabezpečení o navýšení penze. Zásluhový procentní díl důchodu jim vzroste o 0,4 procenta výpočtového základu. Podle návrhu by nově nemuseli zaměstnanci platit na sociální zabezpečení 6,5 procenta ze základu výdělku.

S hrubou mzdou 25 000 korun by si nechali asi 1 600 korun měsíčně. U hrubé mzdy 30 000 korun by to bylo přes 1 900 korun a u mzdy 40 000 korun to vychází na 2 600 korun. Zaměstnavatelům by se odvody nezměnily. Nadále by zůstaly ve stávající výši 24,8 procenta, ze kterých jde 2,1 procenta na nemocenské pojištění, 21,5 procenta na důchodové pojištění. A zbývajících 1,2 procenta na státní politiku zaměstnanosti.

Také živnostníci by si ponechali 6,5 procenta ze zisku. Sazba pojistného by jim klesla z 29,2 na 22,7 procenta. Podle návrhu by slevu bylo možné uplatňovat i u paušálu.

Podle ministerstva práce musí sociální správa ročně rozhodovat zhruba o 80 000 žádostí o zvýšení penze. Což ji značně zatěžuje.

„Výsledek pro pojištěnce je obvykle frustrující vzhledem k dlouhé době řízení a relativně nízké částce, o kterou se důchod zvýší,” uvedlo ministerstvo.

V Česku pracuje asi 270 tisíc důchodců

Podle podkladů k novele v Česku pracuje asi 270 tisíc starobních důchodců a důchodkyň. Po zrušení odvodů by stát ročně přišel o čtyři až 4,5 miliardy korun. Výdaje na zvyšování důchodů by sice klesly, tento pokles by ale propad příjmů do systému dorovnal až téměř za 30 let. To uvedlo ministerstvo financí, které zvyšování deficitu důchodového účtu odmítá. Podle něj návrh MPSV narušuje i nastavení paušálu.

Výpadek příjmů vadí i odborům. Přirovnávají návrh ke zrušení superhrubé mzdy. Lidem zůstalo víc peněz, státní finance se ale propadly do vysokých deficitů. Odboráři naopak navrhují, aby se bonus za “přesluhování” zvedl. Poukazují na to, že zatímco mladší senioři mají k penzi přivýdělek, ve vysokém věku si lidé příjem už prací zvyšovat nemohou.

Vláda v programovém prohlášení slibuje, že práci v důchodu podpoří a seniorům “více zohlední odpracované roky”. Bonus za každý rok práce navíc zmiňovala ve svých návrzích v minulém volebním období i tehdejší důchodová komise.

Vláda zvýší peníze na obranu, ale oseká penze a další dávky

Koalice Pirátů a Starostů před posledními sněmovními volbami uváděla, že se zasadí o vyšší odměňování za práci v penzi. Koalice ale mluvila i o nižších odvodech. A nejen to. Dvouprocentní snížení sociálních odvodů, které patří k nejvyšším v Evropě, zaměstnavatelům slibovala v programovém prohlášení současná pětikoaliční vláda Petra Fialy [ODS]. Nicméně od takového cíle upustila, když minulý týden aktualizovala svůj volební program. Podle Fialy si to v současné ekonomické situaci nemůže státní rozpočet dovolit. Stejně tak neprovede změny v uznávání doby studia jako náhradní doby při posuzování nároku na starobní penzi.

Ještě v letošním roce MPSV podle ministra Mariana Jurečky [KDU-ČSL] provede revizi v systému státních sociálních podpor. Zaměří se na jeho zneužívání. A současně zlepší adresnost sociálních dávek.

„Nejde primárně o to hledat nějaké finanční úspory. To je samozřejmě sekundární efekt. Ale jde o to, aby lidé, kteří objektivně pracovat mohou, pracovali,“ vysvětlil Jurečka důvody pro revizi sociálních podpor.

Dodal, že vláda bude nadále pamatovat na lidi, kteří se bez pomoci státu neobejdou. „S tím počítáme,“ řekl.

Ještě letos resort podle něj představí slibovanou důchodovou reformu, kterou nazval jako férovou a udržitelnou. Seznámit s ní veřejnost ministr plánuje už v příštích týdnech.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here