Ministr Válek ocenil domov pro seniory za 70 000 měsíčně

125
298841
ministr_Valek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při své návštěvě domova pro seniory, kde vyjde měsíční pobyt i na 68 200 korun. / Foto: MZ ČR

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] se pochlubil fotkami z návštěvy pražského domova pro seniory. Řekl, že „i člověk na prahu stovky může být plný chuti do života“. Pobyt v jím oceněném domově vychází až na 70 tisíc Kč měsíčně.

V Česku fungují stovky domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. U většiny z nich je zřizovatelem obec nebo kraj. Na místo v nich čeští senioři a jejich rodiny pak čekají měsíce a někdy i roky. Mnozí se místa v domově ani nedočkají. Dříve než na ně přijde řada, zemřou. Situace je kritická i z hlediska dostupnosti mobilních pečovatelských služeb. Nezvládnutou situaci v této oblasti tak jistí rodiny, z nichž se mnozí jejich členové stávají pečovateli na plný úvazek. A to často na úkor své profesní kariéry i osobního života.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek si k návštěvě ale nevybral ani jedno z takových sociálních zařízení, o kterých je řeč. Naopak ve čtvrtek 9. března zamířil do soukromého domova pro seniory U Agáty v pražských Řeporyjích. A byl nadšený.

„Dnes jsem se zastavil v Domě u Agáty. Skvělém domově pro seniory, jehož personál zajišťuje občanům v podzimu jejich života krásné podmínky. Promluvil jsem i se samotnými klienty,“ pochlubil se ihned po návštěvě zařízení na Twitteru ministr Válek.

Do Domova Modrý kámen v Mnichově Hradišti zatéká

Podle něj je skutečně radost vidět, že i člověk na prahu stovky může být plný chuti do života. Jeho slovům nelze než věřit, ale je namístě i dodat, že ministr navštívil domov, jenž si v Česku může dovolit jen málokdo. Za měsíční pobyt [31 dní, pozn. red.] v domově pro seniory U Agáty penzista zaplatí necelých 70 tisíc korun. Přesněji 2 200 korun na den. Což vychází na 68 200 korun na měsíc.

Tady nepomůže ani upřená tisícovka

Tak vysoké náklady za pobyt v ministrem navštíveném domově seniorů kalí radost z poznatků, které v oblasti péče o seniory ministr Válek v daném domově nabyl. I za dvoulůžkový pokoj v jím navštíveném domově zaplatí důchodce 1 800 korun na den.

Na věci nic nemění ani to, že Dům U Agáty aktuálně nabízí slevu 150 korun z ceny za den pro klienty dvoulůžkových pokojů, kteří se ubytují do konce letošního března. I tak vychází jeden den na dvoulůžkovém pokoji na 1 650 korun. Tedy na 51 150 korun za měsíc s jednatřiceti dny.

O pobytu v takovém sociálním zařízení si tak běžný český senior s mediánovým důchodem může nechat tak akorát zdát. O čemž mimo jiné svědčí i to, že tento typ sociálních zařízení je prost dlouhých pořadníků, které se staly českým standardem v běžných domovech.

Jsme hrdí, že se za naší vlády rekordně zvýšily důchody

Vyloženě naivní jsou pak komentáře pod ministrovým tweetem, které upozorňují na to, že pokud by vláda neponížila mimořádnou valorizaci penzí, bylo by více penzistů, kteří by si služby drahých domovů mohli dovolit. Nemohli. Tisíc korun měsíčně navíc, které vláda svou změnou valorizačního schématu penzistům dát nechce, nestačí ani na jedno přenocování v domě, jako je Dům U Agáty.

Ministr Válek by měl zajít i do normálních domovů

Domovy pro seniory stejně jako domovy se zvláštním režimem, jak už bylo řečeno, většinou zřizují obce a kraje. Na jejich provozy municipalitám přispívá každoročně stát prostřednictvím dotací, které přerozděluje Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV]. Výhoda je, že ceny za ubytování, stravu i sociální služby v nich jsou regulovány ministerskou vyhláškou. A tudíž jsou pro většinu běžných seniorů oproti privátním zařízením dostupné.

Což přináší ale i nevýhodu. A tou je vysoká poptávka po nich, která ve všech krajích Česka násobně převyšuje nabídku. Penzisté čekají na volné místo několik měsíců. Výjimkou není ani doba delší než jeden rok.

„Čekací doba na volné místo je různá, místo se obsazuje i po pěti i šesti letech, záleží na kondici klienta, je to individuální,“ popisuje praxi pracovnice Domova seniorů Vojkov.

Za sociální služby si lidé od ledna 2023 připlatí

Situace ohledně volných kapacit není o moc lepší ani v případě domova se zvláštním režimem rovněž ve Vojkově, kde se podle ní čeká na volné lůžko běžně několik měsíců.

„Neexistuje volné lůžko ihned. […] Záleží i na tom, jestli je zájemce muž nebo žena a v jakém je stadiu demence,“ dodává pracovnice.

Vůbec nejvytíženější jsou regiony, jako je Středočeský kraj, Praha a Moravskoslezský kraj. Kapacitní problémy ale hlásí i další kraje. A není se co divit. Cena za pobyt, stravu a případné sociální služby v krajem zřizovaném sociálním zařízení je i pětkrát levnější oproti privátnímu zařízení, jako je třeba Dům U Agáty.

Dostupná sociální zařízení jsou přeplněná

Příkladem uveďme zmiňovaný Domov seniorů Vojkov ve Středočeském kraji. Klientům nabízí umístění uprostřed rozlehlého přírodního parku s mnoha lavičkami a upravenými vycházkovými trasami. Ve vojkovském domově pro seniory zaplatí klient za ubytování na jednolůžkovém pokoji a celodenní racionální stravu v součtu 443 korun na den. To je za měsíc 13 733 korun.

Diakonie ČCE: Pečující lidé ustláno na růžích nemají

Za dvoulůžkový pokoj je denní cena 433 korun, tedy 13 423 korun na měsíc. Problém ale je, že v takovém zařízení se na uvolnění jakéhokoli lůžka čeká několik měsíců a někdy i rok.

Výjimkou na čekatelské listině nejsou ani obyvatelé z jiných krajů, ale i Prahy. Ti si žádosti o umístnění podávají třeba i s několikaročním předstihem. V Praze a jiných městech by se totiž pobytové sociální pomoci nemuseli vůbec dočkat. Pokud tedy nemají na ten typ domovů, kde sbírá zkušenosti o tom, jak funguje péče o seniory v Česku, ministr Válek.

Veronika Táchová

125 KOMENTÁŘE

    • To možná máte pravdu, ale zajímalo by mě kdo vám tam podá mísu a utře zadek.
      Také by mě zajímalo kolik ten domov za 70000 Kč má pokojů. Neznám jediného člověka který by si tyto peníze mohl dovolit. Tak, že usuzuji, že má asi dva pokoje.

      • Je to dostupné pro lidi co prodají v pokročilém věku svůj domek za pár milionů a pak o ně bude postaráno několik málo let, pokud peníze dojdou, tak je vyšoupnou před branku a nazdar. Kapitalismus no, cinkaly ste tak se nedivte.

      • To budou pokoje pro rodiče našich politiků. Jinak by si to Válek nešel očíhnout. Je to hnus a už by jsme měli dát o sobě vědět, že takto ne!!!! Dyť to je do nebe volající co si dovolují.

  1. Chce se mi z něho grcat.
    A za to že se podepíšu prý dostanu tři dávky proti covidu. Prý jich má tolik,že to za naše peníze musí lít do kanálu.
    Nazdar.

  2. Jistě se pan ministr přesvědčil jak je krásné být bohatým důchodcem a nyní pro to vše udělá aby jím byl,kontrola důchoďáku pro horních 10 000 je vysměchem všem ostatním,doufám že to budou v unii ukazovat jak se má český důchodce který stejně kveruluje, pro 7000 důchodce je toto dosažitelné jako dovolená na Bahamách,no a když má 20000,tak to s toho taky nepořídí a ještě požadují aby důchodce byl solidární s mladými ale kdo bude solidární k důchodci toho asi nepohledáš,doufejme že falešní proroci také jednou sestárnou a budou mít možnost si to krásné stáří užívat také,M

    • Neskutečné ,ani pokud by prodali byt tak to stačí jen na určitou dobu .Moje tchýně si dala žádost před 5 lety když přišla o jediného syna Za každou přihlášku platila za potvrzení u lékaře 200 korun .Za pět let se nikdo neozval. Je už 2 roky mrtva .Pečovatelku na hygienu jsme sehnali jen dva dny v týdnu což bylo na nic. Nikoho nezájimalo, že jsem onkologicky pacient. Nakonec se podařilo po pobytu delším na LDN sehnat místo mimo Prahu Za bývalého režmu DD aspon obcas stavěli.Tím nechci chválit rezim

  3. Nedivím se že za vlády takových … řada důchodců páchá seppuku, někteří přímo veřejně v Praze, holt nejsou banderovci tak to není mediálně zajímavé.. [redakčně upraveno]

  4. Starala jsem se o sousedku 83 let se stomií a demencí 2 roky, a kdyby nebylo Covidu, tak bych se asi musela starat o ni stále. Taky už nejsem nejmladší 77 let, a byla to starost 24 hod denně. Iž jsem to nezvládala a pomoc žádná. Ona nikoho neměla. Takže ne rok, ale klidně do nekonečna – smrti. A to je v Ostravě.

  5. no tak pan Válek asi na tento typ domova a péče mít BUDE. My ostatní si o tom můžeme nechat zdát!!!! Ani příspěvek na péči to nedorovná běžným důchodcům. Mně připadá v poslední době, že naše vláda a poslanci a ministři ŽIJÍ v nějaké jiné realitě, než my obyčejní důchodci, co jsme celý život poctivě pracovali, Teď, kdy už nemůžeme pracovat, tak se trápíme obavami, co s náma bude, až nebudeme soběstační!!!! SMUTNÉ!!!!!

  6. “Leoparde” nejásej, to není síbrťák pro dělný lid, ale pro pekari a “Vzorný pětiprsťácký kolektiv” !

    • Zřejmě už se poohlíží, kde zaparkuje, až bude ještě starší a přestane být soběstačný. Do normálního domova seniorů on jistě nepůjde, a proto žádný normální domov nenavštíví.

    • Smyslem je další štvaní veřejnosti proti důchodcům. ABy si standardní volič aspenského pětislepence řekl: “Podívejte se, co maji ti dědkové a báby peněz, že si můžou dovolit domov za 70 000. Jen jim seberte ještě víc.”

    • …je to velká iluze…příspěvek na péči se nevarizoval ale hodinová sazba ano a i zde je pořadník na přijetí k péči …populace stárne

  7. Doufám,že toho … sežere rakovina!!! Toto je výsměch drtivé většině důchodců,kteří mají problém vyžít s “průměrným” důchodem!! [redakčně upraveno]

  8. jen mne udivuje jak je možné, že se to nedověděl Fiala a že jej po různých pochybeních už neposlal k čertu, pokud je pravdou co se zde píše o této návštěvě ministra v domovech důchodců.

  9. Na ubytování v domově pro seniory čekala matka ve věku 88roků cca 4roky v jednom a 1rok ve druhém, tzn. po 5-ti letech se na ní dostalo. v 1. případě jsme čekali naivně na umístění, bohužel. Zjistil jsem, že při pohovoru pro příjem v DproS vždy přišla důležitá otázka na příspěvek na péči na daného důchodce, zprvu jsem to nechápal, ale pak se mi svitlo. Ve výběru důchodců je otázka příspěvku na péči to nejdůležitější, neboť to je cca dalších plus asi 14 000,-Kč pro pečovatelskou službu v DproS k běžné úhradě za důchodce který si hradí sám cca 15 500,-. Kdo nemá příspěvek na péči, ten je pro DproS nezajímavý. Čekali jsme 4 roky, pak jsem v jednom roce opakovaně zažádal o příspěvek na péči a o další 2x zvýšení. Po přidělení příspěvku na péči ve 3. stupni jsme byli okamžitě zajímaví pro umístění do DproS a dokonce ve dvou místech. Tzn. že měsíční platba s příspěvkem na péči je cca 30 000,- (standartní DproS, zcela běžný), bez příspěvku tzn. platba důchodce cca 15 500,- se tam nedostanete na řadu ani za 5 let. Pokud někdo usiluje o umístění do DproS doporučuji vyřídit si co nejvyšší příspěvek na péči pro staříka, jinak se umístění nedočkáte. Toto je ze života osobní zkušenosti.

      • Neskutečné ,ani pokud by prodali byt tak to stačí jen na určitou dobu .Moje tchýně si dala žádost před 5 lety když přišla o jediného syna Za každou přihlášku platila za potvrzení u lékaře 200 korun .Za pět let se nikdo neozval. Je už 2 roky mrtva .Pečovatelku na hygienu jsme sehnali jen dva dny v týdnu což bylo na nic. Nikoho nezájimalo, že jsem onkologicky pacient. Nakonec se podařilo po pobytu delším na LDN sehnat místo mimo Prahu Za bývalého režmu DD aspon obcas stavěli.Tím nechci chválit rezim

    • Máte plnou pravdu, dokud nebyl mamince přiznán příspěvek na péči- ležák, se vedení domova důchodců se mnou ani nemínilo bavit, když mně napsali, že ji tedy přijmou, po ověření výše příspěvku, tak nás maminka po týdnu ve svých nedožitých 90 letech opustila. Většina domova důchodců již nejsou domovy, ale LDN. V mnoha rodinách nemají bohužel možnost se starat o své nejbližší denně, nám hodně pomohla Charita . V domovech taky bývá různá kvalita péče, ale to je již věc zřizovatelů , naposledy zveřejněné informace domova Slunečnice Ostrava kde i zřizovatel měl poznatky o špatnostech v jeho zařízení a tyto neřešil, Každý se však na takovou práci nehodí, psychicky náročná, dostatek empatie…Stát tyto záležitosti prakticky neřeší, ale to je již další kapitola.

    • Mohu mít prosím dotaz? Ukažte mi seniora, který utratí měsíčně 14 000,- Kč za pečovatelskou službu. Nikoho takového jsem za celou délku své praxe nepotkala, zato denně zažívám seniory, kteří i ve i ve stupni (tj.14 200,- Kč) mají největší starost o to, aby z příspěvku mohli podporovat své blízké (kteří samozřejmě nepečují vůbec nebo velmi zřídka). Příspěvek je určen na péči o vlastní osobu a jsem naprostým zastáncem dokládání skutečně poskytnuté péče a to ne způsobem, který je v současné době naprosto běžný (zejména st. I.-III.). Např. úklid domácnosti 1x za měsíc, vytření společných prostor v domě cca 1x za 5 týdnů, dovážka oběda 4x do měsíce atp. I v tomto případě platí, že Vše, co je vypláceno plošně je neefektivní a ve výsledku drahé.

      • Máte vůbec povědomí, kdo dostane příspěvěk 14200,-Kč? To je totální ležák, o takového člověka se někdo postarat musí. Když to nedá pečovatelské službě, MUSÍ se starat někdo jiný-asi ta rodina, pak si to rodina zaslouží! Věřte, že pokud se stará ta pečovatelská služba, je těch peněz na měsíc málo – on ceník úkonů vypadá velmi příznivě – alespoň nám se zdál, když ale zjistíte, že se platí za každý úkon, náhle zjistíte, že částky naskakují jako na kalkulačce. Nakonec musíme tchýni – ležákovi některé služby ještě doplácet ( my pomáháme ale všichni v rodině ještě pracují). Když nemáte vlastní zkušenost, nehodnoťte a když máte, nemůžete psát takové bláboly. Jen jeden balík inkontinečních plen je za 300-400! Víte na kolik jich má nárok zdarma ( tedy ne zdarma ale s menším doplatkem) – 70 ks na měsíc – t.j. cca 2 na den. Chtěl byste ležet v pokálené pleně 12 hodin? A mohu pokračovat dál a dál – zde je těch 14 000,- Utratí se velmi ale velmi lehce, věřte !

    • Přesně jste to popsal, také jsme to tak měli s tatínkem (měl parkinsona).Nyní to řeší sestřenice s maminkou a pořád není schopna toto pochopit… Příspěvek na péči hraje důležitou roli při umístění.

  10. Vláda žije ve světě kde je krásně. Všichni mají statisíce měsíčně, důchody jsou vyšší než plat prezidenta, v obchodech vše za pul darma, el,plyn a ostatní náklady prakticky nejsou žádné. Bože v jaké to krásné zemi ceske žijem a všichni si porad stězujeme 🙂

    • Jak už jsem tu psala 85 % seniorů žije ve vlastním bytě/domě. Takže až přestanou být soběstační, stačí ho za pár milionů prodat – a na takový pobyt normálně mají.

      • To by museli mít byt ve velkém městě, byty jinde mají malou hodnotu. Neprodají ho ze dne na den. Chci vidět jak se zařídíte vy.

      • Asi neumíte počítat. Žiji s manželkou ve vlastním bytě, který má dle odhadu cenu 2 mil. Kč. Důchod máme dohromady
        28000 Kč. Pokud bychom v takovém domově byli oba, na jak dlouho by nám to vydrželo? Zhruba na rok a půl, vážená skvělá matematičko.

      • Někdy jsou v baráku dva a né každý je prodejný. Co když tam žijí i děti, které nemají vlastní bydlení. Teď jiné konstatování. Kolik platíte za umístění díťěte ve školce. Doufám aspoň 20000 Kč, není to moc, ale na oběd a plat učitelky možná dostačující

      • Si to spočítejte. Za panelákový byt 2+1 v Praze bez jakékoliv rekonstrukce, vše původní z r.1960) dostanete tak 4 mil. Při platbě 70.000 měsíčně tam budete moci bydlet necelých 5 let. A co dál?

  11. Já jsem důchodce, možná kdybych prodal střechu nad hlavou, nějakou dobu bych tam pobyl. Ale o to nejde. musíme poděkovat našim mladým, že si toto zvolili. Hlavně Babiš PRYČ. A máme co jsme chtěli. Nevím,proč máme bojovat o rok odchodu do důchodu. Nás se to netýká a oni jsou zatím mladí, krásní a chytří, tak to dělají pro sebe. Klidně ať jdou v 85 letech.

    • Zeptejte se pana Babiše, proč za 8 let svého působení v nejvyšších vládních funkcích nezasáhl a nezajistil pro seniory pobyt v DPS za 350,- Kč na den? Jistě by to dokázal zařídit!

      • To je jako se ptát, proč mnoho vlád ODS or r. 1990 nezajistilo důchodovou reformu a řeší se až teď, po hodině dvanácté.

  12. Válku, Válku !
    Tys tomu zase dal pokuřit.
    Tak prý jsi navštívil domov důchodců.
    Věru hezké , až dojemné.
    Domov důchodců pro rodinné příslušníky vládních potentátů.
    Dále vysloužilých ministrů , poslanců, lobbistů. a pod. .
    Můžeš namítnout, že nemám pravdu.
    Beru.
    V tom případě se podívej kolik důchodců v Č.R. má důchod min. 70 000 Kč.
    Údajně důchodci nemůžou vzít na úhradu pobytu celou částku důchodu.
    Má mít nějaká procenta na kapesné.
    Nechápu smysl této návštěvy.
    Jedině snad.
    Že sis šel obhlídnout , v jakých podmínkách budeš ty
    a tví rodinní příslušníci bydlet v penzi.
    Jinak to považuji za výsměch většině důchodců.
    A zvýšení pocitu nas štvanosti.
    Dvě otázky.
    To opravdu nevíš co s volným časem, že prohlubuješ příkop rozdělení společnost?
    2. Kdy navštívíš normální domov důchodců.
    Slyším dobře?
    Sorry Jardo!
    Néjni čas na hrdinství.
    Škoda.
    Jdu z toho hodit tureckým nářadím.
    Monty

    • Tento pan ministr už dávno neměl být ministrem, to snad už všichni víme, ale on si přece zodpoví takovouto návštěvu.
      Který z jeho náměstků mu tuto návštěvu poradil, sbírá politické body? No tak jedině ten politický náměstek, který je tam pro něj a ministerstvo nově ustanovený.

  13. Pan ministr Válek by neměl cestovat po domovech důchodců, ale raději dělat všecxko proto aby v lékárnách byly léky. Člověk již nedostane ani Otrivi nebo Framykoin mast. Je otřesné kolik toho chybí a ministru Válkovi to nevadí. Také by měl poradit jak mám sehnat zubního lékaře.

  14. Přece není možné aby toto DIVADLO myslel ministr vážně. Tedy z našeho pohledu (lidí nižší a střední třídy, když už to mám nějak upřesnit). Ovšem z pohledu jeho a současných vládců to myslí až moc vážně. Nemůžu ho nazvat “pravým jménem” asi bych byl smazán.

  15. UPOZORNĚNÍ Vážení diskutující, žádáme Vás o slušnost ve Vašich komentářích

    K tomuto článku snad ani nejde dát slušný komentář 🙂

    • Pane, souhlasím s Vámi. Psal jsem o “Válkově DIVADLE” a byl jsem slušný. Příspěvek posuzoval nějaký moderátor diskuze a najednou zmizel. Prostě tady není! Moderátor zřejmě poznal můj skrytý “neslušný úmysl”, jinak tomu nerozumím.

  16. Dobrý den, přátelé. Sdílím Vaše názory, ovšem proč si ničíte nervy a rozčilujete se. Lékařská věda se snaží o co největší prodloužení života člověka (stále mi není jasné proč, ledaže by už
    předvídala nezbytnost prodloužení “aktivního” – myslí se samozřejmě pracovního). Již jen několik málo let a tyto ústavy potřebovat nebudeme. Proč? Nebude nikdo, kdo by nás udržoval při životě. Už dnes nejsou internisté, zubaři, jak dlouho trvá objednací doba k ortopedovi o rehabilitaci nemluvě. Chybí už i pediatři. pro nás je sice tato otázka irelevantní, ale kdo bude léčit naše vnuky? Naši spoluobčané, kteří něco umí, odcházejí. Koneckonců, tady štěstí nekvete. A jiní, dokonce mladé ročníky mají jasno, odchází už po absolutoriu na střední škole. A nemyslím, že by se po ukončení studia na prestižní anglické nebo americké škole vraceli. Vlastenectví se dnes už nenosí. Závěr: radujme se, pohřebních ústavů máme stále ještě dost. Radostné vyhlídky do zářné budoucnosti!

  17. Jak je možné, že takový buran může být ministrem zdravotnictví? Jak je možné, že všichni v naší vládě to přehlíží. Nebo platí pořekadlo – rovný, rovného si hledá?

  18. K chování ministra se nelze vyjádřit slušně. Něco takového se vyskytuje na tomto ministerstvu opakovaně, kde to berou, to je záhada. Jeden si pouštěl hu.. pardon ústa na špacír a Šťávovi budeme platit miliardy a tak bychom mohli brát jednoho po druhém. Tento se předvádí stále v lepším světle. Fialovi nezávidím to, co mu pidistrany nahrnují do vlády, snad by bylo lepší si dupnout a jak to nedávno prohlásil Topolánek- buď bude po mém, nebo tu vládu položíme a chci vidět, co budete dělat

  19. Jsem důchodce a štve mě to ,měl bych proto nápad století. Polovina důchodců cca milión provede do konce května na sobě eutanázii. Vláda tímto získá finanční pomoc, může se návyšit státní aparat ,odlechčilo by se v domovech pro seniory, v nemocnicích atd.
    Důchodci by v historii české republiky byli oslavování medii za demokraticky přístup k problému z důchodci v tomto státě. Vše by se vyřešilo bez nadávek, pokřiku a medialního
    terorismu.No není to skvělý nápad. Myslím si, že ministr zdravotnictví by dostál vyznamenání.

  20. Na tento pobyt by měl prostředky jen tak tak exprezident Zeman se svým důchodem 23.000 a rentou 50.000. Ani těch zákonných 15% jako kapesné by mu nezůstalo. Nechápu, jak něco takového jako Válek může být ministrem, ještě k tomu zdravotnictví.

  21. Tento domov je tak pro vysloužilé senátory prezidenty a ministry a některé bohatší podnikatele pro obyčejného důchodce je ale na dvě věci a ta druhá je na nic řečeno slušně ? 🙁

  22. No a co? 85 % českých seniorů žije ve vlastním bytě/domě. Tak až přestanou být soběstační, nemovitost za několik mega prodají a mají na slušný domov seniorů. Já osobně s něčím takový – nezvládnu-li bydlet doma – samozřejmě počítám, než se nechat buzerovat v tom státním.

  23. Tak pro soucasne duchodce je tech 70 tacu asi pakatel … Nebo co nam timto pan ministr chtel sdelit ? Ahaaa uz vim, je treba duchody snizit minimalne na pulku, co by to bylo za spravedlnost vuci dnesnim 40tnikum.

  24. Smysl téhle návštěvy bylo ukázat normálním lidem vztyčený prostředníček a místo,kde bude trávit svůj důchodový čas ministr “kozlík šikula” Válek.A to zcela zdarma za podařené promo a reklamu.Bravo!!!

  25. Jsem důchodce 72-letý, dnes jsem byl v lékárně a lék PRESTANCE na tlak je oproti původní ceně za 105 kč dnes za 140 kč. Tak si myslím , že ten náš slavný ministr zdravotnictví by se měl hlavně zajímat oto, aby byl dostatek léků pro nás a nenavštěvovat domovy důchodců /za těch 70000 kč/ do kterého se my důchodci stejně nikdy nedostaneme Za to platíme toho ministra a dost dobře.Nedivím se, že ve vládě Babišově se nezdržel a musel jít dělat něco jiného.

  26. Vážení,
    to je ostuda, to si pan ministr opravdu nemůže najít jiný dům seniorů než tento milionářský příbytek? Je vidět, že mu obyčejní lidé jsou zcela lhostejní. Kolik asi tak mají tito klienti měsíční příjem (důchod) a dividendy z jiných aktivit atd. Při tom jaké má naše země problémy by měl aspoň lidem dávat naději a objevit se tam, kam by se mohli dostat s průměrným důchodem, aby předvedl že ho zajímá jak důstojně může člověk s průměrnou penzí dožít. On až půjde do penze tak asi půjde do takovéhoto domova, takže jej to nebolí; bude na to mít. Takové opovrhovaní lidmi by si zejména ministr zdravotnictví nesmí dovolit!!! Hrůza a ostuda; jak pak se máme k takovým papalášům chovat? Myslel jsem si, že už soudruzi ministři skončili. 😰

  27. To je idiom! Ještě mohl přidat, že všichni v té luxusní důchodkárně pro odložené rodiče zbohatlíků. Souhlasí s plánovaným snížením penzí! A neměla by ta stupidita chybu.

  28. Ministr se asi pomátl proto navštívil nejdražší domov důchodců. A tak drahé domovy nesou ani v Evropě. To proto nedostaneme přidáno na co máme ze zákona právo ale jen pětset korun chce se mi zvracet.

  29. tak to musí zkontrolovat moderátor diskuze. totalita v kapitalizmu to je k nepojmenování. Obrátím se na mezinárodní soud ze stížností na Českou republiku pro porušování svobdu slova

  30. To je velmi smutné že musí komentátor kontrolovat co lidé napíší. To v kapitalistickém světě nemá být. Obrátím se k mezinárodnímu soudu ze stížností.

  31. Mám pocit že lidi se seniorskou službou za 70tis netřeba kontrolovat. Naopak. je třeba kontrolovat to domy se službou 10tis. apod.
    Z pana Válka se vyklubal ozajstný koko…..

  32. Nemá cenu se rozčilovat Fialová vláda se o nic nezasloužila vše je dáno zákonem Mít své bydlení vezmu seniora na být za ty prachy .ještě by zbylo Možná že i v nájmu by se to vyplatilo Jestli to jsou senioři poslanců a senátorů? Ty nebrat za ty prachy to nestojí Sám jsem prduch a dělám rukama 54 let , stát mě neživí jen bere Jako většině a nic negarantuje To jde jen těm co vládnou lidem místo aby řídili sát Je to na blytį

  33. Tak to je už zvrácený co ten Válek předvádí. Má ještě tu drzost se takhle ukázat, že mu není hanba.

  34. za 70 tisíc měsíčně na to bude mít tak 5 důchodců v republice. ostatní včetně Válka chcípnou v osamění někde v lese v zemljance.

    • Bude jich určitě víc: nejeden důchodce s předchozím vysokým platem, úsporami, po restituci,
      s pomocí solventních potomků nebo předků. Ale i tak je to velmi vysoká cena, nedostupná pro naprostou většinu důchodců. Bez mála milion ročně. No – nekup to!

  35. Ono i s těmi regulovanými cenami to není tak růžové. Běžný dům s peč. službou si na pacienta zažádá o příspěvek na péči, který standardně dostane v max. míře: cca 19.000,-. Pak si nechají 85% jeho důchodů, řekněme 16.000,- a po příbuzných požadují doplatek cca 10-15 tisíc. Dohromady 35 – 40 tisíc. Vlastní zkušenost. A když se o sebiora staráte doma, tak vám stát přizná příspěvek na péči v max 2 kategorii, tedy 4500,-

  36. Samozřejmě, pan Válek se šel podívat do zařízení, kde možná někdy skončí on s jeho příjmy. Určitě tam neskončí obyčejní lidé, kteří i díky Válkovi půjdou (???) do důchodu v devadesáti a z průměrných celoživotních příjmů si nenašetří ani na acylpyrin, natož na domov pro seniory za 70 tisíc měsíčně.

  37. Ten to schyta od vladni smesky,to vypada jako by mel pokyn od opozice,co nejvice nastvat stavajici duchodce.Nebo to napsal nejaky agent a neni to pravda.

  38. Ukradnou důchodcům 1000,- korun a to napořád každý měsíc a pak je nadšený z domova důchodců za 70.000,-. Neznám Válka, ale jako člověk lidský odpad. I hyena je podle něj slušný savec.

  39. Je třeba si náklady na soukromý domov důchodců rozebrat z pohledu zdrojů.
    Mám osobní zkušenost se soukromým ústavem SENECURA, kde cena v dvoulůžkovém pokoji je cca 43000 ,-Kč
    17000 je částka pocházející z důchodu, 7000 státní příspěvek na péči při středně těžké závislosti. 2x 9000,-Kč je doplatek, který hradíme my, dvě děti.
    Kdysi jsem platil hypotéku, později studia svých dětí, nyní pobyt jednoho z rodičů.
    Pokud nejsou možnosti nebo třeba vůle doplácet, musí se čekat na státní ústav a mělo by jich být určitě víc a víc . Ale i státní ústav se bude platit z daní. Je třeba, aby fungoval pestrý systém nabídky v různých cenových hladinách. Pan ministr si vybral k návštěvě asi to nejdražší a doufám, že i nejlepší na trhu. Musí mít přehled o celé škále, tak doufám, že ho brzy uvidíme i jinde ve státním někde na periferii.
    Pořád to ale bude o penězích. Nejsme zvyklí si za služby platit, máme pocit, že se o nás musí postarat stát a přitom mnozí z nás si za celý život nashromáždili dostatečný majetek jen na něj nechtějí sáhnout.

  40. Kdo takto okrádá důchodce a kteri to jsou, o ministrovi nemluvím, ten patří do zapomnění této společnosti. To je také jeden z těch, který podporoval podvodný zákon o valorizaci důchodů. Vstoupit na, 10 dní do takového domova a i po slevě nezbývá nežli zemřít. Normální důchodce navíc nemá. A pokud nekdo píše, nechť před vstupem prodá bydlení, tak ať jde někam o bydlení je velký zájem, avšak stává se vinou této vlády nedostupné. Tak raději počítat, že děti, vnoučata, budou chtít bydlet a hlavně žít. Docela by mě zajímalo, jestli tento dum6 pro seniory není nehorazny podvod, jak je to z čerpání prostředků na sociální služby a zdravotnictví z prostředků státu a zdravotních pojišťoven. Takto jsou drahé spíš ty dražší hotely.

  41. je třeba postavit chudobince a starobince neboť důchodců přibývá a staví se megalomské projekty apř v náměsti se zvelebil starobinec za 54 milionů-osazenstvo je53 důchodcú, ani se nezvýšila kapacita ani o jedno místo-nastal čas obecních pastoušek-čím dřív,tím líp

  42. Velice se divím lidem kteří závidí panu Válkovi jeho plat. Myslím si, že jako ministr si ho plně zaslouží. Zdravotnictví pod jeho vedením šlape jak švýcarské hodinky. Jen ti zubaři, přetahují si pacienty, ale to pan ministr jistě vyřeší. Ještě naučit lidi šetřit s léky a já mu držím palce a bude všeho dost.

  43. Co můžete očekávat od představitele současné vlády ? Jim o normální lidi s průměrným a podprůměrným příjmem vůbec nejde. Jen křičí, jak myslí na budoucí generace. Nějak mě strany typu ODS, TOP09, KDU-ČSL, Starostové po celou dobu jejich existence nepřesvědčily.
    Jejich cílem je jen hrabat pro sebe a své známé. O občany ČR jim vůbec nejde. Myslím si, že jsou rádi, že se mohou zastínit EU. Oni tvrdí, že bojují ne za občany své ze země, ale za prosperitu EU !

  44. Další blb, co se potřebuje zviditelňovat. Tahle vláda je plná těchto blbů, co myslí jen na sebe. No co sme si zvolili, to máme.

  45. Dobrý den.
    Každý si lehne tak, jak si ustele. A je mu u rekta, jak mu do toho chce kdokoliv kecat.
    Mám-li na to platit 70 tisíc měsíčně za pobyt v luxusním prostředí, je to snad moje věc. Mám-li však důchod 15 tisíc, mohu dožívat třeba v sudu. A bude to také moje věc. Pokud mi to bude vyhovovat. Co s tím kdo nadělá? A kecy kolem těch dvou limit nikam nevedou. To je mlácení prázdné slámy a povídání o sexu.
    Pokus o diskusi na plytké téma ve snaze o zvýšení sledovanosti a rozhádanosti společnosti. To však není tříbení názorů. Je spousta jedinců, kteří si pletou dojmy s pojmy.
    Jsou hotely se spoustou hvězdiček a jsou také levné ubytovny. Vyber si podle toho, na co máš. Přebývat se však dá třeba i v bivaku. Zažíval jsem osobně a leckdy to bylo fajn.
    Ale hlavně nezáviď těm, kteří mají víc, než ty. Polož si otázku, cos udělal pro to, aby ses měl jako oni.
    Zkus si koupit koňak za tři sta, když máš pouze na jedno pivo.
    Slávek 72+

  46. Když vidím ty babky cca. 70-80-ti leté, tak si říkám, kde makali 20hodin denně celý život, aby na takový luxus dostali odpovídající penzi???

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here