Zákonodárci se neshodnou na podobě zrušení monopolu PVZP

0
1340
monopolu
Ilustrační foto: Senát ČR

Osud senátního návrhu na zrušení monopolu společnosti Pojišťovna VZP [PVZP] na zdravotní pojištění cizinců s vízem pro dlouhodobý pobyt v ČR je nejistý. Proti návrhu vystoupili vládní senátoři i poslanci, kteří návrh dříve podporovali.

Stalo se tak na jednání sněmovního zdravotnického výboru tento týden [8.3.]. K předloze zákona se rezervovaně vyjádřili zástupci koaličních STAN a KDU-ČSL. A to přesto, že kabinet návrat k úplnému otevření trhu zdravotního pojištění cizinců podpořil. Výbor následně debatu o předloze přerušil.

Senát znovu navrhl zrušení pojištění cizinců jen u PVZP

Zavedení pětiletého monopolu komerčního pojištění cizinců ze zemí mimo členské státy EU s dlouhodobým pobytem v Česku pro Pojišťovnu VZP prosadila Sněmovna v minulém volebním období. Předpokládalo se už tehdy, že po uplynutí této doby by mohly nabízet komerční zdravotní pojištění dceřiné společnosti jakékoli zdravotní pojišťovny. Z nynější debaty ve výboru vyplynulo, že by k tomu byla nutná změna zákona.

Co k monopolu zaznělo na jednání výboru

Zpravodaj senátní předlohy Jan Kuchař [STAN] mluvil podle videozáznamu jednání výboru o obraně solidárního zdravotního systému. Ptal se, zda Česko směřuje senátním návrhem k polosoukromému zdravotnímu pojištění, či zda jde o vlomení se komerčních pojišťoven do tohoto pojištění. Ve sněmovním systému se již objevila jeho úprava, podle níž by mohla poskytovat zdravotní pojištění cizincům jen taková pojišťovna, “jejímž jediným společníkem a ovládající osobou je zdravotní pojišťovna”.

Také místopředseda sněmovního výboru Tom Philipp [KDU-ČSL] hovořil o nastavení systému tak, aby sedm zdravotních pojišťoven mělo dcery. A ty by pojišťovaly cizince. A do budoucna by případně mohly zajišťovat zdravotní připojištění pro české občany.

Návrh horní komory hájil vedle senátora Romana Krause [ODS] poslanec občanských demokratů Karel Haas.

„Buď chceme v České republice monopoly v oblastech, které si monopoly nezaslouží, nebo monopoly nechceme,” řekl.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Nelze podle něho směšovat veřejné zdravotní pojištění a soukromé pojištění. Haas ale zapochyboval o tom, zda se senátní novelu podaří v dolní komoře prosadit. Opoziční hnutí ANO a SPD dříve neprosadila na plénu její zamítnutí už v prvním čtení.

V komerčním pojištění cizinců je problém dlouhodobě

Nynější monopol prosadili poslanci ANO. Bylo podle nich nutné vyřešit problém s tím, že cizincům, kteří přijeli za prací, museli lékaři poskytnout zdravotní péči. Často aniž by měli jistotu, že jim bude proplacena.

Ukrajinští pojištěnci se chovají úplně stejně jako ti čeští

Podle senátorů je ale monopol v rozporu s evropským právem. Senátní předloha o zrušení monopolu podle Krause téměř stoprocentně zaručuje, že zdravotnická zařízení dostanou za svou práci zaplaceno. Zdvojnásobila by limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem. Muselo by být sjednané nejméně na 120 000 eur [cca 2,8 milionu korun]. Návrh také počítá se vznikem registru zdravotního pojištění cizinců, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here