„Lékař má právo nezaregistrovat dalšího pacienta, pokud má plnou kapacitu, respektive pokud by přijetím dalších pacientů ohrozil z kapacitních důvodů péči o ty stávající,” říká tiskový mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví [OZP] Jiří Sochor. Ale také dodává, pokud máte problém, zavolejte našemu Asistenta zdraví.

Zdravezpravy.cz: Co má dělat klient vaší pojišťovny, když jeho zubař skončí a on nemůže v místě svého bydliště sehnat zubaře, protože zubaři v jeho dosahu nepřibírají nové pojištěnce? Pomůžete mu a případně jak?

Zavolejte našeho Asistenta zdraví na 844 111 000 nebo mu napište na asozp@ozp.cz a my vám lékaře najdeme.

Zdravezpravy.cz: Jak je možné, že může být lékařem váš klient odmítnut, když si platí zdravotní pojištění. A tedy má nárok na dostupnou zdravotní péči ze zákona. Co si o tom myslíte, že lékaři odmítají vaše klienty ošetřit?

Lékař má právo nezaregistrovat dalšího pacienta. Pokud má plnou kapacitu, respektive pokud by přijetím dalších pacientů ohrozil z kapacitních důvodů péči o ty stávající. Pacient zároveň může chtít po lékaři písemné zdůvodnění odmítnutí. Ale – OZP disponuje sítí smluvních lékařů, která zajistí tu nejlepší zdravotní péči komukoli a kdekoli po celé republice. A to ve všech specializacích. Pokud už by se náš klient dostal do popisované situace, opět doporučuji Asistenta zdraví. Ten našemu klientovi nejenom najde lékaře v příslušné specializaci s volnou kapacitou, ale může ho k němu rovnou objednat na konkrétní čas.

Zdravezpravy.cz: Zástupci stomatologů, ale třeba i praktických lékařů hovoří o rozpadu stomatologické sítě i sítě praktických lékařů a zejména pak u pediatrů v regionech. Za vinu to dávají zdravotním pojišťovnám, které jsou takzvaně síťotvorné. Jaký na to máte názor?

Jak vysvětlujete svým klientům, že například ani v okresních městech nemohou najít zubaře, který by s vámi spolupracoval?

Ano, zdravotní pojišťovny musí tvořit síť lékařů, která poskytne jejich klientům potřebnou péči v potřebné místní a časové dostupnosti. A OZP právě takovou síť má. Situaci se zvyšováním průměrného věku lékařů, kterou popisujete, je třeba řešit na mnohem více úrovních. A to se skutečně děje. Je to i věcí ministerstva zdravotnictví, věci školství a vzdělávání nových lékařů, věcí odborných společností atp. A konkrétně zdravotní pojišťovny, a tedy rozhodně i OZP, jsou maximálně nápomocné v hledání řešení. To je ale z podstaty věci na delší časový úsek.

Zdravezpravy.cz: Běžnou současnou praxí je, že mnoho zubních ordinací, ale i ordinací praktiků, zaniká, protože lékař jde do penze. Kritici zdravotních pojišťoven tvrdí, že vás to nezajímá, i když to způsobuje problémy vašim klientům. Že raději podpoříte [dáte smlouvu] lékaři na novou ordinaci, protože to v sobě má vyšší ekonomický potenciál. Jaký je na to váš názor?

Viz odpověď výše. Těžko můžeme jako zdravotní pojišťovna žádat lékaře/lékařku, který/která si chce začít užívat života s vnoučaty, aby dál ordinoval/a, pokud už se rozhodl/a praxi ukončit.
Zdravezpravy.cz: Jak hodnotíte nabídku vaší pojišťovny pro vaše klienty z hlediska úhrady nákladů na stomatologické výkony? Nabízíte v této souvislosti úhrady a doplatky, které jsou významně vyšší, než nabízejí ostatní zdravotní pojišťovny?

Úhrady, včetně těch ve stomatologii, se řídí úhradovou vyhláškou, kterou stanovuje ministerstvo zdravotnictví. Zdravotní pojišťovny se jí musí řídit. Ptáte-li se na příspěvky z Fondu prevence, ptáte se na správném místě.  Právě příspěvek na vyšetření u stomatologa či dentálního hygienisty naši klienti využívají nejčastěji. Vloni jsme takto přispěli 13 947 lidem a nejvyšší individuální příspěvek dosáhl 5 360 Kč.

Velmi oblíbeným benefitem je také příspěvek na rovnátka. Nejvyšší individuální příspěvek na rovnátka u nás vloni – díky slučování příspěvků v rámci rodiny – dosáhl 9 095 Kč. Naše klienty například také automaticky upomínáme, aby se včas objednali na další preventivní prohlídku u svého zubaře. Za každé absolvované preventivní vyšetření jim připíšeme 60 bonusových kreditů do jejich osobní Vitakarty, za které pak mohou čerpat příspěvky.

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here