To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

115
278445
milan_kubek
Prezident České lékařské komory Milan Kubek / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek si servítky nebere. To, že lidé v Česku už i losují o volné místo u zubaře, je podle jeho slov šílená ostuda. Ministra Válka a jeho úředníky charakterizuje jako „bezprecedentně arogantní.“

I tak Milan Kubek v úvodu podcastu ZdraveZpravy.cz tvrdí, že úroveň české medicíny je podstatně vyšší, než si zřejmě myslí většina občanů České republiky. Zároveň odmítá u výdajů na zdravotnictví užívat slovo náklady. Podle něj nejde o přesný termín.

„Němci si v případě zdravotnictví už docela zakázali hovořit o výdajích. Hovoří už pouze o investicích do zdravotnictví, protože to investice také jsou,“ říká v úvodu podcastu ZdraveZpravy.cz.

V něm zdůrazňuje, že české zdravotnictví má podobné výsledky z hlediska prodlužování života lidí a efektivity léčby, jako mají zdravotnictví v těch nejvyspělejších evropských zemích. Rozdíl je ale v tom, že tyto státy do zdravotnictví investují mnohem více peněz, než kolik do něj investuje Česko.

„My kupujeme léky za světové ceny, často i za vyšší, protože jsme malý trhy. My kupujeme přístroje za světové ceny. To, co ale u nás není světové, je cena lidské práce. A to znamená, že lidé ve zdravotnictví celý ten systém dotují,“ tvrdí Milan Kubek s tím, že vláda Petra Fialy [ODS] jim za to okamžitě po svém zvolení poděkovala snížením platby za státní pojištěnce.

Zdravotnictví není perpetuum mobile. Lidé škrty pocítí

Milan Kubek docela odmítá slova ministrů a premiéra Petra Fialy, že snížením letošní platby za státní pojištěnce dostupnost a kvalita zdravotní péče neutrpí. Argumentuje bezmála dvoucifernou inflací, která doléhá na poskytovatele zdravotní péče na jedné straně a navýšením úhrad v průměru zhruba o osm procent na straně druhé.

„Takže se bude šetřit a těžko se bude šetřit tak, aby to pacienti nepoznali,“ říká a dodává: „zdravotnictví přišlo o 14 miliard korun. A opravdu to není perpetuum mobile.“

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Ponížení platby za státní pojištěnce, které například prezident Miloš Zeman označil slovy „tupý škrt“, podle Kubka navíc ještě více srazí letošní pokles reálných příjmů zdravotníků.

Byť v podcastu ZdraveZpravy.cz tvrdí, že medicína za poslední rok pokročila velice dobře a lidem prodlužuje život, nepopírá ani problémy, s nimiž se tuzemský zdravotní systém potýká. Mnohé z nich jdou na vrub nedostatku peněz, ale i chybně nastavenému systému.

„Vnímáme, že se rozevírají nůžky mezi tím, co medicína umí a co dnes pacientům reálně nabízí. Jsou to ty nůžky, kdy ve špičkovém zařízení, jako je IKEM, vám s nadsázkou řečeno transplantují cokoli kamkoli, ale už 30 kilometrů za Prahou máte problém sehnat praktického lékaře,“ vysvětluje Milan Kubek.

Za rok ministr Válek ve stomatologii neudělal vůbec nic

Prezident ČLK se v této souvislosti vyjadřuje k situaci ve stomatologii. Právě o ní zástupci České stomatologické komory, zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví dlouhodobě hovoří jako o situaci, kterou se jim daří „řešit“ ve prospěch pacientů. A to přesto, že praxe dlouhodobě nabízí úplně jiný obrázek.

„To, co se stalo ve vámi zmiňované stomatologii, to je šílená ostuda. Já si myslím, že jediný v této zemi, kdo je přesvědčen o tom, že máme dostatek stomatologů, je prezident České stomatologické komory. Zubaři prostě nejsou,“ tvrdí Milan Kubek.

Podle něj je naprostý „bizár“, aby se v 21. století v centru Evropy losovalo mezi zájemci o tom, koho zubař zaregistruje a koho už ne.

Lidé na Bruntálsku losují o volné místo u zubaře

„Ale to je oblast naprostého selhání ministerstva zdravotnictví, které tyto problémy vůbec neřeší. A to není výtka k panu ministrovi Válkovi, i když on v tom za rok také neudělal vůbec nic. To se týká celé té plejády ministrů. A já si to mohu dovolit říci, protože jako prezident ČLK 15 let upozorňuji, že lékařů je nedostatek,“ dodává.

Tím však špatné zprávy nekončí. Stejně jako se zdravotníci mají připravit na to, že narozdíl třeba od policistů a politiků oni příští rok přidáno na platech a mzdách nedostanou, pacienti se podle něj mají připravit na to, že brzy nastanou obdobné problémy jako u zubařů i u dalších specializací. Nejkritičtější situace je podle něj u dětských lékařů. Prezident ČLK říká, že v pediatrii, která je doménou žen, je pouze pět procent lékařek mladších 40 let. Více než 50 procent je starších 60ti let.

„Problém s nedostatkem lékařů nemá jenom pediatrie. Personálně zdevastované jsou interny a chirurgická oddělení po celé republice. V nich pracuje velké množství cizinců,“ říká Kubek.

Milan Kubek: Jak to vypadá na lékařských fakultách

Milan Kubek v podcastu ZdraveZpravy.cz vysvětluje, že nedostatek lékařů způsobuje několik faktorů: „Je to otázka peněz, ale nešťastný je u nás i systém specializačního vzdělávání. Ten je u nás delší než v EU. Mladí lékaři si ho musejí platit. To se u nás moc neví. A velká část toho vzdělávání musí absolvovat ve velkých fakultních nemocnicích. Což vedením těch velkých fakultních nemocnic vyhovuje. Mají levnou pracovní sílu. Ale zase to devastuje ty malé regionální nemocnice na okresech. Těm ti mladí lékaři chybí.“

Jsou tu ale i další problémy. Školský systém nestačí uspokojit potřeby praxe. To přesto, že každý rok v Česku absolvuje na osmi lékařských fakultách 1 700 mediků. Do praxe jich ale nastoupí jen 1 200. Milan Kubek říká, že příspěvek státu na studenty medicíny, která patří mezi nejdražší studijní programy, je příliš nízký.

„Děkany lékařských fakult to motivuje k tomu, aby přijímali co největší počet studentů, kteří si studium sami platí v anglických programech. A samozřejmě, že nikdo z nich si neplatí desetitisícové školné, aby pak nastoupil za české peníze do českých nemocnic,“ vysvětluje s tím, že takových studentů u nás ročně absolvuje zhruba tři sta.

„A nezůstane tady ani jediný. Takže ze 1 700 absolventů máte 1 400. Z těch zbývajících 1 400 zmizí pak dalších cca 200,“ dodává.

1. LF UK přijala prvních devět mediček z Ukrajiny

Podle něj část ze zmíněných 200 absolventů zjistí, že medicína není povolání pro ně a jdou mimo zdravotnictví. Část z nich odejde rovnou do zahraničí, často do Německa.

„Tam dostanou více než trojnásobný plat, vzdělávání je tam kratší než u nás, takže i rychleji dosáhnou atestace. A také se tam dodržuje zákoník práce,“ vysvětluje Kubek.

Zbývajících 1 200 absolventů všeobecného lékařství podle něj nepokryje potřebnou reprodukci lékařů v praxi. V podcastu ZdraveZpravy.cz se vyjadřuje i k velkému počtu slovenských studentů na českých lékařských fakultách.

„Je to správně. Mnozí z nich patří mezi ty nejlepší studenty. A je na nás, abychom slovenským lékařům vytvořili takové podmínky, aby od nás neodcházeli,“ říká.

Zákoník práce v Česku není to samé jako v Německu

Pokud Milan Kubek hovoří o dodržování zákoníku práce v Německu, tvrdí, že v Česku se v případě zdravotníků nedodržuje ani za mák. ČLK podle jeho slov stát nedal pravomoc dohlížet na zdravotnická zařízení, zda mají dostatek personálu. A ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce v této věci podle něj nedělají vůbec nic. Naopak. To, že se zákoník práce v Česku ve zdravotnictví běžně porušuje, jim podle něj vyhovuje.

„Já bych tady chtěl zdůraznit, že náš zákoník práce reflektuje evropskou směrnici o pracovní době. A to je primárně norma na ochranu spotřebitelů,“ říká a dodává: „Je asi nepředstavitelné, aby někdo chtěl po řidiči autobusu, který odvezl rekreanty z Prahy do Splitu, aby si tam dal oběd, a jiné rekreanty hned na to zase přivezl do Prahy. […] V medicíně se toto ale děje.“

V podcastu ZdraveZpravy.cz se v této souvislosti vyjadřuje i k tomu, zda je správně, že stát plně otevřel zdravotní pojištění běžencům z Ukrajiny. Čímž ho ještě více kapacitně a finančně zatížil.

„Myslím si, že to správně je. […] Že si tu pomoc zaslouží a na to náš stát má. Myslím si, že se peníze vyhazují jinde, že toto nejsou vyhozené peníze,“ tvrdí.

Za příklad vyhozených peněz uvádí, že se Česku v minulých letech docela rozpadla lékařská pohotovostní služba: „Výsledek je takový, že ti, kteří onemocní mimo hodiny praktického lékaře, si volají záchrannou službu. A protože záchranka nemá dostatek lékařů, tak ty vozy jezdí bez lékaře. Pokud do bytu pacienta přijede záchranka bez lékaře, tak vždy ten zásah končí převozem pacienta do nemocnice na urgentní příjem. […] Tam ti doktoři nevědí, kam dřív skočit. Takže ti pacienti tam často nedůstojně čekají i několik hodin. Potom, když lékař rozhodne, že hospitalizace není nutná, tak se ten pacient, když je to třeba starý člověk, sanitním vozem veze jako taxíkem zase domů. To jsou samozřejmě vyhozené peníze. Mnohem jednodušší a levnější by bylo mít opět lékařskou pohotovostní službu, jakou jsme tu navíc kdysi už měli,“ popisuje.

Válek zařídil jen permanentní chudobu zdravotnictví

V závěru podcastu ZdraveZpravy.cz Milan Kubek hodnotí valorizaci platby za státní pojištěnce. Ta začne platit od roku 2024. Prosadila ji vláda Petra Fialy [ODS] a ministr Válek o ní před nedávnem v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz hovořil jako o historickém úspěchu. Považuje to za něco, co se prozatím žádnému ministrovi nepovedlo, až jemu.

Platba za státní pojištěnce stoupne na cca 1 900 korun

„Ministr Válek valorizací platby za státní pojištěnce zařídil jen poukázku na permanentní chudobu českého zdravotnictví,“ komentuje jeho počin šéf lékařské komory.

Za důležité považuje zmínit, že platba za státní pojištěnce „kryje“ péči za 60 procent pojištěnců v Česku. A to zejména těch, kteří ji nejvíce potřebují – senioři, děti, matky na mateřské. A dále vězni, uprchlíci apod. Přičemž na celkových nákladech na zdravotní pojištění se podílí necelými 30 procenty. Což potvrzuje i následující srovnání: Zatímco letos stát dává na platbu za státního pojištěnce v průměru 1 767 korun měsíčně, běžný zaměstnanec a jeho zaměstnavatel odvádí na zdravotní pojištění 5 100 korun měsíčně.

„A příští rok ten základ bude 1 900 korun a od něj se pak bude valorizovat tato platba už jen o inflaci. To znamená, že reálná hodnota těch peněz, co zaplatí stát, zůstane stále stejná. Takže chudé zdravotnictví zůstane navždy chudé. To je nulová perspektiva, je to demotivující,“ vysvětluje.  

Milan Kubek: Arogance ministerstva je bezprecedentní

A nejen to: Milan Kubek zdůrazňuje, že i přes navýšení platby vládou Petra Fialy [ODS] za státní pojištěnce v příštím roce na 1 900, jde stále o nižší navýšení, než dala na platbu za státní pojištěnce vláda Andreje Babiše [1 967 Kč] už v roce letošním. A to, jak Kubek zdůrazňuje, za neporovnatelné inflace. Zatímco „Fialova drahota“ dosáhla letos v říjnu maximální hodnoty 18% inflace. „Babišova drahota“ loni v říjnu, kdy se konaly volby do poslanecké sněmovny, měřeno inflací dosáhla 5,8 procenta.

„Mě to velmi mrzí, protože zdravotníci poté, co předvedli během pandemie covidu, byli v naprosto luxusní pozici. A tak jako teď nikoho ani nenapadne brát peníze třeba na obranu, tak stejně tak by nikoho nenapadlo snižovat peníze na zdravotnictví. Až tedy na ministra zdravotnictví Válka. Ten byl natolik aktivní, že ty peníze sám nabídl v zájmu iluzorního dosažení stability veřejných financí, kde je 14 miliard stejně kapkou v moři… A tak je pro zdravotnictví zahodil,“ říká Milan Kubek.

V dubnu slíbil ministr mapy dostupné péče. Doteď neexistují

Zároveň odmítá, že by vláda Petra Fialy nějak významně českému zdravotnictví prospěla. Například zavedením zdravotního připojištění, o němž její zástupci v poslední době mluví. Podle Kubka nejde o nic jiného než o politickou gymnastiku. Tvrdí, že takových debat zažil nespočet. Všechny skončily na tom, že nikdo nebyl schopen definovat standard zdravotní péče. A jak říká, ministerstvo zdravotnictví ani v této věci nic nepřipravilo.

„Pak je tu ta skutečnost, že vláda má za sebou rok, před sebou maximálně tři. A tady musí být jakékoli vymezení zákonem, to už řekl Ústavní soud, když shodil ty vyhlášky ministra Hegera, legislativní proces je dlouhý a v roce před volbami se nepopulární zákony nepředkládají. Takže v tomto volebním období nebude nic,“ upřesňuje.

V závěru podcastu Milan Kubek shrnuje, že za ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] byla spolupráce ministerstva zdravotnictví s ČLK špatná. Za ministra Válka dle něj ale není lepší.

„Ministerstvo se snaží Komoru obcházet. Konzultují s námi marginální věci, důležité věci ne. A stalo se vůbec poprvé, že nám ministerští úředníci vůbec poprvé neodpověděli na náš dopis k úhradové vyhlášce… […] Ta jejich arogance je naprosto bezprecedentní. Tedy my jsme velice nespokojení,“ uzavírá Milan Kubek.

Daniel Tácha

115 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, mám poněkud zvláštní zkušenost s lékaři a nevím, jak si to mám vysvětlit, zda tím, že když nemám rodinu, tak že jsem bezcenná.

  2. Tento článek je naprosto pravdivý. Pracují ve zdravotnictví už 43 let,situace už není vážná, ale zoufalá. V 69 letech jsem na poliklinice jednim z mladších. Bohužel, i kdyby se příjmy zvedly dvojnásobně, tak by to trvalo ještě 10 let,než by to mělo efekt. Proč se nedává hodinová mzda lékaře ? Udávané cifry jsou včetně služeb, a ty často tvoří polovinu příjmů. Kdyby se zákoník práce dodržoval tak zdravotnictví skončí hned! Je to,jako kdyby řidič odvezl lidí k moři, a zpět by jel jiným autobusem pro jinou firmu,jako se to děje v nemocnicích.

    • Můžete mi říct, ve kterých profesích pracují u nás lidé za německé nebo rakouské mzdy? Mají snad takové mzdy VŠ v oboru elektrotechniky, stavebnictví nebo strojírenství? Mají je architekti nebo právníci? Nemají, jejich kolegové v Německu nebo Rakousku samozřejmě v přepočtu na eura vydělávají mnohem víc. Tak co se sebe panebože vy lékaři děláte? Tvoříte snad nějakou privilegovanou vrstvu, která se pohybuje mimo zbytek společnosti? Která v něčem převyšuje vš vzdělané lidi v jiných oborech? Ani náhodou. Trochu skromnosti a soudnosti by vám neškodilo.

  3. Kubku, přestaňte … a upalujte už konečně něco pro svoje tak těžce strádající a hladovějící nenažrané zubaře něco dělat! [redakčně upraveno]

    • Pane Dvořák. Jste dost mimo mísu. Zubaři maji svoji stomatologickou komoru. Tudíž Doktor Kubek nemá žádné pravomoce ani zmicnění s tím neco dělat. Leda jako pacient. Ale to můžete také

      • Nelíbí se mi, když zubař požaduje od pacienta přímou platbu za výkony, které jsou úhradovou vyhláškou podhodnocené, např. plombu ve stálém zubu (šestce) desetiletého dítěte. Zdůvodnil to tím, že by za plombu dostal od ZP částku tak na spotřebovanou elektřinu. Asi není povinné provádět výkony na ZP, některé výkony u stomatogů platí pacient sám a to by nemělo být povoleno. Sice ZP ušetří, ale pacient je pojištěncem!

        • neušetří, zubaři si napočítají u pojištovny, všechno možný, co vám ani nedělali. Stačí se podívat na Váš výpis z pojištovny.

        • Zkuste se zamyslet. Skutečně myslíte, ze by pro zubní lekaře nebylo snazsí vzit si penize od státu a nehandrkovat se o ně s pacientem? A proc myslite ze to tak nedělají? Myslite, že to je z hlavy stomatologů? Odpovídam ze není. System je tak nastaven. Jsme poměrně chuda země. Pokud budeme chtit siroke kryti zdravotnich sluzeb, zbyde meně na jednotlivé vykony. Zvláště když dlabem na prevenci. Na opravdu efektivní prevenci. Za mě bych klidně redukoval spektrum vykonů aby vice zbylo na děti a adekvatní ohodnocení dětskych plomb. V Rakousku jsou dětské plomby hrazeny 2x lepe nez dospělacké pro svou nárocnost. U nas je to naopak. Být dětským stomatologem je neudržitelné. Problem neni u zubařů. Je v nastaveni systému a v nadtavení vztahu klient pojišťovna.

          • Je zvláštní, že mluvíte o prevenci. Brzo mi bude 40 let, od svých 15ti se snažím chodit na preventivní prohlídky 2x ročně. Tehdy bylo ještě možné si mezi zubaři vybírat. Rovněž péče byla spolehlivá a max. jsem si zaplatila za nadstandardní bílou plombu 600 Kč. A dnes? Jsem registrovaná u jednoho zubaře 13 let a už nemám šanci se objednat na prevenci. Můžu přijít jen v případě akutní záležitosti. To samý i dcera. Takže i přesto, že se chcete prevencí vyhnout problému do budoucna, tak nemáte šanci, protože vás nevysetri a když už někdo ano, tak za cenu 1500 Kč za preventivní prohlídku!

          • Korunka jednoho zubu přes 18000! Kde na to má vzít 70-ti letý důchodce? On už nepotřebuje kousat?

      • Vybaveni ocni ambulance prislusnymi přístrojích stojí cca 2 milionyKc(zakladni)s přístrojem OCT(vynikajici pristroj k vyšetření očního pozadi a detekci chorob sitnice a zrakoveho nervu)cca 3.5-4miliony..přístroje je třeba obmenovat každých cca 7-10let!myslíme si,že se to dá utahnout s platbami 200-300 kc za 1 vysetreneho pacienta?

    • Kubku zkontrolujte si raději zubaře např. v Ledči n/S Implantu MUDr Maštalka při návštěvě ještě ani nepromluvíte a je to 3000,- když zubař promluví tak je to plus 1000,- prý konzultace a to ještě nezačal. Začne resekci 1 steh 800,- A tak dál. Máte se na co těšit až btombouchne.

      • Už to tady zaznělo -stomatologové nespadají pod Lékařskou komorou, mají svou. Prezident Lékařské komory nemůže kontrolovat stomatologa.

  4. lidi jsou pit… [red. upraveno], místo toho, aby šli do ulic a tuto vládu smetli do žumpy a zavřeli, tak budou raději brblat..zkorumpovaná 5tidemolice i s tím fialovým lhářem patří při nejlepším na Mírov..

  5. vy … [red. upraveno], co tady mažete pravdivé příspěvky ? jste ta největší novinářská lůza ?…

  6. Do tohoto … bych napíchal všechny zbylé vakcíny „proti“ Covidu. Je to totální … naší společnosti. Tak jak se projevoval během minulých let, to by mu národ neměl zapomenout. [redakčně upraveno]

  7. To, že v republice nejsou zubaři, za chvíli ani praktičtí lékaři, je strašná skutečnost. Od nás jezdí lidi 100 km k zubaři a jsou rádi, že je ošetří. Ale k panu Šmuclerovi se takové informace zřejmě nedostávají. Zdravotnictví u nás kleslo, bohužel máme techniku, ale dostupnost lékaře, hlavně stomatologa ubohá!!!. O finanční částce ošetření ani nemluvím. To jsme to dopracovali!!!!

    • S tímto názorem plně souhlasím, reálná situace je velmi špatná a ministerstvo (tedy nikdo!) tyto zásadní „bolestivé“ věci, zdá se, neřeší. Nebo připustme, že možná cosi řeší, ale žádný reálný efekt to nepřináší, problém se naopak zvětšuje. Přitom tento negativní trend či vývoj trvá již dlouhé roky.
      K čemu pak vlastně máme takovou vládu a věcně příslušná ministerstva? A navíc k tomu – oni jsou velmi dobře placeni z našich peněz. Je to smutné, ostudné i znepokojující.

    • Paní Jano, je to psané výstižně. Já přidám : zuby do Polska, plastiky, zuby , vlasy turecko, Irán, dál nepokračuji. Nevíme, zde, jaké kapacity nás z ciziny ošetřují. Diplom se dají udělat a řeč… ? Ovšem naši lékaři odcházejí na Západ, i když my jsme též západ, ale zaostalý, zvláště po hadráku. Všude ve světě je zdravotnictví služba občanům. U nás se občan všude hrbí… My jsme teď všichni vystresovaní a vystrašení. Jsme národ posranců. Lékaři, kteří vystudovali za 3 miliony medicínu, nic státu nezaplatí a odejdou , vydělávají a panaáčkuji za jinou měnu a smějí se. To nikoho neštve a ministerstvu , že utíkají kvalitní síly? My jsme měli dobré učitele.

    • Ano, souhlasím. Až nastoupí nové generace, ani nebudou mít možnost srovnávat s dobou, kdy bylo zubařů a prakt. lékařů dost, fungovaly pohotovosti, na léky na recept se nedoplácelo,…. .

      • Oni tomu mladí nevěří. Když jim to řeknu, vynadají mi, že šířím lživou propagandu. Jsou úplně zblbnuti médii a školou. Vůbec nesmíme my staří říci, že dřív bylo líp. To se dnes totiž nesmí. To bychom chválili komunisty. Ale lidem bylo líp. To je prostě pravda a tečka.

        • My staří můžeme říci, že dřív bylo líp. Ale naštěstí vás to říká menšina. Dřív bylo líp jen kolaborantům s okupačními vojsky Varšavské smlouvy (přeloženo Moskevského autoritativního vedení, jehož následníci vedou nejstrašnější loupeživý konflikt od konce 2. sv. války). Děkuji, nechci a nepřeji to ani svým potomkům!!!

  8. Zubaře mám, ale zkušenosti s ním nedobré, takže tam vůbec nechodím. Nedokážu si nikdy odpovědět na otázku, zda jsou tam oni kvůli mně, nebo já kvůli nim. To je můj problém.

    • Už cca od roku 2016 slyším od místních, že se ve Lvově ( a ne jen tam) podplácí dolarama….? A 1000 dolarů, to je tam taková už léty zažitá částka. Jak na úřadech, tak v nemocnici, tak jak píšete – i ve školách.

    • Jaký diplom jste si koupil ve Lvově vy? Myslím si, že když vás viděli, tak zvedli cenu na desetinásobek, protože za 1000 dolarů by to ve vašem případě bylo hodně nápadné, kdybyste nějaký diplom obdržel.

  9. Ve zdravotnictví klesla i morálka jak doktorů tak sester. Od roku 2004 chodím na pravidelné výměny stentů v močovodech, vždy jsem se tam i těšil panovala na urologii téměř domácí pohoda, chodil jsem tam každých půl roku teď poslední dva roky po roce když jsem to chtěl já tak mi bylo řečeno že to nejde a najednou to jde.nic méně celková pohoda se již bohužel vytratila sestry včetně doktorů jsou arogantní jednají s vámi jak s kusem hadru a je to od doby kdy dostali enormně přidáno. myslí si osobě že jsou nad lidi, já su typograf a kdyby nebylo nás tak si ani na wc neudělají hygienu, nenapsali by jedinou zprávu,ano zachraňují životy .Ano v nemocnicích jako třeba vojenská ve Střešovicích tam když jsem přišel tak jsem byl jak v Jiříkovo vidění,ve srovnání s péčí v nemocnici okresního formátu.

    • Kdybychom se takto chovali před 40 lety, dostali bychom okamžitě výpověď, před branami nemocnice čekali další lékaři. Dnes je primář rád, že někoho má! Proč?

      • Protože tenkrát byly zadrátované hranice a lékaři nemohli utéct na Západ a tam pracovat za daleko vyšší platy a za lepších pracovních podmínek. Tak co jim zbývalo ? Vzít si umístěnku a jít pracovat do pohraničí nebo jít dělat něco jiného.

  10. Pane Kubek Váš vystrašený pohled nesnáším, ovšem nechápu,že je 33 let po revoluci a stále máme málo zubařů, brávalo se 20 do ročníku a u toho celé roky zůstalo,tak proč se nevezme více, je tady strach z konkurence,nebo kde je zakopaný pes?

    • Jeden z mála se nebojí říci pravdu,že král je nahý…. Nedivím se,že vypadá ustrašeně, já po 42 letech na chirurgii mám taky strach,kdo mě v případě potřeby pomůže. My jsme ještě doufali ve světlo na konci tunelu. To už zhaslo.

    • Stomatologicke studium je nejdražší. Školy na něj doplácejí. Cesky smér studuje spousta Slováků, kteři se při soucasnem nastaveni systému vraceji raději domů . Tri ctvrtiny absolventů jsou zeny, které koncí i na osm a vixe let na materske. Aktualně je jich 8%. Cizinci mimo EU , kteří u nas aprobuji u nas musí být rok a pak mohou kamkoliv v EU. Za poslední 3 roky jich třetina zmizela a z 1200 je jich tu 800. To se někde projeví. Jsme jen průtoksc těchto cizinců pro EU. System u nas nastavený je neatraktivni. Ve všech ostatnich postkomunistickych zemich si vyděláte lépe zubarinou nez u nás. A jako národ strasně dlabem na prevenci. Současny nárůst kazu nespravi ani dvojnásobek zubařů. To je vražedný koktejl. Levnější zubařina rozhodně nebude. O to důležitější bude zvladnutí správneho cistění zubů.

    • Byly doby za socializmu, kdy se brávalo do ročníku i sto zubařů. Bylo to hlavně začátkem sedmdesátých let, kdy plno zubařů po roce 68 uteklo na Západ a tady také neměl kdo dělat. Pak, když ty mraky zubařů ke konci sedmdesátých let vystudovaly, tak je zase nebylo, kam umístit. Takže i v každé Horní – Dolní byla zubařská ordinace. Pak soudruzi zase příjem na stomatologické fakulty silně omezili. A výsledek tady máme i nyní, kdy ty masy zubařů vystudované v sedmdesátých letch hromadně odcházejí do důchodu.

  11. Jaká ostuda? Proč všichni děláte, jako by tato situace nastala přes noc? Vážně na to upozorňoval předseda stomatologické komory už před 15 nebo dvaceti lety. A co udělalo těch několik ministrů a šéfů lékařské komory mezi tím? NIC! Chvíli problém oddálili přicházející lékaři Slováci, nedávno Ukrajinci a teď už nemá kdo přijít!!! Pokud občané chtějí mít slušné zdravotnictví, musí na stát pořádně zatlačit, jinak nebudou mít ani to, co je teď. A slušné zdravotnictví potřebuje spoustu peněz včetně VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ (pregraduální, ale také atestace!!!) a takové podmínky, aby neodcházeli dál na Západ.

    • Ano, nikdo to nechtěl řešit v době, kdy by to šlo, stačilo by jen přidat. Teď už to ministr neřeší, protoze to vyresit nejde,doufá,že to ještě chvíli vydrží, dokud je ministrem.

  12. Taky jedna zkušenost, přijdete k zubaři a ten má nataženou ruku, protože ve většině případů nemá smlouvu s pojišťovnou,tak musí pacient všechno zaplatit a není to jen tak pár drobných.Rozdíl mezi zubařem s pojišťovnou a bez pojišťovny jsou až tisíce korun a většina zubařů se nechce zatěžovat vypisováním zákroků na pojišťovnu a rovnou si pacientovi naúčtují plnou cenu.To je pak super bezplatné zdravotnictví.Chtělo by to udělat pořádnou kontrolu….

    • Tam není problém ten, že by neměli smlouvu s pojišťovnou nebo se jim nechtělo vypisovat zákroky. Ale přímá platba pacientem není omezena svojí výší, zubařů je málo, tak účtují „co pacient unese“. Mohl by jít jinam (tržní ceny), ale nemá kam!!

    • Kontrolu můžete dělat. Právě proto se zubaři zbavují smluv s pojišťovnami, protože ty je jen prudi a chtějí, aby zubaři dělali pod náklady. A to byste také asi nedělala, a pokud, tak brzy stejně zkrachujete nebo budete žít z ruky do huby.

  13. zel obrovske a neustale pokracujici vydaje, ktere pustily zilou nasemu zdravotnictvi jsou za kovid roztoky, ktere nejsou ani bezpecne a ani efektivni. o tom uz ani zminka, respektive zadne ohlednuti se za timto planovanym zmarem

  14. Pane prezidente, umíte pouze kňourat, strašit obyvatele a pomlouvat všechny ostatní okolo sebe. Jako byste sám za celkový stav zdravotnictví u nás nebyl vůbec zodpovědný. Prezident stomatologické komory tvrdí, že stomatologů je u nás dost. Jen většina z nich chce pracovat pouze ve velkých městech. Chápu, tam je vyšší podíl majetných obyvatel a tak jsou jim (stomatologové) schopni účtovat své horentní ceny a za péči. Mnohdy přímo na ruku a to je pro ně to nejvýhodnější. Máme stomatologa v rodině. Její manžel o ní říká, že je „nechutně bohatá“. Jsme rodina, ve které je několik lékařů a další množství zdravotníků. Pan prof. Vlastimil Válek? o ostatní ministry jste se též otíral. A co děláte Vy?
    Pokud by každičký ošetřený pacient dostal kvalitní informaci, co péče o jeho zdraví stojí, možná, že bychom si i dokázali víc péče o nás vážit. Zde je nedostatečnost zdravotních pojišťoven.

    • Souhlasím v něčem s vámi. Ovšem pokud jde o horentní sumy, s tím nemohu souhlasit. Jsem zubní lékařka, ale nechutně bohatá určitě ne. A na vesnici, kde bydlím a kde je prázdná ordinace, tam opravdu pracovat nebudu. Jsou tam ve většině pacienti, kteří se o zuby sami nestarají, chtějí amalgám, který už není lege artis ošetření a nic neplatit. Studovala jsem hodně let těžkou školu, práce je to velmi těžká, náklady na vybavení obrovské a nad pacientem jsme 2 – platím ještě středoškolský vzdelanou osobu – sestru. To raději budu dělat úplně jinou práci, kdybych neměla možnost dělat stomatologii adekvátně zaplacenou, pro lidí, kteří se sami snaží o zuby starat.

      • Neumím si představit, že je na některé vesnici prázdná ordinace, jak píšete. Z našeho okresního města, kde bylo před 8 lety 7 zubařů a po odchodu do důchodu zůstali 3, teď dojíždí za zubařem většina obyvatel, a to 30 až 120 km (Praha). Blíž zubaře nesehnali!!! To je pokrok.

      • A když se vás zeptá zubař: potřebujete účtenku a vy řeknete ne, máte to o třista levnější, je to.v pořádku? Asi ne, co. Tak se vy stomatologové moc nebijte v prsa jak nejste bohatí. Neznám málo bohatého zubaře.Jen bohatého.

      • Může vám to tak připadat. Ovšem poskytnu vám jinou kazuistiku. Osoba, muž, po roce 1990 se zachoval příkladně a upozornil na obří zlodějinu státního rozměru. Zameten mimo svoji profesi, a jen díky dobému zdravotnímu stavu přežil následnou péči léčebnou, kterou si nepřál, a vyhrabal se z toho. Následně pracoval dobrých 10 let, nežli si jej našla ona privatizační mafie a spolu s novými šíbry dosáhla jeho propuštění z firmy, kde zastával technické místo. (Spolužák z VŠ bez SŠ speciální – kterou má – nyní cca 75000 brutto). Následně pokračovalo politické znelíbení, a tak, i když podnikal, a je držitelem magisterského titulu, atestace v oboru, i se celoživotně vzdělává, nedostává zakázky (přátelé jeho nepřátel mají dlouhé prsty). Před věkem 60 let dokonce obstarával i POB a má jisté znalosti i z lékařského oboru. Nyní ÚP, bez příjmu a bez dávek.
        Velmi dobře si uvědomuje důležitost zubní hygieny ovšem nemá na můstek a 3/4 plombu z kompozitu, takže část skeletu je určena na rozsypání, výhled zdravotní nic moc.
        Lékaři, pečující o jeho zdravotní stav tč. již v důchodu. Mladí se do takové kauzy nehrnou, takže degraduje bez péče, a zčásti tím dokazuje, že byl zdatně zdravotně vybaven (býv. pilot).
        Nu, a teď takovému poraďte, jak má hodnotit stav současného zdravotnictví. A hlavně, kde má vzít na ty úhrady, když za státního pojištěnce stát platí, kolik platí příslušné pojišťovně. Z korespondence s úřady a ÚP má metrový balík, bez výsledku.
        Něco je špatně.
        Za sebe říkám, že trpím a soucítím se všemi lékaři, zdravotníky, ale také učiteli, projektanty, techniky, a všemi těmi, kterým se v r. 1989 něco slibovalo. A nesplnilo. A důsledky neprofesionality a diletantství jsou zde.

  15. arogantní je především kubek, tohle neustálé omílání toho, že lékaři mají nižší platy, než na západě, to je absolutní sprostota

    především totiž většina populace má za srovnatelnou práci zlomkové platy proti západu, proto je tu menší výběr daní, navíc tunelování zisků koloniálními zeměmi udržuje ČR v pozici a finanční situaci rabované kolonie

    a novinářská žumpa ještě tohoto covid… [red. upraveno] podporuje, fujtajbl

  16. Vážení nemám zubaře přes 10 let a nemohu ho sehnat všude je plno a nechtěj mne takže kam si mohu stěžovat abych mněl zubaře uvádím že už jsem důchodce !!

    • Na Vaši zdravotní pojišťovnu, ta pobírá peníze ze zdravotního pojištění a za ně je povinna Vám zajistit dostupnou zdravotní péči, dalším stěžovacím místem je ref.zdravotnictví krajského úřadu, tyto 2 instituce jsou ze zákona odpovědny za síť zdravotních zařízení všeho druhu a za dobrou dostupnost zdravotní péče.

      • Pane doktore, máte úplnou pravdu, ale to se neděje a nikdo žádnou odpovědnost v konečném důsledku nenese. Lidé si platí zdravotní pojištění, ale zubaře neseženou, mimo Prahu je nemožné sehnat stomatologa.

      • A pán dopadne jako já. Okresní VZP zubaře neposkytla, tak jsem urgovala krajskou, spojili se s okresní a ta mipak dala kontakt na 3 zubaře, z nichž ě už měli plno a třetí mě doslova nevhzal proto, že prý mám zuby (několik nový ch korunek) v pořádku, tak co prý by mi tam asi dělal! Vzdala jsem to.

  17. Zajímalo by mě, co měl ministr (jedno, zda Válek či jiný) udělat, podle pana Kubka, s dlouhodobým ndostatkem stomatologů za jediný rok. Vytisknout nové lékaře na 3D tiskárně?
    Jen na okraj: Investice je samozřejmě nákladem, jen v účetnictvím rozloženým do několika let. Takže se jedná o náklad. (Ostatně – podle pana Kubka by zřejmě nemělo být nákladem ani pojistné, hrazené zaměstnavatelem.
    Závěr: Žvástá

  18. Ve zdravotnictví je chaos. Zrušila se fakulta pediatrie, hygieny. Není možné podporovat soukromý sektor. Státní zdravotnictví pak dohání to, co je nevýhodné pro soukromí.
    Už vůbec není dobré, aby větší celky – nemocnice vlastnily soukromé společnosti. Je to hlavně nevýhodné pro pojišťovny. Pokud se chce někdo léčit v soukromé nemocnici, měl by si to uhradit sám.

  19. „President“ má obří zásluhu na tom, kam až se naše zdravotnictví dostalo!
    Každý to pociťuje!30 let jen škodí!

  20. Pan Kubek se musí mediálně zviditelnit, protože čínská chřipka nám ( z rouhodnutí vlády) bohužel pro něj skončila, tudíž je třeba hledat nová a nová témata. (protože tristní situace ve stomatologii taková byla již dávno před zmiňovanou „epidemií“, ale to měl pan Kubek asi jinou „práci“, tak to „mediálně“ neřešil)

  21. Kubek jen a jen brečí a stále někoho kritizuje. Stěžuje si na aroganci MZd. Ono jestli to nebude také tím, že z ministerstva prostě už odmítají jednat s někým, jako je Kubek. Kubek si „zařídil“ změnu volebního řádu a prostě může být volen další a další volební období. A jelikož má nemálo „posluhovačů“, kteří slyší na jeho „nářky“, je opětovně a opětovně volen. Ale lékařům škodí a řada ho „nemusí“. I svým celkovým přístupem, který zamrzl na poč. 90.let 20. století. Lékařů je málo, pohotovosti nefungují, jak by měly… Cestou je navýšení kompetencí – sestrám a především farmaceutům, kteří by klidně mohli vydávat léky na recept i bez receptu, jako urgentní medikace. Takhle je třeba poslat pacienta na LSPP, kde zbytečně zatěžuje službukonajícího lékaře. Farmaceuti jsou v oblasti léků vysoce erudovaní zdravotníci, kolikrát musejí řešit preskripční pochybení ze strany lékaře! A zvládají to a dělají to běžně. To, že pan Kubek o práci farmaceutů ví kulový, je jeho problém a ostuda, avšak to přeci nesmí být důvod, aby změnám bránil.

  22. S těmi zubaři to u nás vypadá jako „banánová“ republika. Bydlím v Ostravě, můj zubař odešel do důchodu a po několika letech marného hledání stále svého zubaře nemám. Ve zdravotní pojišťovně řeknou: Musíte počkat! Ale na co? Až mi vypadají všechny zuby a nebo když mě začnou bolet a na zubní pohotovosti strávím 8 i více hodin? A pan Šmucler? Ten nemá vůbec páru, jak to u nás ze zubaři je. On žije v Praze, tam je zubařů hafo. Známá jezdí k zubaři z Ostravy do Prahy. Ale člověk musí jít někdy k ošetření třeba několikrát za sebou. Jsem již seniorka a nedokáži si dojíždění do Phy představit. A to losování, to je opravdu strašné, ponižující a velmi smutné.Vždy jsem si myslela, že žijeme ve vyspělém státě s dobrou lékařskou péčí. Asi jsem se mýlila. :-((

    • Co jste chtěli,to máte. Podobně to brzy bude vypadat u pediatru, psychiatru… Mzda musí být taková, aby za ní byli lidé ochotni pracovat To platí pro všechna povolání . My starší lékaři jsme se chovali léta vlastně iracionálně ,služba od pátku do pondělí ,kromě běžné pracovní doby…. Všichni to považovali za normální… Mladí už to dělat nebudou.

      • Už se v médiích mnohokrát probíralo, že mladí lékaři s čerstvým diplomem jdou za lepším do Německa či Rakouska, aniž by v ČR něco odpracovali. Řešit to však není zájem. Přitom by stačilo pro nové lékaře zavést povinnost odpracovat v ČR nějaká léta aby splatili státu náklady na jejich studium. Jenže, třetina zákonodárců bývají lékaři a ti to nepřipustí, protože by to postihlo i jejich dětičky. I zákonodárci svým dětem umetají cestičku v kariéře mimo ČR.

  23. Paní Jano, je to psané výstižně. Já přidám : zuby do Polska, plastiky, zuby , vlasy turecko, Irán, dál nepokračuji. Nevíme, zde, jaké kapacity nás z ciziny ošetřují. Diplom se dají udělat a řeč… ? Ovšem naši lékaři odcházejí na Západ, i když my jsme též západ, ale zaostalý, zvláště po hadráku. Všude ve světě je zdravotnictví služba občanům. U nás se občan všude hrbí… My jsme teď všichni vystresovaní a vystrašení. Jsme národ posranců. Lékaři, kteří vystudovali za 3 miliony medicínu, nic státu nezaplatí a odejdou , vydělávají a panaáčkuji za jinou měnu a smějí se. To nikoho neštve a ministerstvu , že utíkají kvalitní síly? My jsme měli dobré učitele.

  24. Ostrý úhel pohledu , souhlasím .
    Ted ještě návrhna řešení-např dostupnost péče je problém pojištoven, ne ?
    K udržení absolvent “ je na mstě zvážit školné nebo pokud bude dále zdarma, pak povinnost
    pracovat stejný počet let v řízeném režimu zdravotní pojištovny.
    Pojištovny musí mít společný fond pro zajištění péče v „neatraktivních lokalitách „.

  25. Pan Kubek je člověk který cítí potřebu vyjadřovat se k čemukoliv pomalu od covidu až po od řízení jaderné elektrárny. Neustále vykládá jak je stomatologů dostatek ale nějak mu nedošlo že Česko nekončí deset metrů za hranicí Prahy, Brna, Ostravy, Olomouce nebo okresních měst. Že je tu i venkov (pro něj samozřejmě vidlákov) kde sehnat zubaře je často nadlidský výkon. Ano jsem ze zmiňovaného Rýmařova kde se bude „losovat“ a sám musím ke stomatologovi jezdit do téměř 50 km vzdálené Olomouce. Ale nestěžuji si i když si musím platit i preventivní prohlídky (což je pro mnoho lidí nepochopitelné). Pořád jsem na tom lépe než většina lidí z mého města kde na cca 8-9 tisíc lidí jsou (ještě pořád) tři stomatologové. Z toho jedna lékařka je už v důchodovém věku a léta „přesluhuje“ a další se po cca třech letech prostě rozhodla sbalit si svých pět švestek a táhnout dál přesto že město do její ordinace investovalo nemalou částku (její přístup byl přesně ve smyslu „vlezte mi na záda“). Takže zůstane jeden zubař a do toho jistí lidé s velkým humbukem kolem sehnali druhého, přičemž nikdo neví zda dotyčný/á časem také nezdrhne.

    Možná by bylo dobré se zase zamyslet nad tzv. přidělenkami. Studovals za peníze všech tak padej 3-5 let makat na venkov. Možná by pak nedocházelo k trapným losováním a pan Kubek by necítil potřebu se vyjadřovat k tomu jaká je to ostuda a přitom je mu to úplně ukradené protože se ho to netýká.

  26. Ono by stačilo, aby se pojištovny transformovaly na zdravotní spořitelny. 50% na solidaritu a % na výkony a volba lékaře dle vlastního uvážení. Dále třeba-lázně, zdravotní dovča u moře atd. atd

  27. Je mi 74 let, moje babička měla zubní protézy zdarma. Děsím se toho, že budu chodit bez zubů, protože zubaři nemají zubní laborantky a odmítají protézy dělat bez úplaty. V našem městě si zubařka řekla o 8000 kč, za spodní část. Když na to nemáte běžte jinam. Ale kam ?A co teprve ti mladí…

  28. Proč Kubek stále brečí? Zaveďte dentisty, tak jak byly dříve! Dnes máme zubaře chirurgi a zubaře lékaře a všechno na pětileté studium a utečou jinam za lepší platy. Dříve si lidi museli pomoc sami, zuby trhal kovář, rány léčil ranhojič a felčar. Lidi si vždy pomáhali sami, až se … vyhážou tuto vládu z okna. [redakčně upraveno]

  29. Život bez zubaře. Stalo se mi začátkem roku, že jsem se chtěl objednat ke svému zubaři na pravidelnou kontrolu. Volal jsem opakovaně na jeho číslo, nikdo to ale ne nebral. Vypravil jsem se proto do ordinace, ta ale zmizela. Dům byl zamčený, její tabule zmizela, místo ní tabule jisté restaurace. Neobdržel žádné sdělení o převedení k jinému zubaři. Obrátil jsem se proto se na svoji pojišťovnu VZP o radu. Obdržel jsem seznam zubařů, kteří mají s VZP smlouvu a nemají naplněnou kapacitu. Začal jsem s jejich obvoláváním Stále stejná písnička, nové pacienty nebereme. Mezi tím se ohlásily problémy s oteklou dásní. Vydal jsem se proto na zubní pohotovost. Sympatická paní doktorka můj chrup prohlédla a sdělila příčinu – zánět kořenů zubu. Vyžadovalo by to čistění kanálků. Není to ale akutní, proto mi zatím nemohou pomoci. Vedu proto nyní život bez zubaře a čekám až zánět mého zubu bude akutní aby mi ho na pohotovosti ošetřily. Jen bych připomněl, je mi 84 let a často vzpomínám na dobu svého mládí v padesátých a šedesátých letech, kdy jsem v případě potíží zašel na malém okresním městě do čekárny zubní ordinace zdravotního střediska, počkal až přijde zdravotní sestra, sdělil jí své problémy a dočkal se ošetření buď ten den nebo v termínu. který mi byl sdělen.

  30. Dobrý den žijeme na Táborsku, zažili jsme příšernou situaci,kdy dceru bolel týden zub,dva roky nemela zubaře, všude plno,pohotovost v C.Budejovicich lidé stáli venku na chodníku, staří, těhotné ženy, děti…pomáhala zde ochranka.Nyni po dvou letech čekali na otevření ordinace 35 km od domova a zapsání do seznamu podobně jako za komunistů, když se čekalo ve frontách na obklady,mandarinky a auta.Pouze s tím rozdílem, že nešlo o zdraví v případě těžkého zánětu i o život mladé ženy matky dvou dětí… Ostudné!!!!

  31. Dcera se třemi dětmi, tč. na mateřské, slyšela od zubařky při zánětu zubu, že jí musí vyčistit kanálek za 7000 Kč, jinak o zub přijde. Jiná zubařka jí zub spravila zdarma. Mně řekla nová zubařka, že není jiné řešení, než zubní implantáty za 380 000 Kč, jinak jedině všechny vytrhat. Musela jsem jet napříč republikou za kamarádkou zubařkou, která mi udělala skvělé korunky za 3800 Kč (práci si nepočítala). Paní zubařku totiž zajímalo víc než mé zuby, v čem podnikám a mozek jí zatemnila vidina zisku. Kamarádka v Praze, samozžvitelka s částečným důchodem a bez práce, musela dát za opravu zubu, vč. vyčištění kanálků, 27000 Kč! Kde to jsme? Jen hrabou!

  32. Chápu, že mnozí lékaři těžce rozdýchávají, že leckde v cizině berou lékaři za stejnou práci mnohem více peněz, i když to tak bylo vždycky. Dnes se otevřely hranice a vidina většího balíku peněz je blíž. Ale měli by si uvědomit, že studovali tady a zdarma, že státu, potažmo nám všem, mají co vracet. Mohli náklady, státem vynaložené na jejich studia, mít povinnost vrátit, pokud odcházejí pracovat za hranice. A také by si měli uvědomit, kolik si vydělávají ostatní obyčejní občané v našem státě, pomineme-li, mimořádně ohodnocené profese. Žijí tady, v tomto státě, který na tom je hůře než některé vyspělejší státy, tak by to měli akceptovat. Proti obyčejným lidem mají platy královské (na naše poměry).

    • To by šlo lehce zařídit aby noví lékaři měli povinnost odpracovat nějaké roky v ČR. Jenže není zájem. Mezi zákonodárci je mnoho lékařů a ti taky svoje děti tlačí do medicíny, jako jiné lékařské rodiny. Lobby lékařů nemá zájem svým dětem hned po studiu ztěžovat možnost dělat kariéru za hranicemi ČR.

  33. Pane Kubku, kdybyste v dobe covidu kazdy den se svymi kolegy nestrasili lidi a misto obskurni vakciny jim ihned podavali antivirotika, tak by ty vydaje za ty dva roky nebyly tak enormni.

  34. Pane Kubku, Země je přelidněná, pokud slavíte, že už je nás osm miliard, když v době mého či vašeho narození nás bylo méně než polovina, a ani nechápete, že více než dvojnásobek obyvatel zeměkoule potřebuje více než dvojnásobek péče, je mi vás líto. V článku mne zaujalo hlavně to zvyšování věku dožití. Jste fakt dobrý, že jste přispěl k tomu zvýšenému věku dožití a že na to všichni pak dojedeme. Stárnutí populace je všeobecně problém, ovšem pro vás je to očividně důvod k oslavě. Co chcete? Zabít všechno lidstvo, všechny mladé lidi, jen aby žili ti staří a nemocní? To jste ukázal u covidu. Vy jste zachránce! O vašem IQ nemám pochyby. Jen prosím konečně přestaňte škodit lidem!

  35. Můj komentář jistě schválen nebude, jelikož díky tomu, že nás je moc, jsou tu také ti, kteří dělají cenzuru a podobně jako pan Kubek si myslí, že jednají správně. Njn. I vám přeji to samé…

  36. Bez jakéhokoli soudu okamžitě vydávám omluvu tomuto serveru. Můj komentář byl zveřejněn a správcům se tímto zcela omlouvám za pocit, že můj komentář nebude zveřejněn. Děkuji. 🙂

  37. Víte, přemýšlíte také nad tím, proč se tak aktivně snižují emise zajišťováním výroby aut v elektru a výrobci se až tolik nebrání? Tak dost brzy, co? Proč se množí články o zákazu topení dřevem, což je jediný původní a správný způsob topení? Zoufalost typu pana Kubka? Fakt nechápu, proč pan Kubek chtěl u covidu okamžitě zavřít průmysl? Proč jsem při cestě do práce pouhých pár kilometrů musel prokazovat, že jedu do práce? Aniž by byl skutečný problém? Kdo byl ohrožen? Možná ten průměrný věk dožití, jinak nevim…. Kdo z vás ví, o co opravdu jde, co? Umřeme všichni, jen jde o to jak.. Nechci žít věčně a nechci přežít své děti. Na zvyšování věku kohokoli, třeba i pana Kubka, z vysoka kašlu Chci aby raději žily mé děti. Možná je k zamyšlení i situace, kdy někdo něčí život nadřazuje nad jiným. To by byl fičák co?. Díky a mějte se.

  38. neznám zubaře, který by zkrachoval
    neznám zubaře, který by jezdil v autě starším pěti let
    neznám zubaře, který by měl špatné bydlení

    ale znám zubařskou mafii vedenou Šmuclerem. Kdyby si neudělali monopol a umožnili po dohodě s vládou nechat vystudovat více studentů, kdyby jim neumožňovali jezdit do zahraničí, kdyby museli zubaři pracovat i na pojišťovnu, kdyby umožnili vstup zahraničních doktorů (měl jsem ukrajinského, spokojen, ale pak po něm chtěli takové jazykové zkoušky, které bych nezvládl ani já) a kdyby se vláda více snažila podpořit zubaře na vesnici než ve městech
    tak kdyby všechny tyto kdyby nebyly problém, nemusel bych u nás na vesnici přes tři roky hledat zubaře

    a jedno řešení by tu možná bylo, ale pak by to mohl začít dělat každý zubař, potom každý doktor a nakonec každý občan v této republice, který poskytuje nějaké služby v rámci státních služeb – třeba policista, soudce či pracovník finančního úřadu
    zkrátka, kdyby ti pacienti, kteří musí u zubaře platit plnou částku, protože zubař nemá smlouvu s pojišťovnou, mohli tyto částky uplatnit u pojišťovny, tak by možná přestal být problém, že zubař nespolupracuje s pojišťovnou. Ale jak říkám, pak by to chtěl takto dělat asi každý
    Ale zamyslete se také nad tím, proč to ti zubaři dělají, není taky tak trochu velký problém na straně pojišťovny? Proč ti zubaři nechtějí pracovat přes pojišťovnu? Odstraňme tento problém a nebudeme muset platit u zubaře

  39. Zubaři kradou za bílého dne . Zubař mě tvrdí, že za implantáty pojišťovna nic nedá. Každá návštěva s implantátem za 40 tisíc je účtována i pojišťovně. Každá návštěva s korunkou za 16 tisic za kterou tvrdí, že pojišťovna nic nedává ,.je účtována též pojišťovně. Stačí si prohlédnout vykázanou péči u pojišťovny.
    I zrušena návštěva ze strany zubaře z důvodu kovidu vykázána pojišťovně.
    Opakuji , okrádají pacienty, okrádají pojišťovny, tudíž nás všechny.

  40. Zuby si léčím propolisem. Rozpouštím v Alpě nebo lékárnickém lihu. Viklavé stoličky dále šetrně viklám. Dezinfekce nutná. Po měsíci viklání jsem je bez problémů vyndala. Nesmí to bolet. Nemám zahnuté kořeny. Takže nemám problém. Vápník doplňuji rozpouštěním vaječných skořápek v kyselině citronové. Nebrat jako radu, na to nemám vzdělání. Jsou to pouze mé subjektivní zkušenosti, které nemusejí být univerzální.

  41. Šéf stomatologů Šmucler říkal už před lety, že se blíží doba, kdy na zubaře nebudeme mít peníze. Je to řízený proces, asi tak jako problém s energiemi. Kdo to ještě nepochopil??? Nic není náhoda.

  42. Pane Kubku, 1 ) jak prosím vy osobně, v čele LOK i komora jako celek, pracujete pro to, aby všechny vámi vyjmenované nešvary byly odstraněny
    2) máte prosím tušení, jak je řízeno zdravotnictví? Víte,že MZ řídí pouze fakultní nemocnice, ale kraje řídí svůj kraj systémem „stát ve státě“ . Rovněž mají samostatné financování a také za stav v kraji zodpovědnost,?
    Z těchto hledisek pak vaše kritika postrádá fundovanost. Možná byste raději mohl posílit nějaké podhodnocen oddělení svojí osobní prací.

  43. A když se vás zeptá zubař: potřebujete účtenku a vy řeknete ne, máte to o třista levnější, je to.v pořádku? Asi ne, co. Tak se vy stomatologové moc nebijte v prsa jak nejste bohatí. Neznám málo bohatého zubaře.Jen bohatého.

  44. Zdraví společnosti. Máme demokracii tak co na to PS a Senát? Poslanci sami si určují výši svého platu. Bylo by to k smíchu, jenže je to k pláči. Běžný člověk je hodnocen svým nadřízeným za svůj výkon. Zaměstnavatelem poslanců a senátorů jsou daňoví poplatníci. Též jsem platila daně. Takže. Inflace 20%, HDP nic moc, stomatologie katastrofa, bytová situace neutěšená až zoufalá atd. Takže ukazatelem kvantitativním je zejména míra inflace. Jakožto někdejší zaměstnavatel tj. jako daňový poplatník snižuji plat poslanců a senátorů o 20% a pokutu za stomatologii o dalších 10%. Jinak s úctou…..

  45. Lékaři se domáhají za stejnou práci v ČR stejných platů jako na Západě. To je na jedné straně v pořádku, na druhé straně musí být i jejich plat v nějaké relaci k platům ostatních profesí v ČR. Platy lékařů jsou dnes srovnatelné s platy soudců, státních zástupců, advokátů, exekutorů a nadprůměrných vývojářů v IT sféře. O platech politiků nehovořím. Pak je obrovský skok dolů k platům ostatních běžných profesí, i vysokoškolsky vzdělaných, které také musejí pracovat s přesčasy. Ať si toto lékaři uvědomí a začnou být soudní a přestanou zdůrazňovat svoji bezpochybnou důležitost ve vztahu k lidskému zdraví – když jim začne kapat doma kohoutek, potřebují přece instalatéra s třetinovým nebo čtvrtinovým výdělkem, včetně přesčasů …..

  46. Bohužel je to ostuda místo poražených soch , neúčelné ho projektu mohli peníze dát do zdravotnictví. Takhle to vypadá že politiky nezajímá naše zdraví.

  47. Kde by se braly peníze pro lékaře, když musíme „živit “ desítky ředitelů zdrav.pojišťoven s milionovými platy a i dalšími milionovými odměnami jako bere šéf VZP?!?!?

  48. … Kubek je podle méhoázoru …. Nemám sílu tuto sumu slátanin a nesmyslů číst. Ale z toho, co jsem zvládnul přečíst a z jeho vystoupení jsem znechucen. Proč by doktoři, kteří vydělávají velké statisíce nemohli platit svoje studium? Proč mají mít nárok na násobek průlměrné mzdy? Jsou to lidé jako všichni ostatní a měli by se taky chovat jako ostatní. Nechápu, proč já jako řidič autobusu, který se celé dny v nebezpečí kriminálu mám mít plat 35 000 a doktor má mít nárok na 100 000? za co? Když mi takový náfuka řekne, že zachraňuje životy, tak mu odpovím, že měl jít dělat něco jiného a tohle si vybral dobrovolně. Nebo dělník v automobilce je méně? Ten pro změnu vyrobil káru, ve které si nafoukaný Kubek vozí zadek do práce a bez tohoto dělníka na pásu by doktoři chodili pěšky. Všichni jsme důležití, každý z nás je kolečko ve stroji a jeden bez druhého dnes už nepřežije. Zvu náfuky z ordinací, ať si jdou vyzkoušet práci ve fabrice a asi se budou hodně divit !!!! [redakčně upraveno]

    • vysoký plat má dosktor za fůru nadčadové práce, když si tuto částku vydělíte hodinama sztrávenýma v práci, dostanete nižší částku, než má řidič autobusu

  49. Paráda, ukažte mi zubaře nebo doktora, který jezdí 15 let starou Fabií apod.. Jsou to nenažranci a systém je nastavený blbě. Ať jsou placeni za práci a ne za to, že se každý mesic prvniho probudí a cinkne jim platba za to, že mají v registru 2000 pacientů. Fakt fialový hnus!!

  50. Bohužel je české zdravotnictví v troskách, a ja osobně už x let pokud to jde jdu k soukromému lékaři, sice platím, ale aspoň se mi věnuje

  51. Kubek je … Deficit zubařů je dlouhodobý problém, který se tady táhne desítky let a nikdo tím noc neudělal. Ale všechno se to háže na Válka, který je ve funkci rok. [redakčně upraveno]

  52. Dobře si pamatuji na reakci pana Kubka na zamyšlení, zda by lékaři neměli své vzdělání odpracovat určitou dobou v ČR a na pojišťovny. Tak snad aby se dnes nevyjadřoval.

  53. pamatuji si velmi dobře zdravotní systém před rokem 89. Dostatek lůžek v mnoha nemocnicích, lékaři slušní, zodpovědní, stejně jako stomatologové. Zvrat nastal cca deset roků po tzv. revoluci, jakoby někdo jiný řídil naše zdravotnictví mimo ministra. Cílená likvidace nemocnic, s tím spojený snížený počet lůžek, odchod lékařů masivně do zahraničí. Jakoby průprava na rok 2020. Totální krach zdravotnictví, lékaři zpovídají pacienty po telefonu, odmítání osvědčených zahraničních metod v boji s covidem, totálně urvaní stomatologové z řetězu. Dnes je po letech zdravotnictví v rozvalu, vypadá to jako cílová meta. Jsem zvědavý, kdy konečně přijde ministr, který bude mít hlavní cíl obnovu zdravotní péče ve prospěch občanů této země. Válek to tedy rozhodně není.

  54. napsal jsem to do spatne kolonky.Tak znova,Jsem pametnik ale vim za osklive totality jsme cela trida chodili na preventivni prohlidku k zubari,minimalne jednou rocne.I na ucilisti.Nebylo vsechno tak spatne jak se dnes prezentuje.Tak dobre veci staci jen oprasit.

  55. Dobrý den,

    Zubaři vydělávají slušně, o tom žádná, ovšem ordinace taky něco stojí. Bratr je zubař a dělal sem pro něj účetního, není to sranda. Pronájem, mzdy, odvody, materiál prakticky nejlevnější položka. Plus členství v komorách a školení. Měsíční náklady měl cca 220 tis. kč. Nedělám si srandu. Je pravda, že měl obrat měsíčně cca 600-700tis kč a platil hodně na daních. Zasloužená práce. Znám zubaře v městě zhruba 120 tis obyvatel a vydělá hodně – ročně přes 25mil kč, dům v zahraničí, dovolená každé 2 měsíce, soukromé letadlo.

  56. Pracoval jsem v německu a tudíž jsem chodil i tam k zubaři.většina má ordinace kde zubař pracuje dvě nebo tři křesla má 2 sestry které se starají o hladký chod křesel.jeden německý zubař odvede denní práci našich deseti a to nemluvím o pracovní době a slušnosti.U nás je to líná a dobře placená svoloč která okrádá pacienty i pojišťovnu!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here