Zdravotníci ve slovenských nemocnicích dostanou 5 000 eur

0
936
eur
Foto: Pixabay.com

Za tříletý závazek práce v nemocnici na Slovensku nabízí nelékařským zdravotníkům tamní vláda pět tisíc eur [cca 121 900 Kč]. Podobné opatření zavádí do sociálních služeb. Kabinet na příspěvky vyčlenil 260 mil. eur [cca 6,36 mld. Kč].

O nabídce stabilizačních příspěvků pro zdravotníky v nemocnicích a také záchranáře informoval po dnešním [5.12.] jednání vlády premiér Eduard Heger [OLaNO]. Podle jeho odhadu by o příspěvek mohlo požádat přibližně 60 tisíc lidí.

Podmínkou pro získání stabilizačního příspěvku podle Hegera bude, aby o něj zdravotní sestry, sanitáři, ale třeba i farmaceuti a další nelékařští pracovníci požádali letos nejpozději do 19. prosince. Smlouvou se zároveň zaváží, že u svého stávajícího zaměstnavatele, kterým je nemocniční zařízení, setrvají alespoň další tři roky. Lékařů v nemocnicích se finanční benefit netýká. Ti si již pod výhrůžkou hromadných výpovědí vymohli mimořádný nárůst platů od ledna 2023. Stejně tak každoroční navýšení platu o dosaženou dobu praxe. Procentuální navýšení se odvíjí od jejich atestace a zmíněnou délku lékařské praxe.

Pět tisíc eur za tříletou pracovní smlouvu

Příspěvek, který vláda Eduarda Hegera nazývá jako stabilizační, činí pro zdravotníky v nemocnicích pět tisíc eur [cca 121 900 Kč]. Jeho výše pro zdravotníky odpovídá zhruba čtyřnásobku průměrné měsíční mzdy v zemi. Na opatření kabinet odsouhlasil uvolnit 200 milionů eur [cca 4,9 miliardy korun. Dalších 60 milionů eur [cca 1,46 miliardy korun] schválil vydat na podobné opatření pro pracovníky v sociálních službách.

Stabilizační příspěvek pro zdravotnické pracovníky původně navrhoval ministr financí Igor Matovič [OLaNO] při nedávných jednáních ohledně zvyšování platů lékařů a splnění dalších požadavků lékařských odborů.

Je to amorální hyenismus, řekl Matovič o navýšení platů lékařů

Lékaři, kteří si nakonec vymohli od vlády vyšší platy společně s bonusy za praxi, tak tento příspěvek nedostanou. Igor Matovič se o nátlaku na zvýšení platu pro lékaře vyjádřil jako o amorálním hyenismu [viz výše].

Příspěvek dostanou i sociální služby, ale nižší

Pracovníci v sociálních službách dostanou příspěvek o něco nižší. Jeho konkrétní výši určí vykonávaná profese. Pohybovat se bude v částkách tři nebo čtyři tisíce eur [cca 73 150 nebo cca 97 500 Kč].

Nabídkou finančního příspěvku ve výši zhruba čtyřnásobku měsíční průměrné mzdy na Slovensku chce vláda udržet pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách. A urovnat tím i vztahy v nemocničních zařízeních, kde si před necelými dvěma týdny pod výhrůžkou hromadných odchodů vymohli od nového roku strmé navýšení platů lékaři prostřednictvím nátlaku na vládu ze strany lékařských odborů.

Lékaři na Slovensku dosáhli svého. Zvýší jim platy

Další vyjádření nespokojenosti zdravotnického personálu na Slovensku se tak dá čekat v následujících dnech a týdnech. Ohlášený příspěvek stejně jako lednový nárůst platů pro lékaře v nemocnicích se totiž netýká zdravotníků v ambulancích. Jejich zástupci již dříve upozornili, že se na ně nevztahuje ani oznámené zvyšování mezd lékařů a nižšího zdravotnického personálu v nemocnicích. A považují to za nespravedlivé.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here