Lékaři na Slovensku dosáhli svého. Zvýší jim platy

1
2152
Slovensku
Foto: Pixabay.com

Týden před hromadným odchodem až 2 100 lékařů na Slovensku došlo k uzavření dohody mezi vládou Eduarda Hegera a lékařskými odbory. Podle Hegera dosáhne plat lékaře s atestací příští rok 2,5násobku průměrné mzdy.

O dohodě mezi slovenskou vládou a tamními lékařskými odbory [LOZ] informoval v sobotu [26.11.] večer předseda vlády Eduard Heger [OLaNO].

„Krize je zažehnána. Nečeká nás kolaps nemocnic a pacient se nemusí obávat, že se nedočká pomoci. Našli jsme dohodu i na osmém bodu memoranda, který se věnuje platové otázce,“ potvrdil Heger po jednání se zástupci lékařských odborů.

Ve své řeči zdůraznil, že jde o největší kompromis, jakého mohla vláda s lékařskými odbory dosáhnout. Uzavření dohody mezi vládou a LOZ dlouhodobě bránily nároky lékařských odborů na růst platů pro lékaře. Což je podle odborářů i důvod jejich odlivu směrem na Západ. Po zapracování dohody s vládou do pracovních smluv budou podle odborářů výpovědi lékařů zrušeny ještě do začátku prosince.

Je to zase jen o penězích…

Šéf lékařských odborů Peter Visolajský uvedl, že největší problém slovenského zdravotnictví je nedostatek personálu. Ostatně stejně jako ve všech zemích Evropy.

„Největší problém slovenského zdravotnictví je nedostatek personálu. Věřím, že dnes jsme začali tento největší problém řešit,” řekl Visolajský.

Někteří stakeholdeři upozorňují, že dopady rostoucích platů lékařů na Slovensku může velmi brzy pocítit i české zdravotnictví. Nikoli ale pozitivně. To vzhledem k tomu, že právě do Česka ze Slovenska kvůli vyššímu výdělku míří mnoho lékařů.

„Pokud se platy na Slovensku dostanou na úroveň ČR, začnou být problémy v Česku. Potřebujeme zdravotnictví přebudovat. Jinak to bude jen od stávky ke stávce a neefektivní,” reagoval na aktuální situaci na Slovensku prezident České stomatologické komory [ČSK] Roman Šmucler.

Dodejme, že právě po sobotním uzavření dohody s vládou vybídl lékařský odborář Peter Visolajský slovenské lékaře, kteří pracují v cizině, aby se vrátili do vlasti.

2,5násobku průměrné mzdy a příplatky za praxi

Slovenský parlament už v říjnu schválil zvýšení platů lékařů a zdravotních sester od příštího roku tak, aby zohledňovaly i délku praxe. Ani s tím se však slovenští lékaři nespokojili. Po nejnovější dohodě vlády s LOZ dostanou lékaři přidáno ještě více.

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Podle Hegera plat lékaře s atestací dosáhne od příštího roku 2,5násobku průměrné mzdy v zemi. K tomu se zvýší o 2,5 procenta průměrné mzdy za každý rok praxe. Podle stávající dohody bude od roku 2025 tento bonus činit tři procenta. Neatestovaný lékař si od ledna 2023 vydělá 1,5násobek průměrné mzdy zvýšený o 1,5 procenta průměrné mzdy za každý rok praxe. Průměrná mzda na Slovensku v roce 2021 dosáhla 1 211 eur [cca 29 550 Kč].

Lékaři na Slovensku chtějí i více peněz do nemocnic

Lékařské odbory ve svých osmi požadavcích mimo růst platů po vládě dále chtěly zvýšení počtu lékařů a zdravotních sester v nemocnicích. Zajištění dostatku peněz pro nemocnice od zdravotních pojišťoven a podporu lékařských fakult v souvislosti se vzděláváním budoucích lékařů. Část dohody vlády a LOZ musí změnou příslušných zákonů schválit parlament, upozornil předseda vlády.

Kvůli sílící hrozbě hromadných odchodů lékařů ze slovenských nemocnic už zdravotnická zařízení po celém Slovensku přistoupila k praktickým opatřením. Zrušila plánované výkony, aby se zvládla postarat o akutní případy. Na hrozící odchody lékařů koncem týdne zareagoval i premiér Heger, když na jednání se zástupci Visegradské skupiny [V4] požádal o pomoc při případném výpadku lékařů ve slovenském pohraničí. Všichni tři zástupci V4 mu pomoc přislíbili.

Země V4 Slovensku pomůžou při odchodech lékařů

Slovenské zdravotnictví řeší nedostatek personálu dlouhodobě. Lékaři i zdravotní sestry odcházeli a stále odcházejí za prací do západních zemí. Se stejným problémem se potýkají všechny země střední a východní Evropy, kdy lékaři a zdravotní sestry ve své vlasti vystudují a poté se kvůli penězům přesunou do Německa, Rakouska nebo Velké Británie.

Slovenští lékaři hromadně podávali výpovědi už v roce 2011. Což tehdy ochromilo na Slovensku provoz nemocnic. Tehdejší kabinet později platovým požadavkům lékařů částečně vyhověl.

–ČTK/VRN

1 komentář

  1. Když jsme “bojovali”,bohužel malo razantne v akci”Dekujeme,odchazime” za zvyseni platů, tak by uspech pomohl pacientům, mel by je kdo léčit. Protože s tím většina společností nesouhlasila, co by chtěli, mají poslání, vystudovali za dělnické peníze,tak to dopadá, jak to dopadá. Dítě teď pomalu může pocit jen ten,kdo má mladého pediatra,aby mu nezemřel, dřív,než dítě vyroste…… Co jste chtěli,to máte. Hlavně že notari budou mít více. Copak dědické řízení u důchodců není služba?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here