Země V4 Slovensku pomůžou při odchodech lékařů

0
457
V4
Předsedové vlád zemí V4 po jednání v Košicích. Zleva: Viktor Orbán, Petr Fiala, Eduard Heger a Mateusz Morawiecki. / Foto: Vláda SR

Slovenský premiér Eduard Heger požádal země V4 o pomoc se zajištěním lékařů v zemi, pokud by došlo na hromadné odchody lékařů z nemocnic. Hegerova vláda se ve středu 23.11. nedohodla na požadavcích lékařských odborů.

Informaci o žádosti na výpomoc při výpadku lékařů na Slovensku potvrdil Eduard Heger po jednání představitelů vlád zemí V4 v Košicích. Slovenské vládě se totiž ve středu [23.11.] nepodařilo podepsat s tamními lékařskými odbory memorandum o splnění jejich požadavků. A s příchodem prosince vyprší lhůta pro podané výpovědi. Ty na Slovensku podalo přes dva tisíce lékařů. V zemi pracuje přibližně deset tisíc lékařů.

„Solidarita a spolupráce jsou pro nás klíčové. Dokládá to postoj partnerů V4 po mojí žádosti o pomoc s lékaři v případě, pokud bychom je potřebovali na výpomoc do našich nemocnic,“ řekl po jednání zástupců V4 [24.11.] v Košicích Eduard Heger s dovětkem, že premiéři jednotlivých zemí potvrdili, že jsou ochotni v takové situaci Slovensku pomoci.

Stejně tak podle jeho slov přislíbili spolupráci při hospitalizacích pacientů v příhraničních oblastech. Ostatní premiéři podle něj také dali najevo, že jsou ochotni Slovensku pomoci. Konkrétní počty lékařů, kteří by v případě nouze měli na Slovensku v nemocnicích vypomáhat, už s nimi ale neřešil. Nicméně se se zástupci zemí V4 domluvil zatím alespoň na tom, že by se o nemocné ve slovenském příhraničí postaral personál nemocnic v sousední zemi.

Země V4 a Slovensko v režimu neodkladné péče

Podle Hegera nedošlo k dohodě se zástupci slovenských lékařských odborů [LOZ] kvůli tomu, že přišli s novými požadavky na lékařské platy. Šéf odborů Peter Visolajský to ale v reakci popřel. Jednání obou stran proto mají dál pokračovat. Hromadné odchody lékařů by podle ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského znamenaly, že nemocnice budou poskytovat pouze neodkladnou zdravotní péči. Země se v souvislosti s hrozícími odchody lékařů ale také připravuje na možnost vyhlášení nouzového stavu.

Nad Tatrou sa blýska. Výpověď dalo 1 900 doktorů

Nespokojení slovenští lékaři na konci září začali hromadně podávat výpovědi s cílem prosadit osm požadavků. Mezi nimi je výraznější zvýšení platů, navýšení počtu lékařů a sester v nemocnicích, zajištění dostatku peněz pro nemocnice od zdravotních pojišťoven. A větší podpora lékařských fakult.

Z dosavadních vyjádření zástupců lékařů i představitelů vlády vyplynulo, že shoda nepanuje hlavně u navýšení platů. Byť LOZ částečně od svých původních požadavků ustoupilo. Podle Hegera ovšem odbory přišly s novými požadavky. Což by spolu s dřívějšími návrhy podle něj znamenalo potřebu vyčlenit dalších 120 milionů eur [2,9 miliardy korun].

Šéf LOZ Peter Visolajský ale odmítl, že by odbory přišly s novými požadavky.

„Máme stále osm stejných požadavků. Měli jsme za to, že jsme byli  s vládou už blízko dohody,“ uvedl Visolajský, který ministra financí Igora Matoviče nařkl z toho, že uzavření dohody brání.

Slovenská vláda lékaři nabízí až 730 tisíc korun

Vláda nyní navrhla vyplatit lékařům a dalším zdravotníkům stabilizační příspěvek. A to až do výše 30 tisíc eur [cca 730 tisíc Kč] podle dosažené specializace a praxe. Lékaři bez atestace by podle návrhu vlády dostali 10 tisíc eur [cca 245 tisíc Kč]. Ostatní zdravotníci pět tisíc eur [cca 122 500 Kč]. Celkově by na to stát podle ministra Matoviče vynaložil 400 milionů eur [cca 9,7 ml Kč]. Matovič uvedl, že vláda zároveň odstupuje od původně zamýšleného dodatečného navýšení platů. Upřesnil, že výpovědi podalo 2 100 z více než 10 tisíců lékařů. Případným nouzovým stavem země podle něj nehodlá přinutit nespokojené lékaři setrvat v práci.

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Slovenský parlament už v říjnu schválil zvýšení platů zdravotníků od příštího roku tak, aby zohledňovaly i délku praxe. Lékaři ale dostali přidáno méně, než LOZ požadoval. Lékaři na Slovensku podávali výpovědi hromadně už v roce 2011. Krok tehdy ochromil na Slovensku chod nemocnic, tehdejší kabinet pak platovým požadavkům lékařů částečně vyhověl.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here