Milionům dětí na světě chybí očkování proti spalničkám

1
433
spalnicky
Foto: AIFP

Vakcíny proti spalničkám se loni nedostaly ke 40 milionům lidí, převážně malým dětem. Proočkovanost proti nemoci tak stále klesá. Spalničkami v roce 2021 na světě onemocnělo devět milionů lidí. 128 tisíc jich zemřelo, zbytečně.

A to přesto, že lékaři na spalničky mají účinné vakcíny. Na sílící riziko šíření spalniček, to i v rozvinutých regionech, jako je Evropa nebo Spojené státy americké, upozorňují ve společné publikaci Světová zdravotnická organizace [WHO] a americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC].

Podle zástupců obou organizací stojí za propadající se proočkovaností proti spalničkám přístup vlád a zdravotních úřadů jednotlivých zemí, které vedly mohutné očkovací kampaně proti covidu-19 na úkor ostatních již zavedených očkovacích programů. K těm patří právě i očkování proti spalničkám.

„Paradoxem pandemie je, že zatímco vakcíny proti covidu vyvinuly firmy v rekordním čase a vlády je nasadily v největší očkovací kampani v historii, rutinní očkovací programy byly vážně narušeny,“ říká generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Miliony dětí zůstávají bez očkování proti spalničkám

Miliony dětí na celém světě se následkem toho nedostaly k životu zachraňujícím očkováním proti smrtelným nemocem. Jako jsou právě spalničky.

„Uvedení imunizačních programů zpět do správných kolejí je naprosto zásadní. Za každou statistikou v této zprávě je dítě, kterému hrozí onemocnění, kterému lze předejít,“ dodal Adhanom Ghebreyesus.

Podle statistik vedených WHO jenom v loňském roce vynechalo některou z dávek očkování proti spalničkám na 40 milionů dětí. 25 milionů se nedostalo k první dávce očkování a dalších 14,7 milionu vynechalo dokončení imunizace druhou dávkou očkování.

Očkovaných dětí ve světě ubývá. Covid není omluva

Jinak řečeno, více než 40 milionů dětí je tak nebezpečně náchylných k rostoucí hrozbě spalniček. A podle WHO a CDC se stávají spalničky vzhledem k jejich vysoké nakažlivosti celosvětovou hrozbou pro každý jeden region. Nikoli jen rozvojové země.

Situace je vážná, tvrdí autority

To, že spalničky nejsou onemocnění z dávných dob nebo snad fantazijní výmysl některých zdravotních institucí a lékařů, svědčí aktuální čísla. Podle WHO na celém světě loni spalničkami onemocnělo devět milionů lidí, většinou malých dětí. 128 tisíc jich na nemoc zemřelo. Před čtyřmi roky, v roce 2018 podle WHO na světě na spalničky zemřelo více než 140 tisíc lidí, převážně dětí mladších pěti let.

„To navzdory dostupnosti bezpečné a účinné vakcíny,“ dodávají zástupci WHO.

TBC a spalničky nejsou jediné infekční riziko z Ukrajiny

Připomeňme, že spalničky jsou vysoce nakažlivé a závažné virové onemocnění. Před zahájením očkování v roce 1963 svět zasahovaly ve dvou až tříletých intervalech velké epidemie spalniček. Každoročně na ně tehdy umíralo kolem 2,6 milionu lidí. Virus spalniček se přenáší přímým kontaktem a respiračně, tedy vzduchem. Nejprve virus infikuje dýchací cesty, poté se rozšiřuje do celého těla.

K vytvoření společenské odolnosti proti spalničkám je podle WHO a CDC zapotřebí alespoň 95procentní proočkovanost populace. Jedině tak se zemím podaří udržet riziko šíření viru pod kontrolou. Jak ale upozorňuje WHO, světová proočkovanost proti spalničkám klesá.

„Pouze 81 procent dětí dostalo svou první dávku vakcíny proti spalničkám a pouze 71 procent dětí dostalo druhou dávku vakcíny obsahující spalničky,“ přibližují zástupci WHO.

Na spalničky loni na světě zemřelo zhruba 207 500 lidí

Jde tak o celosvětově nejnižší míru pokrytí první dávkou očkování proti spalničkám od roku 2008. Byť se proočkovanost proti spalničkám v jednotlivých regionech liší, rizikem jsou pro všechny a všude. Virus se dokáže velmi rychle rozšířit do mnoha komunit a nezastaví ho ani mezinárodní hranice. Navíc jak dodávají zástupci WHO, žádný region dosud nedosáhl a neudržel vymýcení spalniček. Od roku 2016 došlo v deseti zemích, které se dříve spalniček zcela zbavily, k jejich opětovnému výskytu a šíření.

Stále častěji se objevující ohniska, ve kterých se spalničky šíří, podle WHO a CDC ilustrují nedostatky v očkovacích programech a dalších základních zdravotnických službách. Země se proto musí ve spolupráci s globálními institucemi opět zaměřit na zavedené imunizační programy. A děti chránit před nemocemi očkováním.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here