Když minulý čtvrtek Světová zdravotnická organizace [WHO] Česku, Velké Británii, Řecku a Albánii zrušila status zemí, ve kterých byly vymýceny spalničky, věnovaly se tomu všechna velká tuzemská média. Soukromá TV Nova touto zprávou dokonce otevřela své hlavní zprávy. To je skvělé, ale problém se spalničkami se řeší již několik let.

Spalničky je vysoce nakažlivé infekční onemocnění. Nemoc ohrožuje životy malých dětí, těhotných žen a lidí s oslabeným imunitním systémem. Zatímco v roce 2010 nebyl na našem území zaznamenán jediný případ onemocnění spalničkami, za letošní první půlrok jich bylo 603. Oproti loňsku je to více než trojnásobný nárůst.

Se spalničkami má přitom Česká republika neblahé zkušenosti. V dobách, kdy se proti nim neočkovalo byla nemocnost a úmrtnost obyvatel velmi vysoká.

„Například v roce 1959 byla nemocnost 92 tisíc a celkem 126 malých dětí na ně zemřelo. Současná dětská úmrtnost je nulová už od roku 1980,“ upozorňuje prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] Ladislav Friedrich.

V České republice bylo v loňském roce hlášeno celkem 207 případů onemocnění spalničkami, z toho 19 případů s klinicky komplikovaným průběhem. Z tohoto počtu bylo 45 cizinců. Z nich pak 32 občanů Ukrajiny.

Struktura nemocných byla různorodá, avšak v 11 případech se jednalo o zdravotnické pracovníky. To bylo i důvodem, proč ministr zdravotnictví nařídil v přímo řízených [fakultních] nemocnicích očkování proti spalničkám u zdravotníků na odděleních jako jsou například urgentní příjmy. Ke stejnému kroku vyzval i krajské nemocnice.

Proočkovanost klesá

Proočkovanost proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám poklesla od roku 2007 v celorepublikovém průměru o více než 14 %. A to téměř z 98 % v roce 2007 až k méně než 83,5 % [stav z roku 2017].

Hladina 95 % je udávána jako hranice kolektivní imunity. K takovému poklesu došlo v ČR v roce 2015 a od té doby proočkovanost proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám jenom klesá.

„Ty vážné infekční nemoci, které se nám podařilo v ČR dostat očkováním pod kontrolu, lidé dnes už nepovažují za nebezpečné. Už se nákazy nebojí. A místo toho se jejich obavy docela iracionálně přesouvají k obávám z vakcín,“ říká dětská praktická lékařka a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

Současný úpadek proočkovanosti české veřejnosti za poslední roky dokládá dětská lékařka na datech nepovinných očkování proti pneumokokovým nákazám u kojenců. V tomto případě byla proočkovanost veřejnosti ještě před sedmi roky 81%, ale dnes je 68%.

Za jeden z faktorů spoluzodpovědných za pokles proočkovanosti považuje i dezinformace. Zmiňuje fatální dopady mediální prezentace, jak říká, zapálených matek proti očkování, které svou odmítavou reakcí k očkování dokáží velice účinně “infikovat” další matky.

[Ne]povinné očkování

V České republice je očkování proti spalničkám povinné od 70. let 20. století. Díky povinnosti očkování postupně klesal počet nových případů onemocnění na nejvýše jednotky případů ročně. Od roku 2013 ale míra proočkovanosti v ČR jenom klesá a počet hlášených případů spalniček stoupá.

I když je u nás stále povinnost nechat své děti očkovat proti devíti nemocem [součástí je i očkování proti spalničkám] pod pokutou až 10 tisíc korun, existují důvody, kdy může rodič odmítnout očkování svého dítěte. A to z důvodu náboženského nebo při výskytu negativních vedlejších účinků u jiného svého dítěte.

„Problém například je, že i v případech, kdy se dítě některou z nemocí nakazí, protože nebylo naočkováno z důvodu odmítnutí očkování, rodiče nenesou odpovědnost za ohrožení okolí,“ tvrdí Hana Cabrnochová.

Spalničky táhnou Evropou

Spalničky až na výjimky neohrožují pouze Česko, ale celou Evropu. Loni spalničkami v Evropě onemocnělo 82 596 případů [oproti tomu v letech 2009-2017 se počet případů pohyboval mezi 5 273 až 33 254]. Postiženo bylo 47 z 53 zemí a počet zemřelých v Evropě dosáhl 72. Pro srovnání s rokem 2017 to bylo 21 315 případů a 35 úmrtí, v roce 2016 byl rekordně nízký výskyt a to 5 273 případů nakažených spalničkami.

Současnost ovšem nabízí už docela jiná čísla. 50 000 případů nákazy spalničkami bylo v roce 2018 zaznamenáno na Ukrajině, kde zemřelo osm z nakažených. Na Ukrajině [válečný konflikt s Ruskem v roce 2014] v roce klesla proočkovanost proti spalničkám u dětí dvěma dávkami na pouhých 31 %, což je zdaleka nejnižší proočkovanost v Evropě, ale i jedna z nejnižších na světě. Ještě v roce 2008 to přitom bylo 95 %.

V roce 2017 měly dobrou bilanci proočkovanosti proti spalničkám podle WHO pouze čtyři země Evropského hospodářského prostoru [EHP], respektive proočkovanost u první a druhé dávky očkovací látky byla alespoň v úrovni 95 %. Naopak největší problémy se spalničkami měli a stále mají v Rumunsku, Francii, Itálii, Řecku, na Ukrajině. A nejméně poslední dva roky je má i Česká republika.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here