Očkovaných dětí ve světě ubývá. Covid není omluva

0
516
deti
Foto: WHO

Celosvětová proočkovanost dětí za poslední dva roky klesla nejvíce za třicet let. Vakcínu proti záškrtu, tetanu a černému kašli má oproti předchozím rokům o pět procent dětí méně. Ještě horší situace panuje u spalniček, dětské obrny a HPV.

Pokles proočkovanosti proti dětským nemocem ukazují aktuálně zveřejněná data Světové zdravotnické organizace [WHO] a Dětského fondu OSN [UNICEF]. Dle nich celosvětová proočkovanost u dětí v roce 2021 stejně jako v roce 2020 klesala. Základní očkování proti dětským nemocem aktuálně chybí až 25 milionům kojenců.

„To je výstraha pro zdraví dětí. Jsme svědky největšího trvalého poklesu proočkovanosti dětí za generaci. Následky se odrazí na životech,“ jasně řekla výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russell.

Upozornila, že počty očkovaných dětí se ve světě začaly snižovat v roce 2020. To hlavně kvůli covidu a omezenému přístupu do některých regionů. Zarážející dle ní ale je, že základní očkování proti dětským nemocem dostalo oproti roku 2019 podstatně méně dětí i v roce 2021 a letošní rok zatím ukazuje na pokračování trendu.

„Covid-19 není omluvou. Potřebujeme doočkovat chybějící miliony dětí. Jinak budeme nevyhnutelně svědky dalších epidemií, více nemocných dětí a většího tlaku na již tak napjaté zdravotní systémy,“ varovala výkonná ředitelka UNICEF.

Prudký dvouletý pokles proočkovanosti dle WHO a UNICEF přichází po téměř deseti letech vzestupu. Je tak třeba rychle řešit narušení vakcinace kvůli pandemii covidu a stejně tak i systémové chyby. K očkování se dle Russellové musí dostat každé dítě a každý dospívající.

25 milionů dětí bez základního očkování

„Plánování a řešení covid-19 by mělo jít ruku v ruce s očkováním proti jiným smrtelným nemocem, jako jsou spalničky, zápal plic a průjem,“ uvedl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dodal, že nejde o otázku buď/anebo. Možné je dělat obojí. A odvolal se na data WHO. Podle nich se proočkovanost kombinovanou vakcínu proti záškrtu, tetanu a černému kašli [DTP3] v letech 2019 až 2021 snížila o pět procent na 81 procent. Loni nedostalo jednu nebo více dávek této již běžné vakcíny dle WHO a UNICEF přibližně 25 milionů dětí. To je o dva miliony více než v roce 2020 a o šest milionů více než v roce 2019.

„Znamená to rostoucí počet dětí ohrožených závažnými chorobami, kterým lze předcházet očkováním,“ upozorňují zástupci WHO ve své zprávě.

Za poklesem proočkovanosti dle nich nestojí jen o covid. K vakcíně se děti nedostaly i kvůli válkám a sociálním nepokojům v místech, kde žijí. Svou roli v poklesu sehrávají i sílící dezinformační kampaně vedené proti očkování a přerušení dodávek očkovacích látek do některých států.

Odmítání očkování patří dle WHO k největším hrozbám

 

 

Proočkovanost ale klesla ve všech regionech světa. Vůbec nejstrmější propad v očkování DTP3 zdravotníci hlásí v regionu východní Asie a Tichomoří, kde za pouhé dva roky klesla o devět procent.

Velké riziko zástupci WHO spatřují ve zjištění, že z 25 milionů neočkovaných dětí jich 18 milionů nedostalo během roku jedinou dávku DTP [záškrt, tetanus, černý kašel]. Nejvíce dětí bez očkování proti zmiňovaným nemocem připadají na Indii, Nigérii, Indonésii, Etiopii a Filipíny. K zemím s největším relativním nárůstem počtu dětí, které v letech 2019 až 2021 nedostaly jedinou vakcínu, patří Myanmar a Mosambik [počítáno ze zemí s alespoň 10 000 dětmi s nulovým počtem dávek v roce 2021, pozn. red.].

Proočkovanost proti HPV je 15 %, proti spalničkám 81 %

Nedobré výsledky přináší i data o očkování proti lidskému papilomaviru [HPV]. V porovnání s rokem 2019 klesla ve světě proočkovanost proti HPV o více než čtvrtinu. Celosvětová proočkovanost první dávkou HPV vakcíny je nyní pouze 15 procent. První vakcíny regulátoři schválili před více než 15 lety.

Šéf WHO: Covid neskončil. A není tu jen Ukrajina

A roste i riziko šíření spalniček. Proočkovanost první dávkou vakcíny proti nim klesla na 81 procent v roce 2021, což je nejnižší úroveň od roku 2008. V roce 2021 nedostalo první dávku vakcíny proti spalničkám 24,7 milionu dětí, to je o 5,3 milionu více než v roce 2019. Dalších 14,7 milionu nedostalo potřebnou druhou dávku. Podobně ve srovnání s rokem 2019 nedostalo třetí dávku vakcíny proti dětské obrně o 6,7 milionu dětí více a 3,5 milionu dětí nedostalo první dávku vakcíny proti HPV.

Očkovací programy drhnou, chráněných dětí ubývá

Pokles proočkovanosti v prvním roce covidu vnímaly zdravotní úřady jako dočasné přerušení zavedených imunizačních programů. Předpokládali, že se v dalším roce vakcinace obnoví a děti se zavčasu doočkují. K tomu ale, jak ukazují čerstvá data za rok 2021, nedošlo. Místo toho se proočkovanost proti záškrtu, tetanu a černému kašli vrátila na nejnižší úroveň od roku 2008.

„To spolu s poklesem proočkovanosti jinými základními vakcínami posunulo svět mimo cestu naplnění globálních cílů, včetně ukazatelů imunizace pro Cíle udržitelného rozvoje [Sustainable Development Goals],“ shrnuje ve své zprávě WHO a UNICEF.

Globální ochrana veřejného zdraví selhala, vědí v Africe

Očkovaných dětí navíc ubývá v době, kdy ve světě rychle přibývá miliony dětí trpících akutní podvýživou.

„Podvyživené dítě má již tak oslabenou imunitu a vynechané očkování může znamenat, že běžné dětské nemoci se pro něj rychleji stanou smrtelnými,“ upozorňují na souvislosti odborníci z UNICEF.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here