Válka na Ukrajině je jednou z mnoha válek na světě

0
5704
Na_Ukrajine
Foto: Český červený kříž

„Na světě je dnes asi sto válek. Válka na Ukrajině je jedna z nich. Samozřejmě, že je u nás blízko a naši lidé si válce už odvykli,“ přibližuje pro ZdraveZpravy.cz svůj náhled na válku na Ukrajině prezident Českého červeného kříže [ČČK] Marek Jukl.

Na otázku, co by podle něj pomohlo válku na Ukrajině ukončit, odpovídá: „To je na politicích, to my neovlivníme.“

Upřesňuje, že rusko-ukrajinská válka se zdaleka nerozhořela letos koncem února, ale trvá od roku 2014. Tedy od doby, kdy Rusko anektovalo Krym a došlo k prvním ozbrojeným bojům mezi Ruskem a Ukrajinou na východě ukrajinského území, dnes separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky. Jeho slovům odpovídá i bilance materiální pomoci, kterou ČČK od roku 2014 na Ukrajinu dopravil.

„Od počátku konfliktu v roce 2014 jsme vypravili mise na Ukrajině v objemu 221 milionů korun. Za posledních 40 misí, od letošního 1. března a zatím tou poslední, čtyřicátou, která dosáhla stanoveného místa určení právě dnes, to byla pomoc za celkem 118 577 422 korun,“ přibližuje Marek Jukl.

Zdravotnického materiálu je na Ukrajině nedostatek

Na otázku, zda má Ukrajina dost zdravotnického materiálu od ČČK, ale i dalších českých a zahraničních organizací, Marek Jukl říká: „Ta otázka je docela zbytečná. Jasně, že nemá.“

Dodaný zdravotnický materiál ze strany ČČK na Ukrajinu podle něj slouží zejména tamějším mobilním týmům Červeného kříže [ČK]. Celkem se na pomoci obětem rusko-ukrajinské války podle něj podílí asi sto tisíc pracovníků Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Jsou to hlavně pracovníci Ukrajinského červeného kříže, Mezinárodního výboru Červeného křížeMezinárodní federace společností ČK&ČP. Do pomoci jsou zapojeny ale i další národní společnosti Červeného kříže. Je to český, běloruský, maďarský, moldavský, polský, ruský, rumunský, slovenský ČK a mnoho dalších.

Červený kříž varuje před zneužíváním červeného kříže

„Ty pomáhají hlavně civilnímu obyvatelstvu. Raněné vojáky si ošetřuje ukrajinská armáda vlastními silami,“ upřesňuje pro ZdraveZpravy.cz prezident ČČK Marek Jukl s dovětkem, že vybraná část pomoci ČČK směřovala i k ukrajinské armádě.

Situace v zemi je podle něj před blížící se zimou kritická. Její další vývoj se podle něj odvine od intenzity bojů a také toho, jak budou v zemi fungovat elektrárny a teplárny. Potvrzuje, že v problémech jsou ukrajinská zdravotnická zařízení, z nichž je část vyřazena z provozu.

„My tam dodáváme třeba tepelná děla, čímž ale Ukrajinu nespasíme,“ dodává.

Co vozí ČČK na Ukrajinu

Pomoc ČČK Ukrajině pak podle prezidenta ČČK cílí hlavně na zvýšení dostupnosti zdravotní péče. Tato pomoc je podle jeho slov kvůli ohromnému nárůstu počtu raněných a nemocných a současně kritickému nedostatku materiálu a přístrojů zcela zásadní a nezbytná.

ČČK na Ukrajinu dodává traumasety, sety pro léčbu popálenin, soupravy pro chirurgii přímo v poli. Sem patří chirurgické nástroje, šicí materiál, turnikety, obvazy, dlahy, injekční stříkačky, jehly, infuzní sety, transfúzní vaky, desinfekce, chirurgické rukavice, ale i izotermické fólie. Patří sem dále analgetika, antibiotika a další léčiva. Nosítka, zdravotnické stany a mnoho zdravotnických přístrojů.

WHO: Letošní zima na Ukrajině bude o přežití

ČČK Ukrajinu zásobuje také teploměry, fonendoskopy, tonometry, oxymetry i vyšetřovacími lampami. Dále tam vozí monitory vitálních funkcí až po ultrazvuk či speciální mobilní rentgenové přístroje pro detekci střepin. Je to ale i nutné vybavení nemocnic, jako jsou postele, stretchery a další.

„Nezapomínáme ale ani na bezpečnost zdravotníků Červeného kříže v terénu. Dodali jsme bezpečnostní přilby a vesty. Dodali jsme vysílačky, satelitní komunikační zařízení pro spojení s oblastmi, kde není bohužel žádný signál,“ vysvětluje prezident ČČK.

Podle něj země potřebuje i pitnou vodu. Což značí, že ČČK na Ukrajinu dodává soupravy pro její úpravu. A potřebné je i teplé prádlo pro zdravotníky, stejně jako již zmíněné horkovzdušné vytápění do zdravotnických stanů.

Potřebná jsou na Ukrajině i auta a sanitky

Marek Jukl dále zdůrazňuje potřebu mobility na Ukrajině. V praxi to značí auta a sanitky. To proto, aby se zdravotnické týmy Červeného kříže dostaly včas k raněným. A raněné mohly rychle odsunout z místa bojů a dopadů války.

„Navázali jsme na dodávky sanitek a vozidel zdravotnické evakuace uskutečňované už od roku 2014 a během letoška jsme navýšili flotilu ´našich´ sanitek a těchto vozidel na 45 kusů. Mezi nimi je i Mercedes Benz Atego, který umožňuje najednou transportovat osm ležících raněných. Což byl dar pražské Záchranné zdravotnické služby,“ tvrdí Jukl.

Tyto vozy využívá Červený kříž i v rámci programu MEDEVAC Ministerstva vnitra ČR. ČČK se tak podílí na přepravě pacientů k léčbě mimo území Ukrajiny a zpět. Část uvedené pomoci cílí podle Juklových slov na dětské nemocnice, respektive dětská oddělení.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

„Naše pomoc ale musí pokračovat, protože je potřeba. Aktuálně pořizujeme další vozidla, elektrocentrály a materiál. Tedy materiál, který na základě zjištění týmů Červeného kříže přímo na místě i nadále účinně zpřístupní zdravotní péči obětem této války,“ uzavírá prezident ČČK Marek Jukl.

Daniel Tácha

Český červený kříž pořádá veřejnou finanční sbírku pro pomoc na Ukrajině. To skrz Fond humanity ČČK: č. ú. 333999/2700, v. s. 1502 / Rozhraní pro online platbu je zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here