Červený kříž varuje před zneužíváním červeného kříže

2
4249
Cerveny_kriz
Znak Červeného kříže má své dané funkce. Je-li zneužíván, může to vést v době válečných konfliktů k situacím, kdy není válčícími stranami respektován. / Foto: ČČK

Český červený kříž [ČČK] posílá na Ukrajinu humanitární pomoc. Její součástí jsou i dodávky zdravotnického materiálu. Teď naposledy předal kolegům z Ukrajinského červeného kříže pět sanitek.

Ty darovala Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje v návaznosti na obnovu svého vozového parku. V terénu se ČČK ale setkává i s mnohými problémy. Jedním z nich je zneužívání znaku Červeného kříže. Jím podle prezidenta ČČK Marka Jukla „některé osoby“ označují „různá vozidla“.

„Zaznamenali jsme je v ČR, ale i v blízkosti slovensko-ukrajinské hranice. Zdůrazňujeme, že kromě zdravotnické služby Armády ČR, Červeného kříže a institucí, kterým vydal ČČK výslovný souhlas, nesmí nikdo symbol Červeného kříže ani jeho napodobeninu užívat,“ uvádí Jukl v tiskové zprávě ČČK.

Podle něj „některé osoby“ tím, že označují „různá vozidla“ znakem Červeného kříže, porušují Ženevské konvence a současně zákon ČR [zákon č. 126/1992 Sb.].

„Toto jednání, které přes sociální sítě vchází v širokou známost, může oslabit ochranu, kterou znak Červeného kříže poskytuje zdravotníkům v místech ohrožení. Bojující strana může ztratit důvěru ve správnost používaného označení a odejmout tak zdravotníkům působícím na Ukrajině ochranu dle mezinárodního práva,“ uvádí prezident ČČK.

„Toto, nechť si všichni uvědomí a znak Červeného kříže v žádném případě nepoužívají! Mohou zavinit zranění i smrt našich kolegů,“ dodal.

Červený kříž a jeho historie

Skutečnost je, že používání znaku Červeného kříže je přísně limitováno mezinárodním i vnitrostátním právem. A to proto, že znak červeného kříže na bílém poli primárně slouží k ochraně zdravotníků, zdravotnických objektů a materiálů, jakož i raněných a nemocných osob. Má tedy jasnou ochrannou funkci.

Dále se užívá k označení příslušnosti ke složkám Červeného kříže a Červeného půlměsíce [užívány v islámských zemích, pozn. red.]. Přičemž dodatečnými znaky – znaky na stejné úrovni – jsou znaky Červeného lva a slunce [od roku 1980 je neužívá žádný stát, pozn. red.] a Červeného krystalu [zvláštní znak III. Protokolu, pozn. red.].

V jiných případech je užití znaku Červeného kříže či symbolů jej napodobujících nepřípustné. Předejít neoprávněnému užití znaku Červeného kříže [např. pro označení lékáren či ambulancí] lze použitím jiných symbolů s mezinárodně sdíleným významem.

Historie znaku Červeného kříže

Symbol Červeného kříže na bílém poli je jedním z nejstarších mezinárodních rozeznávacích znaků. Zavedlo ho mezinárodní společenství na ustavující konferenci Červeného kříže v Ženevě v roce 1863. O rok později jej přijala taktéž Ženevská úmluva o zlepšení osudu raněných a nemocných příslušníků polních armád.

Červený kříž je tak v povědomí veřejnosti zapsán jako symbol související s první pomocí či obecně se vším zdravotnickým. Jak ale vyplývá z výše uvedeného, není tomu tak zcela. Znak nelze používat libovolně – ať již na všech zdravotnických zařízeních, lékárnách, místech první pomoci, upomínkových předmětech, komerčních produktech či v reklamě atd.

Znak Červeného kříže totiž plní dvě na sobě nezávislé funkce:

  • Ochranná funkce: Zajišťuje v době ozbrojeného konfliktu ochranu takto označeným nemocnicím, ošetřovnám a dalším zdravotnickým jednotkám, jejich personálu a nemocným a raněným, kteří se v těchto jednotkách nacházejí.
  • Identifikační funkce: Označení příslušnosti osob, vozidel, budov a podobně k některé ze složek Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce. A to jak v době míru, tak v době ozbrojeného konfliktu.

Podle zástupců ČČK nesprávné použití znaku, byť neúmyslné, může vážně ohrozit zdraví a životy lidí. Proto se používání uvedených rozeznávacích znaků velmi přísně limituje.

Daniel Tácha

2 KOMENTÁŘE

  1. Tak tohle je zprava k nicemu. Uz vidim jak Putin porusuje vsechno a nekdo si tam flakne kriz a porusuje zakon. To je jako vymahat penize ze zebraka. Uz vidim, jak se nekdo trese a boji a kriz sunda… Takovy zpravy si muzete psat kam chcete, jakmile prejedete do valky tak tyhle blbosti jdou stranou…

    • Ne, tyhle blbosti stranou nejdou, ony to ani nejsou blbosti. Ale vy asi nechápete význam červeného kříže, pak tady slintáte takový kraviny. Červený kříž je mezinárodně uznávaný symbol, na červený kříž se nestřílí, je to červený kříž. Pokud ho začne někdo ve velkém zneužívat, přestane ho legitimně protější strana uznávat. Už to chápete? Je to jako zneužít bílou vlajku, úplně to stejné.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here