Kubek a Friedrich se rozchází v dopadech vlny uprchlíků

10
25145
uprchliku
Foto: UNHCR

Šéf České lékařské komory Milan Kubek uvedl, že vlna uprchlíků obrovsky zatíží financování zdravotnictví. Zástupci Svazu zdravotních pojišťoven naopak tvrdí, že uprchlíci systém zdravotního pojištění nijak zvlášť neohrozí.

Ani dlouhodobý pobyt ukrajinských válečných uprchlíků v Česku podle Svazu zdravotních pojišťoven [SZP ČR] vážně neohrozí systém zdravotního pojištění. Většinou jde totiž dle zástupců Svazu o mladé matky s dětmi, u nichž jsou zdravotní rizika, a tedy i výdaje na zdravotní péče minimální.

I uprchlíci začnou odvádět platby na zdravotní pojištění

A jelikož jim vláda mimořádně vydaným zákonem umožní vstup na trh práce za stejných podmínek jako cizincům s dlouhodobým pobytem na území Česka, budou i tito uprchlíci brzy odvádět platby na zdravotní pojištění.

„Lidé přicházející nyní z Ukrajiny nebudou zřejmě v delším čase nijak vybočovat z hlediska průměrných zdravotních rizik a budou odvádět pojistné. Mají většinou věk mezi 30-40 lety a vláda už deklarovala, že jim nezabrání v rychlém nástupu do zaměstnání. Pro systém jako celek by to neměl být ve střednědobém výhledu problém,“ ubezpečil veřejnost výkonný ředitel SZP ČR Ladislav Friedrich.

Česko uprchlíkům otevírá dveře nejen ve zdravotnictví

Průměrný odvod na zdravotní pojištění u zaměstnanců bývá kolem 60 tisíc korun ročně. Za péči o průměrného pojištěnce vydá pojišťovna kolem 43 tisíc korun ročně. U lidí ve věku 65 až 70 let částka oproti nákladům na mladší lidi činí trojnásobek. U lidí nad 80 let dokonce pětinásobek. Za ně ovšem platí pojištění stát, letos ve výši 21 tisíc ročně.

Nápor uprchlíků na výdaje pojišťoven přeci jen hrozí

Nicméně i Ladislav Friedrich připouští, že bez zvýšených především vstupních nákladů se zapojení Ukrajinců do českého systému přeci jen neobejde. A jistě nepůjde o marginální výdaje zdravotních pojišťoven.

„Avšak počítejme s jednorázově zvýšenými náklady, protože třeba rozsah očkování neodpovídá našemu standardu. Budeme muset řešit i zhoršený zdravotní stav uprchlíků s ohledem na aktuální nedostupnost normální zdravotní péče na Ukrajině,“ uvádí Friedrich.

O tom svědčí postupy některých odborných lékařských společností, které se s migrační vlnou uprchlíků z Ukrajiny již připravují na násobně vyšší zátěž jimi poskytovaných služeb. V týdnu o tom informovala například Česká nefrologická společnost, která už chystá opatření ke zvládnutí náporu pacientů s potřebou hemodialýzy.

Lékaři se připravují na nápor uprchlíků na hemodialýze

Oproti zástupcům SZP ČR vážné obavy o udržitelnost českého systému zdravotnictví i kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny vyjádřil prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek v otevřeném dopise adresovaném předsedovi Vlády ČR Petru Fialovi.

V něm vládu žádá o přehodnocení plánu na snížení plateb za státní pojištěnce na loňskou úroveň. Což má i zpětně zajistit od 1. července o 400 korun ponížený měsíční odvod právě za státní pojištěnce. Čímž se výše platby dostane na loňskou úroveň ve výši 1 767 korun. A právě mezi státní pojištěnce patří mimo například děti, studenty, seniory, vězně a nezaměstnané i ukrajinští uprchlíci.

Inflace, covid, odložená péče a vlna uprchlíků

Prezident ČLK Kubek vyjmenovává čtyři důvody, proč by vláda ke snížení plateb za státní pojištěnce neměla přistupovat. Patří k nim inflace, epidemie covidu-19, odložená zdravotní péče a migrační vlna z Ukrajiny.

„Statisíce uprchlíků budou potřebovat zdravotní péči, a i tuto péči musí někdo zaplatit. Vzhledem k tomu, že většinu uprchlíků, kterým chceme pomáhat, tvoří ženy a děti, ale také nemocní lidé, bude potřeba zdravotní péče z jejich strany obrovská,“ píše Milan Kubek v otevřeném dopise s dodatkem, že české zdravotnictví čeká enormní zátěž.

Ukrajinci se mají očkovat rychle a zdarma, tvrdí ČVS

Vyjadřuje se i k ministrem financí Zbyňkem Stanjurou [ODS] vypočtenou úsporu na pojistném ve výši 14 miliard korun za rok.

„Čtrnáct miliard korun, které vaše vláda ještě letos na zdravotnictví ušetří, je jen malou záplatou pro státní rozpočet. A to za cenu velké díry do ekonomické bilance systému veřejného zdravotního pojištění,“ píše Kubek v apelu na představitele vlády.

Navýšení platby za státní pojištěnce považuje za nutné už v příštím roce i Ladislav Friedrich ze Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Pro úplnost dodejme, že prezident Miloš Zeman letošní zmrazení výše plateb za státní pojištěnce označil za tupý škrt.

Veronika Táchová

10 KOMENTÁŘE

  1. Kubku zmizni už z našich životů i s tím americkým kovidem.Nebo snad ji ten fajzr emulze někoho jiného?

  2. Kubku zmizni už z našich životů i s tím americkým kovidem.Nebo snad ji ten fajzr emulze někoho jiného?

  3. Jj, budou se očkovat, protože u nich jsou nemoci, které už dávno u nás nejsou, tubera ,pokud to tady kritikům pana Kubka něco říká. Naše děti, které potřebují léky nebo operace, tak na ně nejsou peníze, protože je to drahé, tak se pořádají sbírky víček. A tohle vy kritici schvalujete?

  4. kolik lidi nechal doveda umřit že nedonutily pojištovnu zaplatit.ale stanek s kebabem za miliony toho si nevšimnul nebo v tom očkovani jede taky

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here