Zdravotnické odbory jdou do stávkové pohotovosti

1
2740
odbory
Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková spolu s předsedou LOK-SČL Martinem Engelem / Foto: OSZSP ČR

Zdravotnické odbory od dnešní půlnoci vstoupí do stávkové pohotovosti. Chtějí zabránit případnému ponížení platby za státní pojištěnce vládou Petra Fialy [ODS], které již na Twitteru nepřímo potvrdil ministr zdravotnictví.

Vyhlášení stávkové pohotovosti dnes [8.2.] novinářům potvrdila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky [OSZSP ČR] Dagmar Žitníková. Jako důvod uvedla případné rozhodnutí vlády zmrazit platby za státní pojištěnce na loňské úrovni. Když ty minulá vláda od letošního roku zvýšila o 200 korun na 1 967 korun. Ke spekulacím o zrušení od ledna 2022 navýšené platby za státní pojištěnce se dnes na Twitteru vyjádřil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] následovně.

„Vážím si nasazení všech zdravotníků. Během pandemie zvládli neuvěřitelnou pracovní zátěž. Chtěl bych je ujistit, že zrušením navýšení plateb na státní pojištěnce, které v létě populisticky schválila předchozí vláda, neohrozíme kvalitu ani dostupnost zdravotní péče.” 

Stát platí zdravotní pojištění například za důchodce, děti, studenty, nezaměstnané či vězně. Platbu za státní pojištěnce vláda zvedá každoročně, k výraznému nárůstu ale došlo až v posledních dvou letech.

Úspora bude 10,8 miliardy nebo i 14 miliard korun

Do veřejného zdravotního pojištění letos mělo z rozpočtu za necelých šest milionů státních pojištěnců jít asi 125 miliard korun. Nynější úsporu Ministerstvo financí ČR [MF ČR] v návrhu rozpočtu vyčíslilo na 14 miliard korun, což odpovídá snížení o 200 korun za každý měsíc letošního roku.

Další zvyšování platby za státní pojištěnce má své limity

Skutečnost je, že rozpočtové provizorium, v němž se Česká republika nyní nachází a z něj vyplývající nový návrh státního rozpočtu na letošní rok, vládě Petra Fialy umožňuje vrátit platbu za státní pojištěnce na loňskou úroveň. Respektive s ní pracovat. Pokud by vláda přistoupila k její snížení na loňskou úroveň opatřením, které by platilo od dubna, podle České televize by ve státním rozpočtu ušetřil zhruba 10,8 miliardy korun.

Vláda škrtá do živého, rozčilovala se v ČT Alena Schillerová

V minulých dnech se v této věci odbory obrátily dopisem i na premiéra Petra Fialu. V něm ho upozornily na to, že zdravotní pojišťovny na navýšené platby nastavily své rozpočty. A dále, že podle vydané úhradové vyhlášky, která s navýšením rovněž počítala, se již druhý měsíc hradí prostředky zdravotnickým zařízením.

Problém s rozhodnutím nemají jen odbory, ale i ČLK

Podle prezidenta České lékařské komory [ČLK] Milana Kubka je snížení platby za státní pojištěnce bezprecedentní a žádný kabinet k takovému kroku dosud nepřistoupil. Kubek také řekl, že je to políček do tváře zdravotníkům, kteří prokázali obrovské nasazení během epidemie covidu v posledních dvou letech.

„Pokud tedy dojde ke snížení platby za státního pojištěnce, tak z pohledu státního rozpočtu to bude nepatrné zalátání dírky, ale z pohledu systému veřejného zdravotního pojištění to bude obrovská díra,” uvedl prezident ČLK.

Část lékařů tvrdě zaútočila na prezidenta ČLK Kubka

Dodal, že zdravotnictví není perpetuum mobile: „A ty peníze se jen tak nevytisknou. Když budou pojišťovny chtít dostát svým závazkům, tak se budou muset zadlužit.”

Připomněl, že úhrady pojišťoven zdravotnickým zařízením se řídí úhradovou vyhláškou, která s navýšením prostředků počítala.

Ponížení plateb za státní pojištěnce pojišťovny zvládnou

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP] uvedla, že je připravena případný vyšší schodek, který může vzniknout snížením plateb za státní pojištěnce, pokrýt z rezerv. Pojišťovna přitom počítala v letošním roce s rezervou ve výši cca 20 miliard korun. A zhruba miliardou ve svém základním fondu.

„VZP si nejprve zpracuje modely možného vývoje na straně příjmů. Zde se například s velkou pravděpodobností pozitivně projeví i očekávatelný příznivý vývoj ekonomiky, který může případně zmrazení platby za státní pojištěnce zčásti kompenzovat,” uvedl ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

Dohodovací řízení 2023. Peněz je málo, tvrdí pojišťovny

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] Ladislava Fridricha se ponížením platby za státní pojištěnce rezervy pojišťoven téměř vyčerpají. Proto požsduje zvýšení platby za státní pojištěnce v roce 2023.

„Kromě úspor na straně výdajů, kde však není příliš velký prostor, bude určitě nutné navýšit platby státu pro rok 2023. Toto rozhodnutí by navíc mělo přijít před ukončením jednání o úhradách na rok 2023, tedy do poloviny letošního roku,” uvedl.

Dodejme, že zdravotní pojišťovny od minulého týdne jednají se zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče o úhradách na rok 2023. Podle části z nich ale nebude možné úhrady proti letošnímu roku zvýšit. Ty přitom pro letošní rok rostly o čtyři procenta.

A pak jsou tu ještě hygienické stanice, připomínají odbory

Server Seznam Zprávy v minulých dnech informoval o možných škrtech na hygienických stanicích. Dagmar Žitníková s odkazem na zdroje z hygienických stanic řekla, že vláda letos plánuje uspořit v hygienické službě na 95 milionů korun. Zrušit by se mělo celkem 134 míst, přitom o tento počet se v době pandemie místa na stanicích zvyšovala.

Odměny za práci v covidu dostanou hygieny i ÚZIS

Na druhé straně mnoho zdravotnických subjektů loni a předloni nabralo více pracovníků, aby zvládly úkoly spojené s pandemii covidu-19. Ne vždy tak muselo jít o zdravotníky. Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] tak jen loni ve čtvrtém čtvrtletí odešlo ze zdravotnictví několik tisíc pracovníků.

„Oproti tomu se výrazně snížila zaměstnanost ve zdravotnictví [-11,2 tis.]. Důvodem je vysoká základna z doby pandemie covidu-19,“ uvedl ČSÚ.

Loni ve 4. čtvrtletí ubylo podnikatelů a přibylo zaměstnanců

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] minulý týden v pátek informaci o tlaku na hygienické stanice propouštět popřelo. Podle Žitníkové ji ale v pondělí na on-line poradě s řediteli krajských hygienických služeb ani nevyvrátilo. Mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob dnes [8.2.] sdělil, že žádné zaměstnance hygien ministerstvo propouštět nebude.

„Žádná z diskutovaných opatření se nedotknou poskytování zdravotní péče, zdravotníků ani pacientů,” dodal.

Odborářka dále uvedla, že již v pátek ředitelé krajských hygienických stanic dostali mail s počtem pracovníků, které mají propustit. Do pondělí pak měli podle ní nahlásit, kolik pracovníků odejde podle služebního zákona a kolik podle zákoníku práce. Také řekla, že mnohá místa nejsou plně obsazená. Některé stanice už ale pracovníky přijaly a uzavřely s nimi smlouvy na dobu neurčitou.

„To není za této epidemiologické situace normální, hygieny potřebujeme,” zdůraznila.

Zároveň dodala, že hygienici podle ní pracují o víkendech, mají přesčasy, kvůli epidemii covidu jsou pod velkým stresem. Vládu pak kritizovala za to, že odbory zatím nedostaly návrh státního rozpočtu, který by měla ve středu 9.2. projednat tripartita a poté vláda.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Zrušte všechny pojišťovny včetně zdravotních, všechny banky, všechny energetické společnosti a všechny pracovní agentury a nahraďte to jednou pojišťovnou, jednou energetickou státní společností a jednou bankou. Zbyteční a tímto uvolnění zaměstnanci mohou zaplnit místa, kde jsou zahraniční pracovníci a úspory za duplicity všech zrušených institucí viz výše budou použity na snížení dluhů za covidové výdaje.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here