Odměny za práci v covidu dostanou hygieny i ÚZIS

0
596
hygieny
Foto: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Zrušení platových tarifů pro pracovníky hygieny, odměny pro ně i zaměstnance Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] a více peněz pro chytrou karanténu včera [13.9.] na svém jednání schválila vláda.

Od ledna 2022 se zruší zvláštní stupnice platových tarifů lékařů, která upravovala především platové podmínky zaměstnanců v hygienické službě. Dle předkladatelů návrhu kvůli tomu, že se lékařská stupnice tarifů státních zaměstnanců v praxi neosvědčila.

Lékaře na hygieny má přivést zrušení zvláštních tarifů

Návrh na zrušení nařízení předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví [MZ ČR].

„Odměňování lékařských a nelékařských státních zaměstnanců se lišilo, přestože v konečném důsledku vykonávali stejné činnosti,“ uvedla ministryně Jana Maláčová [ČSSD] s dodatkem, že proti takovému postupu se ohradil i Nejvyšší správní soud [NSS].

Vyšší příplatek za práci v terénu

Za nových podmínek by měli být klíčoví pracovníci v hygienické službě i lépe odměňováni. Kontrolní činnost hygienické služby [práce v terénu, pozn. red.] bude nově přesunuta do II. skupiny prací pro účely přiznání zvláštního příplatku. A tím dojde k jeho navýšení ze současných 500 až 1 300 korun nově na 750 až 2 500 korun.

K lepším penězům si pracovníci hygienické služby přijdou i prostřednictvím institutu klíčového služebního místa. Po jeho uznání by se jim až dvojnásobně navýšil příjem.

„Mohou pobírat až dvojnásobek platového tarifu, do kterého podle svého zařazení spadají,“ potvrzuje MPSV ve své zprávě.

Odměny pro hygieny a ÚZIS

Kabinet dále schválil vyplacení mimořádných odměn pro zaměstnance krajských hygienických stanic. Z vládní rozpočtové rezervy se na ně uvolní 125 milionů korun. A další dva miliony se mají z rezervy vyplatit na odměny zaměstnanců Ústavu zdravotnických informací a statistky [ÚZIS], jehož zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví.

Vláda uvolnila peníze na přesčasy pro hygieniky

Dle vlády tak jde o další finanční ocenění za mimořádné pracovní výkony při zvládání epidemie covidu-19. Odměny za práci v covidu již dostali pracovníci v akutní i neakutní zdravotní péči, v sociálních službách, ale i hasiči, policie, příslušníci armády a další.

Dalších 176 milionů korun poputuje na posílení systému chytré karantény. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] půjdou finance hlavně na zajištění fungování call-center, která se musí připravit na podzimní šíření viru a nárůst počtu kontaktů k trasování.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here