MMR zvýší alokaci u 98. výzvy IROP o 5,4 mld. Kč

0
420
IROP
Foto: Pixabay.com

Vláda schválila [13.9.] návrh Ministerstva pro místní rozvoj [MMR] k využití druhé tranše REACT-EU ve výši 5,4 mld. Kč na dofinancování 98. výzvy v programu IROP. Ta cílí na modernizaci zdravotnictví.

Důvod navýšení alokace spočívá ve vysokém převisu poptávky žádostí o dotaci na projekty v oblasti zdravotnictví v nedávné 98. výzvě Integrovaného regionální Operačního programu [IROP]. Ten přerozděluje peníze z evropského programu REACT-EU.

MMR chce navýšit dotace do zdravotnictví o 5,4 mld. Kč

V 98. výzvě IROP – Rozvoj, modernizace a posílení odolnosti páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče s ohledem na potenciální hrozby – žádají o dotace zejména nemocnice. Dotace chtějí použít na pořízení infrastruktury na boj s pandemickou hrozbou, modernizaci vybavení, výstavbu urgentních příjmů a další projekty. Z programu IROP přitom mohou čerpat peníze i na IT projekty.

„S ohledem na pandemickou situaci v ČR byly prostředky z první tranše REACT-EU v IROP 2014–2020 využity na zdravotnictví, Integrovaný záchranný systém a sociální infrastrukturu se zvýšenou energetickou účinností,” uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [za ANO].

MMR odmítlo manipulace u dotací z EU do zdravotnictví

„Toto rozdělení schválila Evropská komise a ČR obdržela v první tranši REACT-EU celkem 834,8 milionu eur. Na základě odhadů předpokládáme alokaci druhé tranše pro ČR ve výši cca 208 milionů EUR, což je zhruba 5,4 miliardy korun,“ dodala.

Navýšení alokace bude předcházet schvalování v IROP

Zdůraznila, že již v první tranši REACT-EU se MMR rozhodlo využít celou druhou tranši pro
projekty v oblasti zdravotnictví. To vzhledem k potřebě připravit zdravotní systém v Česku na případné další vlny covidu-19 a podobná infekční onemocnění.

REACT-EU nabízí českému zdravotnictví 18,4 miliardy

„Po přidělení druhé tranše alokace REACT-EU členským státům EU bude využití těchto prostředků v České republice probíhat formou revize IROP. Všechny související změny operačního programu musí schválit monitorovací výbor programu za účasti partnerů a následně revizi programu musí schválit i Evropská komise,“ uvedlo MMR.

Podmínka úspěšného čerpání evropských peněz spočívá v jejich dočerpání nejpozději do konce roku 2023.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here