REACT-EU nabízí českému zdravotnictví 18,4 miliardy

0
646
REACT-EU
Foto: ZdraveZpravy.cz

Česko může získat na posílení zdravotnictví a snížení dopadů covidové epidemie z unijního programu REACT-EU až 18,4 miliardy korun. Sumu musí vyčerpat do konce roku 2023. REACT-EU je součástí Integrovaného regionálního Operačního programu [IROP] v rámci nově vytvořené prioritní osy 6 REACT-EU.

Podpořeny budou projekty na celém území ČR, včetně hlavního města Prahy. O dotaci lze žádat na rozvoj páteřní sítě zdravotnických zařízení, a to urgentních příjmů, jednotek intenzivní péče, operačních sálů, diagnostických, infektologických pracovišť a dalších.

Dotace na zabezpečení IT nemocnicím nabídne IROP

O peníze z programu budou moci ale žádat i krajské hygienické stanice nebo hlavní složky integrovaného záchranného systému či poskytovatelé sociálních služeb. Dnes to potvrdil premiér Andrej Babiš [ANO] a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [za ANO].

„Do zdravotnictví půjde 18,4 miliard korun. Peníze půjdou na rozšiřování páteřní sítě zdravotní péče. […] Dnes byl již spuštěn monitorovací systém [administrační systém, pozn. red.] ke konkrétním výzvám,“ uvedla ministryně Dostálová.

Upozornila, že MMR již zveřejnilo tři výzvy: 

Výzva č. 98 Rozvoj, modernizace a posílení odolnosti páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče s ohledem na potenciální hrozby. Výzva je zaměřena na rozvoj a modernizaci pracovišť v návaznosti na standardizovanou síť urgentních příjmů – JIP, ARO, operační sály, intervenční a diagnostická pracoviště.

Výzva č. 99 Rozvoj a zvýšení odolnosti poskytovatelů péče o zvlášť ohrožené pacienty. Výzva je zaměřena na rozvoj péče o ohrožené pacienty [onkologické pacienty, kardiologické pacienty, pacienty se zvláště závažnou obezitou, pacienty, jejichž zdravotní stav vyžaduje doléčení v lůžkovém zdravotnickém zařízení a osoby s duševním onemocněním].

Výzva č. 100 Zvýšení připravenosti subjektů zapojených do řešení hrozeb. Výzva je zaměřena na rozvoj důležitých laboratorních kapacit a infektologických pracovišť nemocnic.

Ministryně potvrdila, že se jedná o takzvané kontinuální výzvy, v jejichž případě jsou žádosti o podporu přijímány a vyhodnocovány průběžně. To znamená bez závazku pro příjem a ukončení příjmu žádostí.

„Podmínka ale je, že projekty musíme uzavřít a peníze vyčerpat do roku 2023,“ upozornila s odkazem na to, že peníze budou čerpány ještě v aktuálním programovém období 2014 až 2020, v němž lze realizaci projektů “protáhnout” o tři roky.

Premiérův boj nejen s rakovinou

Podle premiéra Andreje Babiše se dotační peníze využijí i na zlepšení péče o pacienty s rakovinou, srdečními chorobami, obezitou, duševními nemocemi a seniory. Premiér zdůraznil, že vláda chce unijní peníze využít i pro svůj v minulosti avizovaný boj proti rakovině. Své plány přitom oznámil již v polovině loňského roku. Tehdy uvedl, že důraz je třeba klást hlavně na prevenci. Což podle něj znamená především marketing, který má dle jeho tehdejších slov hnutí ANO na velice dobré úrovni.

„Chceme kamion na parkovišti u obchodních center, ve kterém budou přístroje a tam budeme lákat lidi k vyšetření,“ přiblížil tehdy své plány.

Andrej Babiš chce vyslat zdravotníky před supermarkety

Za podstatné v boji proti rakovině považuje i dostupnost kvalitních přístrojů, zlepšení diagnostiky a vzdělávání lékařů. Dnes oznámil, že bližší informace o plánu na boj proti rakovině představí na speciální tiskové konferenci 29. června.

REACT-EU nabízí ČR až 26 miliard korun

Podle Dostálové Česko z programu REACT-EU může získat celkem 26 miliard korun. Podle ní má jít 18,4 miliardy do zdravotnictví, 4,8 miliardy do hlavních složek integrovaného záchranného systému, například na vybavení, vzdělávání, výcvik či informační technologie pro policisty, hasiče a záchranáře. Na sociální služby a takzvanou sociální infrastrukturu se zvýšenou energetickou účinností má jít 2,4 miliardy korun. Upřesnila, že výzvy k přípravě žádostí o podporu vyhlásí v květnu.

IROP uvolní do zdravotnictví 15,2 miliardy korun

REACT-EU je investiční nástroj k čerpání finanční podpory z IROP do oblasti zdravotnictví [i jiných oblastí] v programovém období 2014 až 2020. Představuje i mimořádné dodatečné zdroje a prováděcí opatření v rámci cíle Investice pro růst a zaměstnanost na pomoc při podpoře zotavení z krize v souvislosti s pandemií covid-19 a přípravě ekologického, digitálního a odolného oživení hospodářství.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here