Zásadní normy pro zdravotnictví čeká závěrečné čtení

0
337
normy
Foto: Pixabay.com

Vládní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění a novela zákona o návykových látkách prošla včera [21.4.] druhým čtením v Poslanecké sněmovně PČR. Obě normy čeká závěrečné schvalování, zřejmě v měsíci květnu.

Velká novela zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění zásadně mění postup při úhradách inovativních léků a přípravků na vzácná onemocnění takzvané orphan drugs. Nový úhradový mechanismus by měl podle novely zpřístupnit a zrychlit přístup k těmto medikamentům, ke kterým se za stávající praxe využíval původně k výjimečným účelům určený známý paragraf 16.

Novela dále mění i podmínky dohodovacích řízení, ve kterých zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče vyjednávají se zdravotními pojišťovnami o úhradách pro další rok. Dotýká se i úhrad za péči o pacienty s ortodontickými vadami typu rozštěpy, vrozené a systémové vady chrupu. Norma také dovoluje zdravotním sestrám předepisovat některé zdravotnické prostředky a praktikům rozšiřuje kompetence pro předepisování širšího spektra léků.

Výbor pro zdravotnictví projednal novelu č. 48/1997 Sb.

Pozměňovacích návrhů je ještě dost

Poslanci předložili k novele na dvě desítky pozměňovacích návrhů. Očekávají se změny v kompetencích porodních asistentek a rozšíření úhrady pro některá dobrovolná očkování. Mohlo by dojít ještě i k úpravě postavení pacientských organizací [PO] ohledně jejich právní formy jako podmínky vstupu do jednáních ve zdravotnictví. Stávající návrh normy podmiňuje jejich účast právní formou zapsaný spolek. V minulých dnech se proti této podmínce vymezila Asociace veřejně prospěšných organizací ČR [AVPO].

Její prezident Marek Šedivý ve zprávě AVPO ČR uvedl: „Návrh je diskriminační, dost možná protiústavní a poškodí tisíce pacientů v České republice.“

Zástupci přípravného výboru Národní asociace pacientských organizací [NAPO] reagovali přípravou pozměňovacího návrhu. Ten upravuje přechodnou lhůtu pro organizace, které nyní navrhovaná kritéria nesplňují.

„Chceme také započíst dobu existence před změnou právní formy do historie organizace,“ uvedli zástupci NAPO.

Být spolkem není pro pacientské organizace problém

Schvalování normy: Zákon o návykových látkách

Novela zákona o návykových látkách přináší hlavně změny v předepisování a výdeji léčivých přípravků s označením vysoce návyková látka. I tyto přípravky by pacientům lékaři předepisovali elektronicky [eRecept]. Čímž se dle Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] sjednotí způsob preskripce u těchto léčiv. A zamezí se i nadměrnému předepisování těchto přípravků i případným kontraindikacím.

Novela do praxe zavádí nový systém licencí pro pěstitele konopí. Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] už nebude vykupovat konopí pro léčivé účely od pěstitelů. I oni by totiž mohli nejenom rostliny pěstovat, ale přímo z nich vyrobit léčivou látku a distribuovat ji k odběratelům. Tím by se měla zvýšit dostupnost léčebného konopí, výrobci by jej mohli vyvážet a hledat obchodní příležitosti. To by zvýšilo produkci a konkurenceschopnost na trhu s léčebným konopím.

Pro koho je a pro koho není léčebné konopí

Do novely poslanci přidali také novinku pro lékárenský segment a tou je umožnění zásilkového prodeje léků na předpis. Proti zásilkovému prodeji se ostře vyjádřili zástupci České lékárnické komory [ČLnK] s tím, že je takový způsob výdeje léků na předpis nebezpečný jak pro klienta, tak celý lékárenský trh. Podle ČLnK takzvaný přílepek někdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] podporuje hlavně e-shopové lobby, ne odborně diskutovanou změnu vedoucí k lepší péči o pacienty.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here