Pro koho je a pro koho není léčebné konopí

0
1440
Konopi
Foto: ZdraveZpravy.cz

Loni bylo léčebné konopí předepsáno zejména pacientům trpících neztišitelnou chronickou bolestí. Pro koho je léčebné konopí vhodné a pro koho už ne, říká v pro ZdraveZpravy.cz Jiří Kozák, primář Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů ve Fakultní nemocnici Motol [FNM] .

Co si má člověk představit pod diagnózou neztišitelná chronická bolest?

Je to poměrně složitá problematika. Pacienty s neztišitelnou chronickou bolestí lze rozdělit na dvě skupiny. Jedna jsou lidé, kteří mají bolest neonkologického původu. To jsou například stavy po těžkých operacích páteře. Nebo mají těžké kloubní bolesti a podobně. V těchto případech samozřejmě mají tito pacienti již zavedenou nějakou terapii. Mnohdy i opioidy, k nimž se dá přidat i léčebné konopí. V těchto případech může najít své uplatnění za předpokladu, že lékař zůstane kritický k té indikaci.

A ta druhá skupina?

Druhou skupinou jsou onkologičtí pacienti, kde je ta indikace vynikající. Zejména pak v případech, kde lidé mají poruchu příjmu potravy, protože léčebné konopí zvyšuje chuť k jídlu. I v této fázi může velice pomáhat například k již zmíněné opioidové léčbě, kterou tito pacienti mají. Vždy je potřeba, aby to ale lékař pečlivě zhodnotil.

Jaké máte zkušenosti s přístupem pacientů k léčebnému konopí?

Problém je, že někdy jsme pod tlakem pacientů, kteří chtějí konopí získat, aniž by měli nějakou závažnou medikaci. Je důležité, aby bolest byla závažná. Pak může léčebné konopí pomoci spolu s ostatními léky.

Jakou formou léčebné konopí aplikujete?

To se stále učíme, protože s konopím se u nás nepracuje zase tak dlouho. Ale nejčastěji ho aplikujeme formou kapsle, anebo prostřednictvím certifikovaných vaporizérů. Ty jsou ideální pro nějaké akutnější věci, používají se i několikrát denně. Ale nám se nejvíce osvědčuje kapsle jednou denně. Ale samozřejmě to dávkování není vůbec jednoduché, protože odezvy pacientů jsou variabilní.

Jak jsou variabilní?

20 až 30 procent pacientů na léčebné konopí třeba vůbec nereaguje. Nebo jinak – jejich bolest na něj nereaguje. To je dost vysoké číslo. Na druhou stranu jsou ale lidé, kteří z něj bezvadně profitují. Ztiší jim bolest, zlepší spánek i další přidružené příznaky.

Co je podle vás hlavní podmínkou pro předepsání léčebného konopí?

Zde je velice důležité, aby ten člověk měl opravdu neztišitelnou bolest a byl třeba již zaléčen. Tedy byl v péči lékaře, třeba revmatologa nebo zástupce jiné specializace, který už takzvaně vystřílel prach z hlediska zmírnění bolestí pacienta.

Jak myslíte to „vystřílel prach“?

Dnes máte na trhu dost základních analgetik, které působí naprosto jednoznačně. Takže je pro většinu lidí zbytečné si k nim přidávat ještě něco dalšího. Navíc něco, co ovlivňuje i jejich další schopnosti. Jako je třeba paměť, motorika a podobně. A to jsou také nejčastější nežádoucí účinky léčebného konopí. Při velkých dávkách může mít vliv na náladu. Člověk nemůže řídit auto. To všechno je třeba uvážit.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here