Andrej Babiš chce vyslat zdravotníky před supermarkety

0
408
Andrej_Babis_c
Foto: Vláda ČR

Předseda vlády Andrej Babiš [ANO] chce posílit prevenci v oblasti onkologie. V plánu má vybudovat síť onkologických center ve všech krajích a vyslat kamiony se zdravotníky a přístroji před supermarkety. Také chce založit obdobu ekonomického poradního orgánu NERV se zaměřením na zdravotnictví.

Rakovina v Česku postihuje každého třetího člověka. Onemocnění zasahuje do života nemocného, ale i celé jeho rodiny. Léčba stojí miliardy korun. Onkologické pacienty ale lze dnes již ve většině případech léčit i vyléčit a významně jim prodloužit délku života. Má to však jednu podmínku, kterou je prevence. To znamená včasný záchyt maligního nádoru. A právě na prevenci v onkologii se rozhodl zaměřit i předseda vlády Andrej Babiš.

„Nyní chci zachraňovat tisíce životů od rakoviny! A chci, aby tu byl program, který jasně řekne, jakým způsobem vystrašíme naše lidi, aby chodili na prevenci. Více než 60 procent pacientů lze zachránit za předpokladu, že budou chodit na preventivní prohlídky,“ přiblížil své plány Andrej Babiš.

Dodal, že rakovina se netýká pouze starších osob, ale stále častěji se s ní potýkají i na ni umírají mladí lidé. Velice rychlý nárůst pak v poslední době zaznamenávají počty pacientů s rakovinou plic, zejména pak žen.

Lékaři v ČR objeví každý rok nádor u 90ti tisíců lidí

Andrej Babiš se chce tématu onkologických pacientů dlouhodobě věnovat. Důraz je podle něj třeba klást hlavně na prevenci. To v jeho pojetí znamená marketing, který má dle jeho slov hnutí ANO na velice dobré úrovni.

„Chceme kamion na parkovišti u obchodních center, ve kterém budou přístroje a tam budeme lákat lidi k vyšetření,“ popisuje své plány premiér Andrej Babiš.

Dodává, že hlavně v prevenci se skrývá obrovský potenciál řešení onkologických problémů. Za podstatné v boji proti rakovině považuje i dostupnost kvalitních přístrojů, zlepšení diagnostiky a vzdělávání lékařů.

Inspirace Janem Žaloudíkem

Předsedu vlády k boji proti rakovině inspiroval i nedávný projev na téma preventivní opatření a covid-19 senátora Jana Žaloudíka [za ČSSD]. Ten v něm zmínil, že každých dvacet minut v Česku zemře jeden onkologický pacient. Známé údaje premiérovi potvrdil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

„V ČR je ročně diagnostikováno až 87 tisíc nádorových onemocnění. Každoročně v souvislosti s nádorem umírá 27 tisíc pacientů a 600 tisíc osob po léčbě nádorového onemocnění v ČR přežívá. V následujících deseti letech přibyde onkologických pacientů zhruba o 26 procent. Každý rozumný stát se na to musí připravit,“ říká Ladislav Dušek.

Podle něj nárůst onkologických pacientů v následujících letech způsobí zejména stárnutí silných populačních ročníků. A také trvalé prodlužování střední délky života [dnes u žen 82 let, mužů 76,2 let], které zvyšuje pravděpodobnost rozvoje dalšího nádoru.

Důležitá je prevence

Za stále se prodlužující délku dožití mohou ale i dobře fungující onkologické a screeningové programy. Zejména ty jsou předpokladem pro úspěšnou léčbu onemocnění. Jejich prostřednictvím lze totiž nemoc včas detekovat a poté i léčit. I přesto by mohla být ale podle Ladislava Duška účast českých občanů na preventivních prohlídkách vyšší.

„Stále je tu relativně vysoký podíl pozdě zachycených nádorů,“ vysvětluje.

Jako příklad uvádí kolorektální karcinom. Jen na jeho následky v Česku umírá ročně kolem 3 500 pacientů. Nemocí pak onemocní až osm tisíc lidí.

Screeningová kolonoskopie bude zdarma od 50 let věku

Pokud by se ale lidé účastnili preventivních screeningových programů, číslo by mohlo být až o polovinu nižší.

„Jen zhruba 50 procent občanů navštěvuje na toto onemocnění zaměřený program, je třeba přitlačit na pilu a posílit funkční programy,“ upozorňuje Ladislav Dušek.

Na první zvací dopis k tomuto vyšetření od zdravotní pojišťovny podle něj zareaguje 30 procent osob a reakce s počtem opakovaných odeslaných pozvánek klesají.

„Při zachycení nádoru kolorektálního karcinomu v 1. stadiu je šance na uzdravení 90 procent, u zachycení ve 4. stadiu je šance na uzdravení sotva 15procentní,“ uzavírá.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here