Jan Žaloudík: Lidé by měli začít odkládat roušky

0
619

Opatření zavedená v ČR kvůli nemoci covid-19 by se měla co nejrychleji uvolnit. Což platí i pro povinné nošení roušek. Uvedl to Jan Žaloudík, onkolog a senátor za ČSSD. Podle něj se křivka případů láme a nákaza postupně odeznívá. Pokud by případy začaly narůstat, je možné se podle něj k opatřením vrátit.

Jan Žaloudík, který je bývalým ředitelem Masarykova onkologického ústavu v Brně a stále má v ústavu jako lékař částečný úvazek, vystoupil na téma koronaviru v Senátu. Video [součást článku, pozn. red.] pak sdílelo na internetu mnoho lidí. Mluví v něm například o tom, že na rakovinu zemře ročně v ČR asi 30 000 lidí, což je jeden člověk každých 20 minut. Oproti tomu je dnes podle něj v ČR necelých sedm tisíc potvrzených pacientů s covid-19 a v souvislosti s touto nemocí jich zemřelo necelých 200.

„Koronavirus není důvod k bláznění. Když to přišlo, nevědělo se o tom moc. Dělala se opatření, všichni dělali, co můžou. Nezpochybňuji nic, vláda se nemohla zachovat jinak,” říká Jan Žaloudík.

Podle něj se situace ale změnila. Statistika ukazuje, že se situace uklidňuje. On sám návrat nákazy nepředpokládá.

„Teď už tady máme nějakou zkušenost a měli bychom to postupně uvádět do normálu. Čím rychleji to uděláme, tím méně se budeme sebepoškozovat,” myslí si.

„Čím déle tady opatření budou, tím větší trápení to bude. Je důležité, aby se nezastavovala medicína, máme mnohem závažnější případy jako rakovinu, mrtvice, infarkty,” dodává.

Zdravotnictví v ČR musí znovu začít léčit nemocné lidi

Lidé by měli odkládat roušky, tvrdí Jan Žaloudík

Podle něj by lidé také měli začít odkládat roušky. Nechat by si je měli například lékaři, zubaři nebo třeba kadeřníci, kteří přicházejí přímo do kontaktu s lidmi.

„Roušky jsou opatření na tři čtyři týdny. Jsem přesvědčený o tom, že se to nevrátí. Kdyby ano, můžeme opatření zase zavést,” doplnil Jan Žaloudík.

Dodejme, že Slovensko dnes zmírnilo nařízení o povinném nošení roušky či jiného překrytí nosu a úst při pohybu lidí na veřejnosti. Nově nebudou roušky nebo šátky povinné při pohybu v přírodě, pokud osoby dodrží alespoň dvacetimetrový odstup od cizích lidí, dále se opatření nebude vztahovat ani na děti do dvou let či na autisty. Chránit nos a ústa již nebudou muset rovněž řidiči ve veřejné dopravě, pokud ve vozidle sedí v uzavřeném prostoru. Naopak třeba Lucembursko nebo Bavorsko povinnost nosit roušky nyní zavádí.

Mezi lidmi je strach a řeší se nesmysly

Jan Žaloudík poukázal i na ekonomické dopady nebo na omezování provozů nemocnic, pro které podle Žaloudíka už pominuly důvody. A připomněl, že onkologický ústav denně provede 200 ozařování, 20 operací a 250 chemoterapií.

Slavíková: Situaci onkologicky nemocných je třeba řešit

Podle mluvčí ústavu Zuzany Joukalové ústav zatím odhalil koronavirus u dvou pacientů. Jeden už se vyléčil a chystá se na operaci, druhý je v domácí karanténě.

„Stačí se ale lidí zeptat, kolik nemocných s covid-19 nebo případů úmrtí na něj mají ve svém okolí. Většinou to bude nula,” tvrdí Jan Žaloudík.

Podle Jana Žaloudíka by se ani nemělo řešit, kolik lidí půjde do kostela, nebo jak to bude se školkami či školami, když dětem se většinou nákaza vyhýbá. To, co nyní panuje mezi lidmi, je podle něj hlavně strach. Ten však dle jeho názoru není dnes v takové míře na místě.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here