Zdravotnická zařízení asi dostanou náhrady za výpadek příjmů cca 30,5 miliardy korun, o něž přišla kvůli krizi covid-19. Umožní to vládní návrh takzvaného kompenzačního zákona, který včera [5.6.] zrychleně schválila Sněmovna. Poslanci vložili do předlohy i úlevy malým lékárnám na sociálních odvodech.

Přímé náhrady poskytovatelům péče se předpokládají na 27 miliard korun. Zbytek by poskytovatelé měli získat zvýšením objemu hrazených služeb ve druhé polovině letošního roku. Dalších pět miliard korun by mělo jít na péči o pacienty s nemocí covid-19. Vyhláška zajistí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] také peníze na odměny pro zdravotníky. Měla by být účinná od července.

Úlevy pro malé lékárny

Malým lékárnám s nejvýše 15 zaměstnanci stát odpustí podle schváleného pozměňovacího návrhu Víta Kaňkovského [KDU-ČSL] sociální odvody za červen až srpen za stejných podmínek, které mají platit pro firmy do 50 zaměstnanců. Nárok na úlevu tedy budou mít lékárny, které nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily o více než deset procent.

Čeká se na kompenzační vyhlášku

Opoziční poslanci upozorňovali v debatě na to, že podstatné bude znění vyhlášky, jejímž návrhem se tento týden zabýval zdravotnický výbor. Je k ní podle nich více podnětů, k některým úsekům péče prý ministerstvo nepřistupovalo úplně spravedlivě. Podle Vojtěcha návrh dostanou zástupci poskytovatelů k připomínkám, očekává i úpravu parametrů.

Návrh zákona stanoví, že v případě zdravotnických zařízení, která dostávají zálohy na hrazenou péči, se náhrady vypořádají při ročním zúčtování v polovině příštího roku. Ostatní poskytovatelé mají dostávat zálohy na kompenzaci už letos. Jde například o zařízení lázeňské léčebně rehabilitační péče a o poskytovatele zdravotnické dopravní služby.

Důvodem zákona je omezení péče

Při epidemii koronaviru v březnu, dubnu a květnu klesla akutní lůžková péče v porovnání se stejným obdobím minulého roku podle ministerstva zdravotnictví na 30 až 50 procent, lázně se zavřely úplně. Naopak domácí paliativní péče přibylo.

Ministerstvo nařídilo nemocnicím omezit péči, která není nezbytná, v polovině března. Do běžného provozu se nemocnice začaly postupně vracet po Velikonocích. Beze změn úhrad by nemocnice přišly asi o 22 miliard korun. Péči omezili také praktičtí lékaři a specialisté. Pojišťovny jim kvůli epidemii zavedly nově úhradu za konzultaci s pacientem po telefonu nebo e-mailu.

–ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here