Nyní je podle praktických lékařů vhodná doba k očkování. V období karantény se snížila nemocnost v populaci, děti i dospělí jsou zdraví, odpočatí a bez příznaků infekčních nemocí. Navíc je potřeba opět nastartovat klesající kolektivní imunitu, ale i se připravit na ochranu proti chřipce a případnou druhou vlnu covid-19.

Podle lékařů by letos lidé neměli zapomínat nejen na povinná, ale i nepovinná očkování. To jsou například vakcíny proti pneumokokům, meningokokové meningitidě, klíšťové encefalitidě, planým neštovicím. Do nepovinného očkování patří i takzvané cestovní očkování [proti břišnímu tyfu, choleře či žluté zimnici]. Nepovinná očkování jsou dobrovolná, a tedy nehrazená z veřejného zdravotního pojištění. Je ale nutné upozornit na fondy prevence zdravotních pojišťoven. Z nich pojišťovny na některá nepovinná očkování přispívají. Nejčastěji pojištěnci využívají příspěvky na vakcínu proti klíšťové encefalitidě.

„I když je očkování proti klíšťové meningoencefalitidě na vzestupu, ve srovnání s Rakouskem a Německem máme i tak co dohánět. V případě tohoto očkování není takové stigma na rozdíl od očkování proti chřipce,“ říká místopředseda pro profesní záležitosti SVL ČLS JEP a praktický lékař Igor Karen z Benátek nad Jizerou.

V Česku se proočkovanost proti klíšťové encefalitidě pohybuje kolem 23 procent. Oproti tomu v Rakousku je 88% a v Německu 26%.

Klíšťová encefalitida je zde. Na místě je očkování

Očkování proti chřipce

Lékaři opětovně upozorňují na slabou proočkovanost proti chřipce v Česku. Ta je u nás na cca pěti procentech. Toto číslo nás řadí dokonce za Rusko a Maroko. Dle Světové zdravotnické organizace [WHO] by se proočkovanost proti chřipce měla pohybovat minimálně kolem 30 procent. Naočkovat se proti chřipce letos lékaři přitom doporučují jak seniorům, tak i lidem v produktivním věku s nějakou chronickou nemocí. Podle Igora Karena lze předpokládat, že v důsledku pandemie covid-19 bude o vakcínu proti chřipce letos pravděpodobně vyšší zájem.

„Očkování proti chřipce, ale také proti pneumokokovým onemocněním, mohou zmírnit dopady nového koronaviru u zranitelné části populace. Koincidence chřipky a covid-19 u jednoho pacienta může zvýšit riziko závažnějšího průběhu nemoci a výskytu komplikací,“ vysvětluje Igor Karen.

Dodává, že při vakcinaci proti chřipce je potřeba zohlednit i postupné posouvání epidemie chřipky do pozdějších měsíců.

„Dříve nastupovala epidemie chřipky na přelomu roku, dnes ji vídáme koncem ledna, spíše začátkem února a běží nám až do března,“ říká.

Proto by se dle jeho slov mělo s aplikací vakcíny proti chřipce začínat v pozdějších měsících. Spíše v říjnu a v listopadu, což se týká především starších osob, kde se nepředpokládá dlouhé setrvání protilátek.

WHO doporučila složení vakcín proti chřipce na rok 2020-21

Očkování covid-19 nepřivolá

Podle předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP [OSPDL ČLS JEP] Aleny Šebkové žádná očkovací látka riziko vzniku nemoci covid-19 nezvyšuje.

„Očkování imunitní systém neoslabuje. Nedochází k takovému očkování, aby imunitní systém oslabilo, naopak ho stimuluje,“ vysvětluje.

Podle ní mezi časté dotazy patří i to, co se stane, když bude dítě či dospělý v době aplikace očkovací látky v inkubační době infekce covid-19.

„Nebylo prokázáno žádné zvýšené riziko pro očkovaného. V inkubační době může být v podstatě kdokoliv a kdykoliv,“ říká.

Podle odborníků očkováním většinové populace navíc dochází i k ochraně skupiny dětí, ale i dospělých, kteří ze zdravotních důvodů očkovaní být nemohou. A poklesem proočkovanosti jsou pak zbytečně vystavováni riziku nákazy.

Vakcín proti chřipce nemusí být dostatek

Zvýšenou poptávku po vakcíně proti chřipce v evropských zemích vlivem pandemie koronaviru potvrzuje výkonný ředitel Asociace inovativního a farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček.

„V mnoha případech výrobci zaznamenávají převis poptávky nad možnými výrobními kapacitami. Proto je nyní nezbytné, aby Ministerstvo zdravotnictví ČR a další úřady koordinovaly potřeby České republiky nejen s výrobci, ale také s dalšími evropskými státy, aby bylo zabezpečeno dostatečné množství očkovacích látek pro ohrožené skupiny obyvatelstva,“ vysvětluje.

Igor Karen dodává, že lékaři již apelovali na stát, aby byla pro chřipkovou sezonu 2020-21 navýšena dodávka vakcíny proti chřipce až o 20 procent.

Očkování dětí není na místě zanedbávat

Lékaři upozorňují, že nyní je ideální doba i na zahájení očkování nebo doočkování dětí. Při návštěvě lékaře doporučují stále používat ochranné roušky.

„Doporučujeme neodkládat očkování do podzimních měsíců,“ říká předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Ujišťuje přitom všechny rodiče, že ordinace praktických lékařů pro děti a dorost fungují dále a jsou naprosto bezpečné. Z preventivních důvodů však z čekáren dětských lékařů vymizely hračky, pastelky a podobné věci ke zkrácení dlouhé chvíle dětem. Ilona Hülleová apeluje na rodiče, aby využívali telefonní objednávkový systém.

„Stále oddělujeme nemocné od zdravých, více dezinfikujeme a máme dostatek ochranných pomůcek,“ uvádí.

Snížená proočkovanost je hrozbou společnosti

Podle lékařů pokles proočkovanosti dává možnost výskytu nemocím, na které jsme už zapomněli a zvykli si, že tu nejsou. Příkladem mohou být spalničky, které se v minulých letech začaly objevovat v několika evropských zemích a Česká republika nebyla výjimkou.

Kauza spalničky nutí k zamyšlení

V případě, že nebudeme očkovat, sníží se celková proočkovanost, tedy kolektivní ochrana. Nemoci, proti kterým očkujeme, nevymizely, děti mohou onemocnět především černým kašlem, závažnou hemofilovou infekcí, závažnou pneumokokovou infekcí. Zkušenost máme již i s epidemií spalniček,” vysvětluje Alena Šebková.

Upozorňuje i na riziko bezdůvodného odkládání očkovacích termínů. Podle ní jsou intervaly očkování nastaveny tak, aby si organismus vytvořil optimální množství protilátek.

V případě, že intervaly nejsou dodrženy, účinnost očkování může klesat,“ upozorňuje.

Odkládat by se dle jejích slov neměla očkování především u kojenců a batolat a důležité je také doočkovat starší děti, kterým očkování v raném období chybí.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here