MMR chce navýšit dotace do zdravotnictví o 5,4 mld. Kč

0
448
MMR
Ilustrace: MMR

Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR] oznámilo, že chce navýšit finanční prostředky na podporu zdravotnictví z evropského programu REACT-EU. Přidat by MMR mělo 5,4 miliardy korun. Navýšení musí ještě schválit vláda.

Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR] chce dofinancovat maximum projektů z 98. výzvy Integrovaného regionálního Operačního programu [IROP] financovaného z evropského programu REACT-EU. Předpoklad navýšení alokace je přibližně o 5,4 mld. Kč z EU. K navýšení by mělo dojít na podzim z takzvané druhé tranše prostředků REACT-EU. To jsou dodatečné prostředky Evropské unie.

„Přesná výše druhé tranše REACT-EU pro jednotlivé členské státy EU bude stanovena až na základě statistických dat o hrubém domácím produktu a o nezaměstnanosti ve státech EU k 19. říjnu 2021,“ uvedla ministryně Klára Dostálová [za ANO].

REACT-EU nabízí českému zdravotnictví 18,4 miliardy

Podle ní se dá ale na základě ekonomických odhadů očekávat alokaci druhé tranše pro ČR ve výši cca 208 milionů eur. Což je právě cca 5,4 miliardy korun. Právě ty by podle ministryně měly umožnit dofinancovat další projekty z 98. výzvy programu. V praxi by to znamenalo, že celá druhá tranše REACT-EU v IROP by šla na projekty ve zdravotnictví.

Argument pro EK má MMR pádný

Zdaleka by nešlo o první navýšení dané výzvy. Alokace 98. výzvy se navýšila již 23. července 2021. A to o 3,5 miliardy korun na 11,5 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Navýšení alokace umožnil přesun finančních prostředků z ostatních výzev REACT-EU ve zdravotnictví.

Argument MMR pro další navýšení prostředků do zdravotnictví ve vztahu k Evropské komisi [EK] podle zástupců MMR zní, že Česko se celosvětově řadí mezi státy nejvíce zasažené pandemií covid-19. Dalším je pak vysoký převis poptávky po dotacích ve zdravotnictví nad jejich nabídkou, respektive první tranší REACT-EU.

Již i sociální služby mohou žádat o dotace z REACT-EU

Cílem České republiky je ve shodě se záměry EK připravit zdravotní systém na případné další vlny covidu-19 či obdobných infekčních onemocnění. Tam by měla směřovat i podpora – Rozvoj, modernizace a posílení odolnosti páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče s ohledem na potenciální hrozby – s nutností vyčerpání dotací do konce roku 2023.

Žádosti o dotace lze podat kdykoli

Výzvy REACT-EU v oblasti zdravotnictví [98., 99. a 100. výzva IROP] jsou průběžné výzvy. To znamená, že projekty se hodnotí a schvalují průběžně. Schválené projekty se pravidelně zveřejňují každý týden zde.

MMR odmítlo manipulace u dotací z EU do zdravotnictví

MMR přitom uvedlo, že úspěšným žadatelům o dotace nyní postupně vydává takzvaný právní akt o poskytnutí podpory. Aktuálně jsou z 98. výzvy schváleny projekty v celkovém objemu 9,563 miliardy korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here