Sestřička na penzi v USA využila dózy od vakcín na lustr

0
412
dozy
Foto: Laura Weissová

Zdravotní sestra na penzi v okrsku Boulder v americkém státě Colorado Laura Weissová využila dózy od vakcín proti covidu k výrobě lustru. Začalo to tím, že uposlechla výzvu úřadů a přihlásila se k výpomoci při očkování proti covidu-19.

Za posledních sedm měsíců tak společně s kolegy a kolegyněmi naočkovala tisíce lidí. Přitom chtěla nějakým způsobem vzdát poctu kolegům a kolegyním zdravotníkům, ale i lidem, kteří se nechali naočkovat. Výsledkem je více než metr a půl vysoký lustr vyrobený ze stovek prázdných lahviček od vakcín, který nazvala Světlo vděčnosti.

„Začalo to čistě proto, že jsem chtěla vyjádřit vděčnost lidem, se kterými jsem pracovala, a společnému úsilí, s jehož pomocí se podařilo podat vakcínu tolika lidem,” uvedla Laura pro americký zpravodajský server NPR.

„Chtěla jsem i uctít lidi, kteří si nechali dát vakcínu, zjistili si informace a nenaslouchali dezinformacím. Nechali se očkovat jak pro sebe, tak ve snaze pomoci ostatním,” dodala.

Dle jejích slov na začátku jistě věděla, že chce udělat něco se světlem, protože měla pocit, že loňský a letošní rok byla nesmírně temná doba, a proto chtěla vnést světlo do čehokoli, co udělá.

Dózy se hodily na “covidový lustr”

Na samotném začátku prý Laura neměla žádný jasný plán. Měla jen nutkání vytvořit něco smysluplného. Zejména v momentech, kdy se kolem ní vršily stovky prázdných lahviček od očkovací látky firmy Moderna, které se měly jen tak vyhodit. Podle Laury byly dózy od vakcíny docela krásné. V hlavě měla nápad, že by je mohla nějakým způsobem využít, ale nevěděla jak. Inspirace přišla v momentě, kdy v televizi náhodou zhlédla reklamu na lustr.

„V tu chvíli bylo rozhodnuto. Požádala jsem v práci, abych si mohla vzít část dóz domů,“ vzpomíná.

A doma si s nimi začala hrát. Ne všechno šlo hladce. Nejdříve musela přijít na to, jak do nich vyvrtat dírky.

„Když jsem na to přišla, všechny dózy jsem pečlivě vyčistila. A potom jsem je začala jednoduše spojovat dohromady s pomocí kroužků, vlasce a krystalů,” vypráví.

Celkem na svůj lustr použila 271 lahviček od vakcíny Moderna a asi deset menších lahviček firmy Johnson & Johnson. To proto, aby ozdobila spodní část lustru, který nazvala Light of Appreciation – Světlo vděčnosti. Výsledek byl dle jejích slov ohromující.

„Líbí se mi, že to z dálky vypadá jako nádherný lustr, a když přijdete blíž, zjistíte, že jsou to lahvičky od vakcín,” říká autorka o svém jedinečném díle.

Nejde o lustr, jde o symbol, říká Laura

Lustr z očkovacích lahviček podle Laury představuje jednotu lidí v boji proti infekci. Věnovaný je hlavně zdravotním sestrám a podpůrnému personálu, díky kterému bylo možné očkování uskutečnit.

„Místní sestry projevily nesmírné nasazení, vášeň, oddanost, schopnosti, péči a vlídnost. Pracovaly hodiny a hodiny den za dnem. A nejen zdravotní sestry. Měli jsme tu úžasné dobrovolníky, administrativní pracovníky i duchovní. Všichni se spojili, aby bylo možné naočkovat tisíce lidí denně,” tvrdí Laura.

A úžasné jsou prý také reakce veřejnosti na její lustr: „Je inspirující vidět, jak na něj lidé reagují, a jak se s ním dokážou ztotožnit.”

Lustr má zatím ve svém obývacím pokoji, ale hledá místo, kde by mohl trvale viset. Chtěla by ho umístit někde, kde by ho mohlo vidět co nejvíce lidí. A dle jejích slov si dopřát chvíli vděčnosti za to, že existuje vakcína proti covidu-19, protože ještě nedávno žádná nebyla.

„Neexistovalo nic, co by se dalo dělat. A teď už to existuje,” dodala s tím, že lustr tvoří jen zlomek z lahviček, které byly použity při vakcinaci místních obyvatel. Totiž, jak uvedl server NPR, ke čtvrtému září je v okrsku Boulder plně očkovaných 77 procent lidí. Což je, upřímně řečeno, skvělý výsledek.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here