Protilátky se nezačnou uznávat zřejmě ani do konce roku

0
400
protilatky
Foto: Pixabay.com

Přítomnost protilátek na covid-19 sama o sobě není důkazem bezinfekčnosti. Shodli se na tom odborníci na diskuzi pořádané Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Změnu mohou přinést až výsledky studie Preval II.

Na uznávání protilátek proti koronaviru se ani dnes neshodli odborníci na jednání svolaném ministerstvem zdravotnictví. Změnu v postoji by mohla přinést až data získaná z právě startující studie Preval II. Ta začne již tento týden odběrem vzorků krve od vybraných skupin osob.

„Není shoda na tom, jestli a jak protilátky uznávat. Ta data nejsou jednoznačná,“ řekl po jednání ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Do studie na protilátky Preval II se lidé sami nepřihlašují

Dodal, že první výsledky zmiňované studie by mohly být na stole zhruba za dva měsíce. Upozornil, že před námi je podzimní období, kdy se mohou začít vlivem vyšších počtů nakažených ve společnosti šířit i další mutace viru. A i to pak může sehrát roli při rozhodování o uznávání bezinfekčnosti po prokázání protilátek.

Přirozené protilátky a posilující třetí dávka

Naopak shoda mezi odborníky panuje v názoru, že při přítomnosti protilátek by mělo k dostatečné imunizaci postačit i očkování jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson. A ani podání dvoudávkových vakcín podle ministra takové doporučení nevylučuje. Doložit bezinfekčnost očkováním je pak podle něj vůbec ta nejlepší volba.

„Podle dostupných studií a dat je nejefektivnější takzvaná hybridní imunita, tedy prodělání onemocnění a očkování zároveň,” zopakoval ministr.

Uznávání protilátek: Protilátky se nerovnají imunitě

Znovu také potvrdil, že lidé po prodělaném onemocnění covid-19 a s dokončeným očkováním nemusejí na posilující třetí dávku očkování [booster dávka, pozn. red.]. Ta se u nás začne podávat od 20. září přednostně osobám ve zvýšeném riziku těžkého průběhu nemoci. A zároveň těm, u kterých od dokončení očkování uplynulo alespoň osm měsíců.

Šíření infekce na podzim je jistota

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek při jednání odborníků upozornil na fakt, že stále velká skupina zranitelných osob u nás není proti covidu-19 naočkovaná. Což se může dle jeho názoru ukázat jako problém již v následujících měsících.

„Zhruba 420 tisíc lidí v seniorním věku 60+ nejsou očkovaní a ani v evidenci po prodělání nemoci,“ konstatoval s tím, že posílit by chtěla i proočkovanost u mladších věkových skupin a střední generace. Vakcínu jich v této kategorii dostalo zhruba 50 procent z nich.

„Chtělo by to posílit, je to stále ještě otevřená brána pro šíření infekce v podzimních měsících,“ vysvětlil s dovětkem, že šíření infekce na podzim je jistota.

Už nyní dle něj pomalu narůstají hospitalizace, byť ke strmé eskalaci na jednotkách intenzivní péče zatím nedochází. Přesto upozornil na to, že situace se už horší v Karlovarském kraji a Praze.

„Ale ani zde nejsou záchyty eskalující, většina z krajů se pohybuje v počtech záchytů kolem 25 na 100 tisíc týdně,“ uvedl.

Očkování zajistí ochranu před covidem-19

Podle Duška souhrnná data o hospitalizacích od počátku července jasně potvrzují pozitivní efekt očkování.

„Plně dokončené očkování velmi významně snižuje pravděpodobnost nákazy, pouze deset procent nových případů se nakazilo později než čtrnáct dní po druhé dávce očkování,“ řekl.

Přičemž těžký průběh covidu po očkování druhou dávkou odborníci od července evidují u 24 pacientů. Což odpovídá hladině 0,2 procenta ze všech nakažených od počátku července.

„Trend je velmi pozitivní a skutečně ho lze přičíst očkování,“ dodal závěrem.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here