Uznávání protilátek: Protilátky se nerovnají imunitě

1
1051
uznavani_protilatek
Foto: ZdraveZpravy.cz

Téma uznávání protilátek po prodělaném onemocnění covid-19 vyvolalo diskuzi na sněmovního Výboru pro zdravotnictví. Konečné stanovisko má Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vydat do konce září.

Uznávání protilátek po covidu jako další možnost prokazování bezinfekčnosti 8. září řešili na 96. schůziposlanci i odborníci na sněmovním výboru pro zdravotnictví. S uznáváním protilátek za současné situace dlouhodobě nesouhlasí náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková. Na jednání výboru uvedla, že nejlepší je podle ní imunita hybridní. Ta vzniká po prodělání covidu-19 a očkování proti němu.

„Protilátky se nerovná imunita. To je bohužel velké zjednodušení,“ uvedla Vašáková.

Připustila, že by lidé po potvrzeném prodělání covidu-19 mohli dostávat pouze jednu dávku očkování, případně jednodávkovou vakcínu Janssen. Ta by jim totiž k dostatečné ochraně mohla stačit.

Uznávání protilátek ano vs. ne

Vyloženě pozitivně k uznávání protilátek a jejich účinnosti se vyslovil bývalý ministr a vakcinolog Roman Prymula.

„Když má někdo vysoké hladiny protilátek, tak pro mě je vysoce pravděpodobné, že chráněn bude. A to mi stačí,“ řekl.

Oproti tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] namítá, že v žádné zemi Evropské unie s výjimkou Rakouska pozitivní test na protilátky k prokázání bezinfekčnosti nestačí. A dokonce i Rakousko zvažuje od uznávání protilátek upustit.

Prokazování bezinfekčnosti se vrací k původní verzi

Odpůrci uznávání protilátek upozorňují i na to, že zatím nebyla stanovena univerzální hodnota hladiny, která by měla pro ochranu před nákazou stačit. Naopak zastánci uznávání protilátek tvrdí, že by díky tomu mohli lidé po prodělání nemoci darovat plazmu pro léčbu pacientů s těžkým průběhem infekce.

O protilátkách se povedou ještě dlouhé debaty

Náměstkyně Vašáková tvrdí, že nemoc covid-19 se podle standardů Světové zdravotnické organizace [WHO] skutečně prokazuje až konfirmačním pozitivním PCR testem. Není proto podle ní žádný důvod, proč by si lidé sami měli test na protilátky platit, když jeho výsledek o ničem nevypovídá. Lidé i nemají odkládat očkování ani kvůli vysoké hodnotě protilátek. Nejlepší ochrana je kombinace obojího, zdůraznila náměstkyně.

Do studie na protilátky Preval II se lidé sami nepřihlašují

Diskutovat o uznávání protilátek mají poslanci a odborníci ještě v příštím týdnu. Podle ministra Vojtěcha by se o jejich uznávání mohlo finálně rozhodnout do konce září. K diskuzím by mohly přispět také první výsledky z chystané druhé fáze studie Preval II. Ta má sledovat a vyhodnotit kolik lidí se v Česku s koronavirem setkalo, jak vysoké hladiny protilátek se u nich vytvořily a jak dlouho v těle zůstávají.

–VRN/ČTK–

1 komentář

  1. Můžete mi, prosim, někdo sdělit, kolik bylo z celkoveho poctu hospitalizovanych osob s covidem po ockovani a kolik po prodelani nemoci covid?
    Děkuji,
    František Kvasnička

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here