Prokazování bezinfekčnosti se vrací k původní verzi

0
7412
prokazovani_bezinfekcnosti
Foto: Pixabay.com

Prokazování bezinfekčnosti v ČR mění pravidla. Bezinfekčnost se od pátku [9.7.] uznává až po dvou týdnech od dokončené vakcinace proti covidu. Neočkovaní zaměstnanci nově musí po návratu z ciziny předložit zaměstnavateli negativní test.

Šíření delta mutace koronaviru přinutilo vládu k dalším změnám. Zpřísněná opatření, o kterých rozhodla ve čtvrtek 1. července, mají zbrzdit právě šíření delta mutace. Změny se dotýkají hlavně pravidel prokazování bezinfekčnosti po podání vakcíny proti covidu-19. Od pátku 9. července se uznává až po dvou týdnech od dokončení očkovacího schématu. Do té doby se musí lidé například ve službách, gastronomii, kulturních zařízeních opět prokazovat negativním výsledkem testu [PCR se uznává po dobu sedmi dnů, AG test od zdravotníka pak po dobu 72 hodin, pozn. red.].

Kdo chce, může uspíšit termín druhé dávky Comirnaty

V této souvislosti stojí za připomenutí, že plně hrazený z veřejného zdravotního pojištění mají nyní lidé jeden AG test do týdne a dvě PCR vyšetření do měsíce. I nadále se uznává prokazování bezinfekčnosti dokladem o prodělání covidu-19 v posledních 180 dnech.

Prokazování bezinfekčnosti po návratu do práce

Od 9. července se smí po návratu ze zahraničí vrátit do práce zaměstnanci jen za podmínky, že se zaměstnavateli prokáží aktuálním negativním výsledkem testu na koronavirus. Výjimka jsou plně očkovaní po dvou týdnech od dokončení schématu. V případě návratu ze zelených zemí lze test provést až do pěti dnů po návratu. V takovém případě se ale zaměstnanci vrací do práce jen za podmínky, že budou nosit respirátor FFP2.

U ostatních cestovatelů se pravidla testování a samoizolace řídí rizikovostí státu, ze kterého se vracejí. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] navrhovalo stejné pravidlo i po návratu z dovolených v tuzemsku. Návrh však odmítla Legislativní rada vlády. O opětovném nařízení plošného testování v zaměstnání začne úřad uvažovat ve chvíli, kdy přesáhnou počty nových případů nákazy hodnotu 25 na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dnů ve všech krajích Česka. Aktuálně se k tomu přibližuje pouze hlavní město Praha.

Končí zákazy cestování, začínají důrazná nedoporučení

Novinka je i změna ve vydávání zákazů cestování do zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem, které se na mapě cestovatele označují černou barvou. Ministerstvo nebude nově vydávat zákazy cestování do takto označovaných zemí, ale namísto toho přistoupí k vydávání důrazných nedoporučení cesty. Aktuálně mezi tyto země patří Rusko, od pondělí 5. července i Tunisko a dalších zhruba 15 zemí. Británii na seznam vláda zatím nezařadila.

Při návratu z těchto zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a nechat se otestovat ještě před návratem do Česka [s výjimkou individuální dopravy, pozn. red.]. Po překročení české hranice pak nejdříve pátý den vždy absolvovat opět PCR test a do doby jeho výsledku setrvat v samoizolaci. Plně očkované osoby a osoby po prodělaném covidu [nikoli však více než 180 dnů] nemusí podstupovat testy a samoizolaci v případě, že přijedou z červené či tmavě červené země.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here