Kdo chce, může uspíšit termín druhé dávky Comirnaty

0
759
termin_druhe_davky_Comirnaty
Foto: Pixabay.com

Čekání na druhou dávku vakcíny Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech lze zkrátit až o osm dnů. Stačí zavolat na linku 1221, kde se o nové datum postarají. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] se tím snaží zvýšit zájem o očkování.

Termín druhé dávky vakcíny Comirnaty dávala očkovací centra automaticky po 42 dnech od podání první dávky. Nyní zřejmě s ohledem na rychle se šířící nové mutace koronaviru, relativní dostatek vakcín a riziko nezájmu o očkování i nadcházející čas letních dovolených si mohou všichni očkovaní první dávkou svůj termín pro podání druhé dávky posunout až o osm dnů dopředu.

„Druhou dávku vakcíny Comirnaty je možné nově podstoupit v rozmezí mezi 34. – 42. dnem od 1. termínu… Hledáme cesty, jak očkování maximálně zpřístupnit,“ uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Pokud čekajícím na druhou dávku obdržený termín nevyhovuje, pak podle ministra stačí zavolat na linku 1221. Pracovníci call centra zájemcům pomohou najít termín až o osm dnů dříve, než ho původně dostali. Ministr po dnešním jednání vlády v České televizi uvedl, že s platností od července by se mohla druhá dávky vakcíny Comirnaty podávat dokonce už po 21 dnech, jako tomu bylo při jejím zavedení koncem loňského prosince.

Nejen termín druhé dávky Comirnaty, ale i Moderny

Dobu pro aplikaci druhé dávky vláda zkrátila již na počátku června u vakcíny americké společnosti Moderna. Vakcínu Spikevax, jak svou očkovací látku minulý týden Moderna pojmenovala, zdravotníci v Česku nyní podávají od 25 do 35 dnů od aplikace první dávky.

Vakcína Moderna u nás zkracuje očkovací schéma

Zkrácením doby mezi dávkami se Česko připojilo k většině evropských zemí. Ty ve stejné době také přistoupily ke zkrácení druhé dávky vakcíny proti covidu-19. Jako důvod uvedly zvýšení ochrany před nákazou novými mutacemi koronaviru. Především pak delta mutací viru prvně definovanou na území Indie. Očkovací látka Moderna se nyní zaváží hlavně do ordinací praktických lékařů. Očkovací centra pouze dokončí jí rozočkované osoby.

Delta mutace koronaviru se i přes očkování rychle šíří

Stejně tak se plánuje od září začít vakcínou Comirnaty očkovat i u praktických lékařů. Očkovací centra, především ta velkokapacitní, by se měla zavírat s koncem letních prázdnin. Zbývající zájemce a případné přeočkování, které je dle odborníků nevyhnutelné, už zajistí pouze praktici.

Pět milionů Čechů má 1. dávku vakcíny proti covidu-19

Data MZ ČR k 27. červnu uvádí, že v součtu u nás zdravotníci podali lidem přes 7,89 milionu dávek vakcín proti covidu-19. Z toho přes 4,97 dostalo alespoň první dávku. Což znamená, že 57 procent lidí u nás dostalo alespoň první dávku vakcíny proti covidu-19. U 3,014 osob vakcinaci plně dokončili. U očkovací látky AstraZeneca zůstává interval v rozmezí od 84 do 91 dnů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here