Delta mutace koronaviru se i přes očkování rychle šíří

0
807
delta_mutace_koronaviru
Foto: Pixabay.com

Delta mutace koronaviru zvyšuje počty nakažených ve Velké Británii hlavně mezi mladými. Počty nově pozitivních v zemi se v minulých dnech pohybovaly kolem 11 tisíců za den. 95 procent z nich připadalo na delta mutaci.

V mezitýdenním srovnání rostou počty nově nakažených v Británii o více než 30 procent. Mezi pozitivními převládají podle britských úřadů mladí lidé bez očkování proti covidu-19.

„Případů rychle přibývá napříč zemí a varianta delta nyní převažuje,“ říká britská zmocněnkyně pro zdravotní záležitosti Jenny Harriesová s tím, že je povzbudivé, že stejnou měrou neroste počet hospitalizací a úmrtí.

Indická mutace koronaviru znepokojuje Británii i EU

Zhruba 95 procent nových případů v Británii připadá na delta mutaci koronaviru. Ta je podle britských vládních expertů o 40 až 80 procent nakažlivější než původní mutace alfa, kterou laboratoře jako první definovaly na britských ostrovech.

Británie přitom patří k zemím s největším počtem naočkovaných lidí. Aktuálně tam dostalo první dávku vakcíny 80 procent dospělých osob, necelých 60 procent dospělých už má za sebou i druhou dávku očkovací látky.

Delta mutace koronaviru ovládne další země v Evropě

V Anglii se může s platností od pátku 18. června na očkování hlásit kdokoli starší 18 let. Vládní zdravotní agentura Public Health England [PHE] zdůrazňuje, že vakcíny jsou stále účinné a poskytují ochranu proti riziku hospitalizace po infikování variantou delta hlavně po podání druhé dávky očkovací látky.

Varianty viru mění názvy. Určí je písmena řecké abecedy

Aktuálně zveřejněná analýza PHE dospěla k závěru, že dvě dávky vakcín, které se v Británii používají nejčastěji, velmi účinně chrání před nutností hospitalizace při nákaze variantou delta. U vakcíny Comirnaty od výrobců Pfizer/BioNTech v 96 procentech. U vakcíny Vaxzevria od AstraZeneca v 92 procentech.

Obavy z toho, že se varianta delta stane dominantní, mají i jiné země. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn v týdnu uvedl, že není otázka zda, ale kdy bude koronavirová mutace delta převažovat také v Německu. Vyzval proto k opatrnosti a k nošení roušek. Aktuálně se v Německu delta mutace viru podílí na počtu nakažených zhruba šesti procenty. Každým dnem však procento pozitivních osob s touto variantou viru v zemi roste.

Delta mutace stopla rozvolnění na britských ostrovech

Rychlé šíření delta mutace přimělo premiéra Borise Johnsona odložit finální etapu rušení protiepidemických opatření. Původně se předpokládalo, že měsíce trvající omezení skončí 21. června, nové datum je zatím stanoveno na 19. července. Diskuze se v Británii vedou i o konci současné vlny koronaviru. Podle poradce vlády Chrise Whittyho to stále není jasné.

Uvedl však, že rozhodně budou další hospitalizace i úmrtí. Kromě toho Whitty varoval, že další vlna nákazy může přijít koncem podzimu a v zimě.

„Pokud jde o střednědobý výhled, očekávám, že nás čeká pozdní podzimní až zimní nárůst. A to proto, že víme, že zima a podzim svědčí respiračním virům, takže by bylo překvapivé, kdyby tomuto vysoce nakažlivému respiračnímu viru nesvědčilo,“ řekl.

V Británii od začátku pandemie zemřelo skoro 128 tisíc lidí s covidem-19. Což je nejvíce v Evropě. V přepočtu na obyvatele je na tom ale část evropských zemí ještě hůře. Například Itálie, Slovensko, Maďarsko, Polsko i Česká republika.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here