Indická mutace koronaviru znepokojuje Británii i EU

0
591
indicka_mutace
Foto: Pixabay.com

Vědci zkoumají, do jaké míry je nová indická mutace koronaviru nakažlivá a jak proti ní účinkují současné vakcíny. Sotva se totiž zablýsklo na lepší časy, do Velké Británie podle některých dorazila třetí vlna covidu. Zatím je počet případů nákazy nízký, ale výskyt indické mutace detekované v březnu vcelku rychle roste.

Indická mutace [dle WHO nově delta mutace, pozn. red.] v Británii ohrožuje tempo uvolňování lockdownu. V některých částech země totiž převládá tato varianta viru. Britové očekávají návrat k relativně normálnímu stavu od 21. června, kdy mají padnout poslední restrikce. Mají být opět povoleny festivaly, velké svatby, návrat do kanceláří a možná se zruší i zákaz sociálního odstupu. To však nyní závisí na přírůstcích nových případů nákazy.

„Je tu exponenciální růst počtu nových případů a nejméně tři čtvrtiny z nich jsou nová indická varianta,“ uvedl v pořadu stanice BBC mikrobiolog a vládní poradce Ravi Gupta, podle kterého lze vysledovat náznaky třetí vlny.

V neděli již zakázalo Německo vstup očkovaným Britům do země. A Institut Roberta Kocha prohlásil Británii vzhledem k tamnímu rozšíření indické varianty za rizikovou zemi.

„Toto opatření je vůči Británii přísné. Ale je nezbytné k tomu, aby se zamezilo rozšíření indické varianty v Německu,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jens Spahn.

Minulý týden ve středu se francouzský prezident Emmanuel Macron pohotově zasadil za zavedení povinné 14denní karantény pro lidi vracející se z Británie. Podle mluvčího francouzské vlády se Francie připojila k Německu, aby zabránila šíření indické varianty viru.

Jaká mutace nového koronaviru vlastně převládá

Ministerský předseda Boris Johnson je zatím optimistický, právě tak jako Jenny Harriesová, šéfka U.K. Health Security Agency. Denní bilance infikovaných jsou ve zhruba 67milionové zemi i přes mírný nárůst dlouhodobě hluboko pod maximem z poloviny letošního ledna, kdy nově nakažených za den bylo až 70 000. V zemi jsou alespoň jednou dávkou naočkovány téměř dvě třetiny dospělé populace, bezmála polovina dostala dávky obě.

Britská mutace [B.1.1.7, nově alfa mutace], která se v Británii objevila jako první, se ale mezi tím stává dominující. Data z minulého týdne ukázala, že v období od 1. února do 18. května zdravotníci zjistili 132 082 případů této mutace ve srovnání s 2 889 případy varianty B.1.617.2, která se poprvé objevila v Indii [delta mutace].

Problém ale je, že počet nakažených indickou mutací rostl rychleji než počet nakažených jinou variantou. První případy této varianty úřady potvrdily 28. března. A 20. května Public Health England hlásil, že se počet případů nákazy indickou variantou zvýšil na 3 424, což bylo o 2 111 více než v předešlém týdnu.

Odborníci uvádějí, že počet případů může být ještě vyšší. Vycházejí z výsledků přesných PCR testů, kdy ty většinou odpovídají indické variantě. Jde o výsledky PCR testů na tak zvaný S gen-pozitivní. Mezi těmito vzorky byla z 93 procent odhalena jen indická mutace. Počet jejího výskytu v zemi denně roste.

A v některých oblastech Británie je poměr S gen-pozitivní a S gen-negativní dokonce vyšší ve srovnání s britskou variantou.

„Definitivní důkaz to ještě není, ale je shodný s rozšířením B.1.617.2 po celé zemi,“ uvedla profesorka Sharon Peacockové z Cambridge University.

Je indická mutace nebezpečnější?

Zatímco data potvrzují snadnější přenosnost indické mutace, žádná zatím nenaznačují, že by měla být nebezpečnější. Zpráva Public Health England za minulý týden uvedla v období od 1. února do 18. května 2 889 potvrzených nákaz indickou variantou. 104 lidí přišlo do nemocnice, 31 z nich bylo přijato a šest pacientů s indickou mutací zemřelo. Tato čísla představují 0,2 procenta úmrtí. Avšak většina z těchto případů, 85 procent, je nadále sledována. Úmrtnost způsobená britskou variantou běžně dosahuje zhruba dvou procent.

Údaje o stupni ohrožení dětí novou variantou zatím nebyly publikovány. Aktuálně však počet přenosů nákazy ve školách, zvláště u nejmladších dětí, zřejmě stoupá. Statistický úřad zveřejnil data, podle nichž v týdnu do 15. května došlo na základních školách ke zvýšení počtu pozitivních případů.

Podle listu Observer data o počtu nakažených dětí ve školách ve své zprávě Public Health England cíleně zamlčela. Což britská vláda odmítá. Od 17. května v Británii nemusejí žáci při výuce nosit respirátory.

Jak účinné jsou používané vakcíny

První data o účinnosti dvou nejvíce využívaných vakcín v Británii proti indické variantě zveřejnil Public Health England v sobotu 29. 5. Očkovací látky od BioNTech/Pfizer a Oxford/AstraZeneca obecně poskytují, zvláště po dvou dávkách, ochranu proti příznakům onemocnění covid-19.

Vakcína Comirnaty od BioNTech/Pfizer je účinná z 88 % proti příznakům onemocnění v důsledku nákazy indickou variantou a Oxford/AstraZeneca z 60 %. Tato čísla ukazují mírný pokles účinnosti ve srovnání s účinností proti britské variantě, kdy má vakcína Comirnaty po dvou dávkách 93procentní účinnost a Oxford/AstraZeneca 66procentní účinnost.

Naopak ochrana po první dávce je o něco nižší. Obě vakcíny byly tři týdny po první dávce proti příznakům nemoci způsobené indickou variantou efektivní z 33 procent. Proti britské variantě dosahují účinnosti kolem 50 procent.

Výše uvedená studie sledovala účinnost prevence proti všem příznakům nemoci, včetně mírných případů covidu-19. Zdá se ale, že vakcíny lépe chrání proti nebezpečnějšímu onemocnění, uvádí Public Health England.

Co nyní podnikne Velká Británie

Dne 14. května změnila Velká Británie strategii očkování. Místo 12týdenního intervalu mezi dvěma dávkami zvolila pro skupinu prioritních příjemců, lidí se zdravotními problémy a starší 50 let, osmitýdenní interval. Ministr pro očkování Nadhim Zahawi to popsal jako „dvojitou pojistku na ochranu co největšího počtu lidí“.

Vláda rovněž zavedla plošné testování – masivní PCR testování v oblastech sousedících s ohnisky nákazy, genomové sekvenování a zvýšené sledování kontaktů v oblastech na severozápadě země a v Londýně.  Aby včas identifikovala nákazu, posílila také testování a sekvenování odpadních vod. Tato opatření sledují více než dvě třetiny obyvatel Británie.

Na druhé straně ale vláda sklidila kritiku za to, že zapomněla minulý pátek sdělit lidem důležité doporučení necestovat do šesti oblastí, kde je výskyt indické varianty viru největší,“ jak uvedl v této souvislosti list Politico.eu v článku What we know so far about the Indian coronavirus variant in the UK.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here