Covid proniká do mozku i svalů. Následky vyřazují z běžného života

54
257628
Koblizek
Přednosta Plicní kliniky LF UK a FN v Hradci Králové a vědecký sekretář České pneumologické a ftizeologické společnosti doc. MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D. / Foto: Vladimír Šigut, UK Forum

Covid proniká do mozku i svalů. Následky pacienty vyřazují z běžného života. V Česku se jim ale nikdo speciálně nevěnuje. V rozhovoru pro Zdravé Zprávy to řekl přednosta Plicní kliniky LF UK a FN v Hradci Králové a vědecký sekretář České pneumologické a ftizeologické společnosti doc. MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D.

Dosud se v souvislosti s covidem-19 hovořilo o tom, že poškozuje plíce a lidé po nemoci i delší dobu trpí kašlem a dušností. Vy ale zmiňujete i jiné následky.

My dnes víme, že ty plicní formy se většinou po dlouhé době vyléčí. Nyní se ale setkáváme s pacienty, a čím dál víc, kterých není tolik, ale existují, kteří mají neurologické postižení a těžkou únavu.

Na co konkrétně si tito pacienti stěžují, co je bolí?

Jsou to lidé, kteří jsou unavení, nemohou pracovat, někdy mají obtíže s chůzí. V podstatě jsou vyřazeni z běžného života. Jde o nízká procenta populace, co mají po covidu-19 tato neurologická postižení, ale existuje to. A je to svízel stran léčby a je to také svízel stran toho, že nevíme, jestli to úplně vymizí.

S postižením plic po covidu-19 si tedy lékaři poradí lépe, než se zmiňovanými neurologickými následky?

Postcovid úplně nezmizel. Funkce plic zregenerovat se je veliká. Velká část pacientů se úplně zlepší za dva nebo tři roky. I ti, kteří měli těžké postižení plic. A je v podstatě jen malá část pacientů, kteří měli postcovid dlouhodobě. I je ale pravdou, že nízké desítky pacientů se v důsledku postcovidu mohou dopracovat i k plicní transplantaci.

Na koho se mají tito pacienti ohledně léčby obracet?

Psychiatricko-neurologická postižení, případně těžká únava, takové stavy, kdy pacientům těžko funguje koordinace autonomního nervového systému se zbytkem těla, to jsou věci, se kterými si léčebně nevíme rady. A upřímně řečeno, ani ti pacienti se nemají v České republice, kam obrátit. Protože se tomu nikdo speciálně nevěnuje.

Covid-19 proniká i do mozku a svalů

Virus se tedy nedostává pouze do plic, ale také do mozku pacientů?

Ano, virus může u někoho přetrvávat v mozku nebo může jít o změny v mozku nastartované covidem, i když už tam virus samotný být nemusí. Virus se mohl přímo do mozku dostat jednak z krve a jednak z vláken čichového nervu. Což je přímá cesta z nosu do mozku.

Existují na tyto následky infekce covid-19 léky?

Mozek je pro nás teď tajemství a nevíme, u těch pacientů s těžkými neurologickými projevy, co s tím. Běží klinické studie, kdy se ve světě zkouší různé léky. Zatím ale nevím, že by se něco takového zkoušelo v Čechách.

To není moc dobrá zpráva pro pacienty…

Zatím by bylo dobré, aby se našlo několik center v ČR, která by se dokázala o tyto neurologické pacienty postarat. My se toho nezříkáme. My jsme o tom nevěděli, ale sami pacienti se nám díky médiím ozývali. A budeme muset něco v tomto ohledu vymyslet. Celou zemi v tom ale sami nespasíme, je třeba, aby se tomu věnovalo více pracovišť.

Mírnější postižení zmírní rehabilitace

Jak vlastně poznáte, že zmiňovaná neurologická postižení zavinil covid-19?

Je to časová shoda, a ti lidé to tomu připisují. Ano, částečně mohou mít pravdu, částečně ji mít nemusí.

O jakou skupinu pacientů jde a jak se léčí?

Je to velmi heterogenní skupina lidí, kteří mohou být starší i mladší. A zdá se, že jich je možná více mladších. Nejprve je musíme pořádně vyšetřit, doporučujeme jim rehabilitaci, která není prázdné slovo. Rehabilitační techniky jsou schopné pomoci s mnohými věcmi. Ale u těch závažných neurologických stavů víceméně léčebně tápeme.

Jak reagují farmaceutické firmy, vyvíjí nějaké léky?

Léky, které by prošly klinickými studiemi, nejsou. I když v zahraničí už probíhají studie. Někteří z pacientů, kteří se na nás obrátili, tak sami bez nás si domluvili účast v klinických studií v zahraničí. Což je trošičku hanba našeho zdravotního systému.

Kolik pacientů u nás může neurologickým postižením po covidu trpět?

Ti, kteří mají to těžké neurologické poškození, tak to mohou být v podstatě nižší promile, čili je to málo lidí, ale velmi těžce poškozených. My jsme o nich donedávna nevěděli, oni se nám sami přihlásili. Naše fakultní nemocnice jim chce pomoci a budeme rádi, když v té aktivitě nebudeme sami.

Veronika Táchová

54 KOMENTÁŘE

  1. Covid proniká do mozku i svalů. Následky pacienty vyřazují z běžného života.

    V tom případě měla vláda včetně opozice těch covidů už několik …

    • Hele, krasavice, na vás se podepsal postcovid vehementně. Psát o politice v článku s vážnýmí následky pro další život je fakt za hranou. Běžte raději na Novinky, tam takoví pisálkové chodívají, budete ve svém živlu.

      • Ano soudruhu, na novinkách můžou dopisovat jen euhujeři, fialkovci apod. lůza jako vy … Slušní debatéři se svým rozumem, názorem nemají nárok, takže jděte papouškovat teologa na provládní weby. Dnešní hrůzovláda s farářem v čele o amicovidu tvrdí, že je to jen chřipka bez dalších následků a co ti samí farizeji i s vámi řvali když byli v opozici ?

  2. Takže mám odpověď na to, jak se cítím po druhém covidu z letošního ledna. Bylo mi divné, že se mi zhoršila dušnost, kterou jsem měla dříve hodně málo. Zhoršila se mi chůze, její styl. Mám bronchiální astma bez závažných potíží. Ventolin jen velmi málo během roku, Zyrtec jen při alergických potížích 1-2 do roka. Dušnost jsem před covidem neměla, nyní mi dělá problém i malý svah. Tak snad se to časem spraví.

  3. Dobrý den.
    Předně bych rád upozornil na fakt, že nejsem zdravotně vzdělán, že mé postřehy vychází pouze z tvrzení lékařů a jiných osobností tak, jak se objevily v čase.
    Rád bych připomenul, že se průběžně objevila řada názorů o původu nákazy covid-19 zpravidla politicky zaobalených jednak místně – tedy odkud to pochází, ale také osobně – neboli kdo za to může ? Jen pro připomenutí – objevily se informace o původu viru z Číny, avšak i z Ukrajiny, o množství laboratoří původem z USA, které se vývojem covid-19 zabývaly.
    Zřejmě se něco stalo. O původu viru se dnes již nemluví. Zato je dost zpráv o nákupu málo nebo vůbec neprověřených léků zejména z USA. Dokonce přední čeští odborníci zpochybňují přínos zakoupených vakcín a netají se možným nebezpečím jejich aplikace obyvatelstvu.
    Já se ptám:
    Jsme tak bohatá země, že si můžeme dovolit dělat biologické pokusy na vlastním obyvatelstvu ?? Jak je možné, že odpovědné osoby nebyly již dávno pohnány před soud ?!
    Prosím o jasnou a konkrétní odpověď.

  4. Lék existuje už dávno. Hovězí steak. Hromada kvalitních bílkovin a živočišného tuku, jídlo bez kompromisů. Kdo nezkusil, neuvěří. Tělo potřebuje 9 základních aminokyselin, nějaké esenciální aminokyseliny (z tuku) plus všechny potřebné mikro nutrienty, minerály, aby se mohlo samo opravit. Žádný cukr, rostlinný oleje, poškozují tělo, způsobují záněty, hlavně v cévách. Pokud se někomu lepí ten údajně škodlivý cholesterol na cévy, dělá jenom to, co má dělat, opravovat poškozené stěny cév. Pokud poškozený nejsou, není škodlivý, naopak, pro tělo je esenciální taky. To samý i ten rádoby škodlivý živočisný tuk. Pokud jsou cévy v pořádku, pěkně hladké, nic se na ně nelepí a tudíž se neucpávají. Takže správná dieta a tělo se z toho dostane samo.

  5. COVID jsem si užil v roce 2021 v únoru ,hned jsem ztratil čich a první týden jsem nemohl moc dýchat .Toho času jsem dlouhodobě marodil z následky pádu z výšky korby nákladního auta se zády to se mi zhoršilo hodně.Zrovna jsem konečně měsíc po operaci esíčka .Trvalo mi tehdy čtyři měsíce než jsem trochu začal fungovat.A ještě docela pro mne zásadní a špatný po covidový trvalý následek ,od covidu napadení nespím ,bez prášku na spaní neusnu a můžu jít a dělat jenom noční.Měli se těm trvalým následkům víc odborníci věnovat.Už se mi stává že se někdy dostanu do hádky z mojí praktickou lékařkou která mi nechce psát prášky na spaní ,přitom se celé doplácí.Tak se mějte a přeji každému hodně zdraví.

    • To je přesně ta dysfunkce autonomního nervstva, bez léku nemáte šanci usnout a přes den de vám chce strašlive spát, zatímco v noci usnout nemůžete, mozek je stále v pohotovosti a nenechá vás. Poradila bych vám, aby vás praktická poslala na EEG, ale pochybuju, ze to udělá. Na EEG totiž ty změny vidět jsou, mozkové vlny jsou prehozene, mozek se chová, jako by přes den spal a v noci opačne. Ale i když to bude na grafu patrne, stejně s tím nikdo nic neudělá. Takže vám bohužel zbývají jen léky.

      • Existuje taky EEG bio feedback, placena sluzba, ale myslim, ze by s s tim mohla poradit. A nenazyvejte prosim prasky leky, leky by lecily, avsak tyto prasky pouze potlacuji symptomy, neresi puvod problemu, pouze potlacuje nasledky.

  6. Přijde mi fascinující, že se o těchto problémech neví. Sama mám problémy od konce roku 2020, prošla jsem řadou ordinací, přečetla mnoho studií. Konkrétně u sebe jsem přesvědčená o perzistenci viru. Ve prospěch mého úsudku mluví to, že mi pomohlo očkování, ale nejvíc ze všeho mi pomohlo, když mi byla nasazena antivirotika. Na 4 měsíce jsem byla úplně v pořádku, jako bych žádný covid nikdy neměla.
    Jsem ochotna si je sama zaplatit, v zahraničí už se o perzistenci otevřeně mluví, i o tom, že části pacientů mohou výrazně pomoct antivirotika. U nás se jich nedomůžu. I když věřím, že by to bylo mnohem levnější než všechna ta vyšetření, na která jsem posílána. Rozumím tomu, že korelace není kauzalita, ale opravdu bych ráda vyzkoušela, zda by mi antivirotika znovu nepomohla.

    • Dobrý den,
      prosím, jaká antivirotika Vám pomohla? Mám dceru s vážnými neurologickými problémy, které nastaly do půl roku po covidu (s velmi vážným průběhem) a lékaři již vše svádí na psychosomatiku, přestože jí vyšel záznam na MR mozku. Očkovaná není. Děkuji

      • Pomohl mi Remdesivir. Ale velmi dobré výsledky vykazuje Paxlovid. Normálně bych dostala tento, ale má kontraindikace s léky na srdce, které musím po covidu nově brát. Takže, pokud tam není kontraindikace, indikovala bych Paxlovid. V klinické studii pro LC pacienty se většinou podává 3krát za sebou, tedy nikoliv 5 dnů, ale 15 dnů. Rozhodně nebrat Lagevrio, to se snad už předepisuje jen u nás. Má poloviční účinnost než výše dva zmíněné a může přispívat k tvorbě mutací a rezistenci.

        Jen chci dodat, nejsem lékař, jen jsem si toho musela hodně nastudovat, abych se z nově vzniklé zdravotní situace nezbláznila.
        Ta antivirotika pomáhají těm, u kterých se spíš nespustila autoimunita (pro ty by pak byly řešením kortikoidy, zkouší se např. Prednison, já vyzkoušela a bez efektu), ale jde o perzistentní virus. U mně pro teorii perzistentního viru hovořilo například to, že jsem měla stále zvýšené NK buňky, vysokou sedimentaci, zvýšenou teplotu a hlavně po první dávce očkování se mi výrazně ulevilo. Největší úleva nastala ovšem po těch antiviroticích, potřebovala bych to ověřit. Bohužel Remdesivir se kape do žíly, k němu se člověk úplně jednoduše nedostane.

  7. Uvedené zdravotní problémy mohou být způsobeny rovněž vakcinací a jeví se mi,že vše je sváděno jen na samotný Covid,ale následky očkování,jakoby žádné nebyly.Přitom je známo,že následky očkování mohou být a taky jsou, mnohdy vážnější,než Covid sám.

    • Přesně. Je již dostatek odborných studií, které to potvrzují a které nemáme znát. Proto se do češtiny raději nepřekládají a Mainstream ke ignoruje.

      • No, až na to, že spoustě lidí začal LC před očkováním a spousta lidí ve skupině LC pacientů očkování nemá. To vysvětlíte jak?

        • Řekla bych, ze problemy u očkováni nastávají, pokud člověk už postcovidem trpí, (a ani nemusí být vážný) vzhledem k velmi pravděpodobné perzistenci viru v organismu a velmi časté reaktivaci herpes virů. Záleží na tom, jak moc už je postcovid rozjetý. Já měla jednu dávku a vyvolalo to ve me velkou cytokinovou bouři, prave proto, ze už jsem postcovidem trpěla, ale samozřejmě vše po covidu bylo označeno čistě jako velká psychická zátěž. Podle velkého množství studii se bude jednat pravděpodobně i o autoimunitni problém.

          Jinak, kdo naprosto jasne vedel, ze dlouhodobe následky covidu budou pruser, jsou pacienti s ME/CFS a možná někteří “lekařští” historikové. Příklad za všechny, Encephalytidis lethargica (více níže) po Španělské chřipce, v relativně současné době stavy po SARSu, MERSu. Vzdycky byl zvýšený výskyt postvirovych syndromu lokalizován po epidemiich. Teď kulminuji dvě největší vlny, kde se bude rozhodovat, jestli se pacient z postcovidu dostane, nebo ne. Po dvou letech a vic šance na celkove uzdravení rapidně klesají.
          Ale holt, když o ME/CFS naše lékařská obec absolutne nema tušení, onemocnění bagatelizuje a pacienti totalne propadavaji systémem a záměrně se ignoruje jakákoliv snaha o prijmuti diagnostických guidelines z Nice, nikam se nepohnem, jedine až to pocítí i ekonomika a to už bude dost pozdě.
          Lidí s postcovidem jsou tisíce. Tech co splňují kritéria ME/CFS až polovina.
          Je to těžké neurologicko-imunitní onemocnění, které pacienta dokáže zcela vyřadit ze života. Pacienti s ME/CFS pravidelně tvoří velkou část na celkovém počtu sebevražd. Ale abych zmínila taky něco pozitivního, možná se díky LC dlouhodobí pacienti konecne dočkají aspoň castecne důstojného života. Proto je očkování nesmírně důležité, protože alespoň castecne snižuje riziko postcovidoveho syndromu.

          ME/CFS muže vzniknout po jakékoliv infekci, ale vzhledem k tomu, ze covid je výrazně neotropní, bude neustálý výskyt postcovidu představovat obrovskou zátěž jak ekonomicky, tak zdravotně a na to nás stát vůbec není připraven.

          Sami pacienti museli vzít vše do vlastních rukou, protože to, jak lékařský system přistupuje k pacientům LC, potažmo s ME/CFS je absolutní nehoráznost. Hlavně pacienti s ME/CFS by mohli vyprávět o tom, co vše kvůli přístupu lekaru k jejich nemoci museli zakouset a zakouší.

          Pan docent je zatím jediný, který se chce na problematiku zaměřit a problematiku mimoplicniho LC nastudovat, složitější pacienty i hospitalizovat v HK. Dobra zprava je, ze z úplného popírání postcovidu jiného než plicního snad brzy úplně upustime. Ta špatná je, ze čím déle se bude otálet s výzkumem ( u nás jedine ve snu :D), tím vic pacientů bude. V zahraničí už některé výzkumy jedou, ale bohužel čím déle nemoc trvá, tím větší je pravděpodobnost, ze zůstane nastálo.

          Není vůbec překvapivé, ze postcovid trápí více mladé lidi, z historických dat tomu nebylo jinak, postvirove syndromy kosily hlavně mladé lidi v produktivním věku. Po Španělské chřipce tak trochu přišla nová epidemie encephalitis lethargica, jak jsem psala výše. Ačkoliv nebyla prokázána chripkova RNA v mozkové tkáni, časová osa dle některých studií spolu nutně souvisí. Plny název ME/CFS je myalgická encefalomyelitida. Známá je i lokální epidemie EBV a vznik CFS. Tyto příklady už jsou ale z dávné historie, ale SARS a MERS spadá do našeho století a tam je neuroinvaze naprosto zřetelná. Proto me fakt zaráží, ze odborníci jsou “překvapeni.”

          Navíc lidé se vůbec nepoucili, vrátili se k předchozímu chování, což jen ukazuje na to, jak je společnost bezohledna. Po desítkách tisíc mrtvých jen v ČR bych předpokládala, ze ohleduplnost vůči svému okolí nemusí nařizovat vláda, staci používat tu kulatou věc co máme na hlavě a respiratory automaticky používat alespoň na urgentech, v nemocnicích, cekarnach lékařů a MHD. Měli bychom byt ostražití, i přes to, ze omikron se z horních cest dýchacích do dolních uz většinou nedostane. (v případě, ze vám Wuchanskej original nadobro nevyleptal nosní epitel a veškerá infekce jde do dolních cest dýchacích. ) A to už vůbec nemluvím o rekombinaci několika coronaviru napr Cov19 a mnohem vic smrtelnejsim MERSu, ke kterému klidně v Číně dojít muze.

          Takže až bude “koronavirova rymecka” ve velkém znemožňovat produktivním lidem chodit do práce, tehdy se stát začne zajímat, ale bude jim to prd platný.

          Moje bilance po 4 letech : Po třech TIA atakach způsobených zaplavenim organismu mikrosrazeninami vznikl Sudeckuv syndrom ( KRBS) na všech 4 končetinách – 3 nevratné stadium, atrofie svalstva, osteoporoza, kloubní kontraktury, následná polyneuropatie, algicky syndrom DK, dyssautonomie, ME/CFS postcovidove etyologie, deprese způsobená covidovou infekci a přetrvávající tezka nespavost, imunodeficitni syndrom, astma bronchiale a středně snížena difuze plic.

          Takže asi tolik k tomu, ze je covid podle mnohých našich spoluobčanů jen rymecka.

          PS. Možná už všechny tyto informace znáte, ale alespoň tak zvyšuji dosah 😀

          • Podle mně mícháte dvě věci dohromady a to perzistenci viru a autoimunitu.
            U perzistence viru má očkování pozitivní vliv a nezhoršuje průběh, naopak očkování pomáhá tělu se s perzistentním virem vyrovnat. To jsem zažila opakovaně, u covidu a u očkování proti HPV. U covidu mi po 1. dávce se vrátil tlak zpět na své nižší hodnoty, přestaly několik měsíců trvající teploty, snížila se sedimka na skoro polovinu (i když stále zůstala vyšší), snížila se zvýšená aktivita NK buněk. Vše doložitelné. A celkově se mi ulevilo. 2. dávka nic. Pro třetí dávku jsem si cíleně šla u delty a žádné následné zhoršení LC, 4. dávka nic a 5. dávku jsem měla nedávno a i když teď byla rodina pozitivivní, vůbec jsem se ani nezhoršila, ani jsem neonemocněla (zatím, takže klepu).
            To stejné se mi stalo u očkování proti HPV, kdy už jsem měla změny na děložním čípku a potom, co jsem se nechala očkovat, jsem už nikdy neměla zhoršenou cytologii.

            Zaměňovat únavový syndrom s LC je další slepá ulička, obdobná těm plícím. To, že má něco stejné příznaky neznamená, že to je identické. Takže covid může spustit autoimunitní onemocnění, pak se ale nebavíme o LC, ale o autoimunitě. Je třeba, aby se stanovily nějaké bio markery (a snad už jsou první vlaštovky), které budou pacienty rozřazovat do jednotlivých skupin.

            Jinak opět sklouzneme do slepé uličky.

  8. První covid jsem měla 2019 druhý v prosinci 2022 to mi bylo dost těžko v lednu 2023 mě začala bolet levá noha chodila jsem na rehabilitace v dubnu 2023 jsem dostala sarkodiozu čtyři měsíce jsem na tom byla špatně a teď se mi vrátila bolest levé nohy tak zase chodím na rehabilitace

  9. Po prodělaném covidu jsem skončil na plicním,kde mi zjistili zasažené plíce,očkování mi asi nepomohlo byl jsem 2x očkovaný .V IKEMU kam jsem docházel kvůli aritmii a začalo se mi špatně dýchat mi zdělili že mám postcovidový syndrom a řekli mi pár nemocnic kteří se tím prý zabývají.Ani jedna nemocnice kam jsem na doporučení volal mne nevzala nebo mi řekli že to prováděj jen lidem z jejího kraje.Zjistil jsem že v Litoměřicích provádějí nějaké ozařování co pomáhá na tento problém,vzali mne na 5x ozařování na více už ne.Byl jsem rád i za to.Co ale se mi zase přihodilo že jsem dostal strašné bolesti na levé straně,nejvíce mi to jde do levé nohy.Beru prášky proti bolesti,nohu mám jak zmraženou,takový divný pocit,teď po přečtení článku se bojím jestli též to nemůže být po prodělaném coviku.Tento problém nastal sničeho nic.

    • Dobrý den, ten pocit zmraženosti pravé spodní části nohy počínaje nad kotníkem a chodidle se mi objevil začátkem července 2023 a stav přetrvává dodnes a nutí mně kulhat, nejsem schopna vzepřít patu PN, prostě jít po patě, vůbec v ní nemám sílu, navíc tento stav provázely i dosti značné bolesti, takže beru různé léky na zánět a bolesti. Jsem tedy v péči neuroložky. Nyní jsem absolvovala nějaké infuze a mám předepsané rehabilitace. Ale mám také takový stav dechové nedostatečnosti, RTG plic, nic zvláštního neprokázala. Covid jsem prodělala v dubnu 2022, absolvovala jsem před tím dvě dávky vakcinace proti covidu , třetí jsem odmítla. To jsem zvědavá, jaký závěr z tohoto stavu vyplyne.

  10. S tím mozkem je to evidentní. Každý den potkávám lidi, kteří byli před covidem jakžtakž normální a použitelní, lidi se kterými se dalo mluvit a nějak se domluvit, ale v současnosti vykazují jednoznačné známky s prominutím debilitity. Je to skutečně alarmující. Už tak nic moc inteligentní česká populace byla covidem vskutku tvrdě zasažena. Je to na všech úrovních, mladí, staří, lopaťáci, lékaři. S tímhle se jen tak nevyrovnáme.

  11. Přečetl jsem všechny komentáře ke COV-19 a sděluji vám,že se nedivím autorům za svá vyjádření.Sám jsem se po vyzvání zdravotníků (pro lidi starší 65 let) se nechal 2krát očkovat proti následkům COV-19.Po druhém očkování jsem během 3 dnů,ztratil téměř z 50% sluch a čich.Byl jsem následně léčen přes 1 rok a to bez jakého- koliv zlepšení zdravotního stavu.Během tohoto roku(po urgencích na obtíže s bolstí velkých kloubů a svalstva,jsem podstoupil vyšetření krve,kde se prokázala Borelioza.Následně jsem byl poslán Obvodním lékařem na vyšetření do F.N.Hradec Králové INF.KLINIKU.Zde, mně po testech potvrdily původní nález a začalo léčení(po téměř ročních útrapách od 28.4.2021 po druhé dávce).Nasazená léčba Antibiotiky v průběhu dalšího roku se nedařila.Po odběru Mozko -míšního moku (1.6.2023) a vyšetřeí likvoru k 10.7.2023 byla prokázána Lymeská nemoc(stav po Borelioze v r.1995).Vzhledem k výsledku likvorového vyšetření bylo indikováno přeléčení Ceftriaxonem 2g do100 ml F 1/1 na 30 min. iv. 1 denně na 14 dní. Po absolvování tohoto přeléčení nedošlo k podstatným změnám zdravotního stavu.Naopak s přibývajícím časem se zhoršily i problémy drobných kloubů(Osteoartrosa a Rhizartrosa dr.kl. bilat.se strukturálními změnami dle rtg. 6/2022.Senzitivně-motorická polyneuropatie na DKK a HKK(stř.stupně).Další vyšetření na INF.KL. v H.K. očekávám na jaře 2024. V současné době:přetvává pískání v uších,trvalé ranní rýmy,nejistota při pohybu,zoufalá motorika rukou,naprostá necitlivost chodidel.Pohyb za pomoci Fr.Holí přešel postupně na přesun za chodítkem.Někdy je HEJ,ale většinou POČKEJ !!! Již je to na PALICI !!!

  12. Mé problémy s dušností, unavou a úzkostí které se objevily po covidu mi po třech letech vyřešila operace srdce – bypass.
    A všechny ty symptomy zmizely.

    Takže si raději nechte doktorem proklepnout i prokrvení srdce – koronarografie.

    • A kolik je Vám let ?? Mám podobné zvláštní potíže, jejich intenzita různě kolísá. Mám nebo měl jsem arytmie, astma, reflux, bolesti a tlak na hrudi. Arytmie s fibrilací síní se z 99 % odstranily ablací. Dušnost a mírné astma přičítám refluxu a psychice. Rekreačně sportuji, chodím běhat. To mi posiluje srdce a lepší psychiku, ale působí bolesti na hrudi, nedýchá se už, jako dřív. Je mi 49, potíže začaly po covidu, předtím jsem byl fit a výborné kondici. Arytmie (velmi dlouhé, zničující) to utnuly. Ptal jsem se i na možnost koronarografie, ale řekli, že jsem mladý. Děkuji za Váš názor a odpověď. Gabriel

  13. Dobrý den, tak mně po druhé dávce v červnu 2021 prakticky zmizela do té doby velice pravidelná menstruace, resp. hned po očkování jsem pak málem vykrvácela, a pak se objevila až v listopadu, když jsem dostala covid, a pak už nic… V covidu 3dny ošklivá viróza, která se doslova z hodiny na hodinu vystřídala s ukrutnou bolestí zad, která jsou mým “slabým článkem” v těle dlouhodobě. Musela jsem dosud řešit Dyclofenacem Duo, naštěstí vydržel jeden za týden. Bez něj bych nevydržela ani v práci, a nemohla jsem bolestí ani spát. Bedra, hýždě, kyčle, střílelo to do nohou. Nikdo mi nebyl schopen k tomu nic říct, měla jsem pocit, že na mě neuroložka kouká jak na hypochondra. Svádím to na Covid, ale k tomu nikdo neumí nic říct. Ano, podle té bolesti, jejímu nástupu, mám pocit, že to zasáhlo nervový systém. Teď přesně dva roky po Covidu to trochu ustoupilo, ale ne úplně. To co jsem se v článku dočetla, mě vlastně uklidnilo, potvrzuje co si dlouhodobě myslím. Podobné potíže má několik mých kamarádek, je nám kolem 50, ale pohybuje se jak osmdesátnice.

  14. No něco na tom je. po covidu špatně spím, hlavně usínám.Lékařka mi nechce psát léky na spaní, i když jsou kompletně hrazené pacientem.
    Jestli tyto prášky škodí, zavedl bych také alkohol na recept, cigarety na recept, po čase i bůček a byli bychom všichni zdraví.

  15. Podle pcr testu jsem měla kovid dvakrát. První průběh jako slušná chřipka. Léky jsem měla pro jistotu doma, takže jsem je jen lékařce nahlásila, že je mám, po asi pěti dnech s horečkou, to už bylo doma odpočinkem. Podruhý jsem byla jen nachlazená se škrábáním v krku a rýmou, která kupodivu skončila asi po třech dnech. Na test jsem šla jen kvůli kolegyním, které ještě nechtěli tohle dostat a asi by se naštvaly, kdyby to ode mě chytly. Ačkoliv jsem byla na výlětě s kamarádkou, kdy už mi škrábalo v krku a pily jsme z jedné skleničky, nic nedostala – a já jí to ani neřekla, protože přece by to mohla chytit už z toho psychickýho očekávání. Myslím si, že v těch vakcínách je příkaz pronaše buňky vyrábět velmi školivou část toho viru – spike-protein. Lidi neočkovaný ho vyrábí asi max. deset dní, lidi očkovaný velmi dlouho, neznámo jak, asi dokud nevyhynou v těle ty buňky, co mají v sobě mRNA, která je nutí ten spike vyrábět. Lidi s vakcínama mají v sobě ještě např. nanolipidy obalující materiál mRNA. Ten je tam za účelem, aby buňky pustily ten materiál dovnitř, aby se oblbly, že pouští lipidy. Ty samotný lipidy jsou vysoce toxický a to byl dřív důvod, proč se tahle technologie používala jen u rakovin na likvidaci rakovinných buněk. Nanolipidy se odbourávají přes játra, i se tam usazují (ale jinak, než ostatní tuky, při pitvě by se to dalo najít, ale patolog by musel vědět, co hledat a hledat). Odburávají se u Pfizeru po dobu asi sedmi měsíců po píchnutí… a oč méně jich je tim pomaleji. Tedy nikdy uz na nulu. Hmm, jenže to lidi dostanou další injekci ještě když toho v sobě dost hodně mají, těch nanolipidů….a o dalších radostech z těch injekcí by se dalo dále hovořit…Jestli touto technologií budou očkovat i naše děti místo dřívějších technologií, tak prostě zřejmě vyhyneme. To bude opravu záchrana planety a z tohoto pohledu geniální řešení. A ano, uznaná komplikace vakcín myokarditida i po vylečíní ma 50ti procentní úmrtnost do 5ti let. Ake pozor, jako následek očkování se uznává jen když vás chytí od patnáctého dne po očko později. POkud tím onemocníte ihned po očkování nebo do čtrnácti dní, prý to určitě nemohlo být z vakcíny…

    • Do 14 dnu se kazdy spike rozlozi. Jinak by nebylo potreba chodit do posilovny opakovane, po cviceni vznikne take hafo spiku a vydrzely by vam svaly naveky.

    • Koukám, že CTRL+C a CTRL+V vám jde slušně. Jaký má váš příspěvek přínos pro lidi, kteří se svěřují se svými problémy a případnými lékařskými postupy? Nehledě na to, že ani přibližně nerozumíte tomu, co jste tady nakopíroval… a bůh ví, odkud.

  16. Zač. září 2020 jsem měl covid. Docela mírný, kdyby mně to neřekli, asi bych na něj ani nepomyslel. V dubnu 2021 jsem se nechal 2x naočkovat. Pak u mě začala dušnost. Lékař mně řekl, že mám anginu pectoris, dal mně nitroglycerin a poslal na EKG. Tam mně lékař nic neřekl a rovnou objednal na angiografii. Po vyšetření lékař řekl, že mám dvě cévy zacpané a že mně do 3 týdnů objednají na operaci. Volali za týden a abych se další týden dostavil na kliniku. 6. srpna mě tedy operovali. Z dokumentace jsem vyčetl, že 6 hodin jsem měl otevřený hrudník. Na pravé noze mám 60 cm jizvu, kde odebírali cévu. 3 dny jsem byl na JIPce, dalších 10 dnů na pokoji a pak měsíc v lázních. Teď, po všech vyšetřeních, jsem – přiměřeně – zdravý. Ale rychle se unavím, zadýchám a hrozně se potím i při malé námaze. EKG že je v pořádku, srdce, prý, také. Mám na něm prý malé covidové postižení.
    Když tak čítávám, jaké – prý – jsou následky vakcinace, kladu si otázku – a ptal jsem se i na Min. zdravotnictví – to vše bylo následkem covidu, nebo vakcinace, nebo tím, že jsem prostě starý? Odpověděli, že se to nedá jednoznačně určit, ale vakcinací že to rozhodně není.

    • To není vakcinace, ale covid. Dokáže vytvářet mikrosrazeniny. Zvýšený výskyt tromboembolickych příhod byl zaznamenán i u zdravých mladých lidi. Já měla organismus zaplaveny mikrosrazeninama, to byla jedna TIA ataka za druhou. To co popisujete, je postcovid. Vznik po pěti měsících zcela odpovídá, vícero studii potvrzuje to samé. Já onemocněla v březnu 20 a mimo plíce postcovidove problemy začaly v srpnu těžkou nespavosti a pak to jelo jak namydlenej blesk. U postcovidu je ta potíž, ze přichází i po mírné nákaze. Me Wuchanskej original skoro zabil, takže následky budou víceméně doživotní, ale ani ti, kteří měli mirnej průběh to vůbec nebudou mít lehký. S každou další reinfekci se postcovid prohlubuje. Covid je silne neurotropni virus, tzn ze má afinitu k mozkové tkáni, při vniku do organismu napr napadá cichovy bulbus. Jakmile mate virus v CNS, značí to problém…

  17. Na prokrvení mozku lze zakoupit v lékárně TEBOKAN, což je extrakt z listů jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba). Je to bez receptu, ale předem se poraďte s lékařem. Zlepšení tak nejdříve po dvou měsících užívání.

  18. Jj nervy to rozhodně poškozuje, průběh mírný, žádný kašel ani teplota, týden velká bolest zad a očí, od samého začátku světloplachost, výrazné zhoršení zraku a stability, mravenčení končetin a citlivost pokožky, například na vítr, následně úzkosti. Stav se po třech letech zlepšil, ale přetrvává.

  19. Jste si jisti , že je to COVID co proniká do mozku? Není to náhodou následek očkování? Vždyť COVID byl nedávno vyřazen z nebezpečných nemocí a je nyní řazen jako běžná viróza. Kdyby tomu tak bylo, to by byla jiná sterilizace…..

    • Covid je výrazně neurotropní virus. Schválně si to dohledejte. A btw, existují pacienti, kteří očkováni nebyli, nakazili se příliš brzo. A ti jsou na tom suverénně nejhůř.

  20. Tady se mnohdy zaměňuje postcovidový syndrom (po prodělané viroze) s postvakcinačním syndromem (po očkování). Po očkování totiž spike proteiny pronikají přes hematoencefalickou barieru (mezi krví a mozkem, která je normálně fungujícím filtrem) a způsobují různé reakce na mozkových tkáních. Proto řada neurologických obtíží a komplikací po očkování…a to mnohdy i s určitým časovým odstupem. Klasickým vyšetřením naprosto nezjistitelné, lékaři nezjišťují žádné patologické nálezy. Z vlastní praxe vím, že řada rehabilitačních léčebných postupů selhává a stává se neúčinnými, přestože v minulosti u daného pacienta fungovaly. Takže jde o následky očkování, které vidím ve své ordinaci denně asi u 50% vyšetřovaných pacientů…..

    • Existují i pacienti, kteří očkováni nebyli a problemy mají už 4 roky. Když si dáte tu práci a vyhledate si pojem postcovidove ME/CFS, vše se dozvíte.

    • Nebyli. Jedna se o lidi, kteří onemocneli dřív, než bylo očkováni. Slavim 4 roky. Covid mi prokazatelně poškodil CNS. A dysfunkce autonomního nervového systému je otřesná věc, to mi věřte. Sympaticus a parasympaticus nefunguje správne. Proto se tu snažím o určitou osvětu, protože nemůžu spát, mám dominantní sympaticus místo parasympatiku v situaci, kdy to tak byt nemá. Nervová vlákna sympatiku a parasympatiku jsou extremne důležitou části nervové soustavy, protože se podílí na veškerých funkcích organismu. A pokud nefunguji správne, tak mate velkej problém. Zminim teď třeba trávení, když tyto systémy nefunguji, tak jak maji, extremne se zpomaluje peristaltika, diabetici by mohli vyprávět. A to teď mužu i já, a to nejsem diabetik. Mňamka. Na EEG mám prokazatelne změny, kde je vidět, ze mozek je přes den utlumeny, mozkové vlny vypadají jako ty, když spim. A kdyz mám spát, bdim. Díky hyperaktivnimu sympatiku mozek nedokáže nahodit spanek. To samé se dělo u SARSu i MERSu. Očkování z toho pro jednou vynechte. Covid je silne neurotropni. Tzn. ze má afinitu k mozkové tkáni a lehce dokáže přestoupit přes hematoencefalickou bariéru.

  21. Mam po covidu porad bolesti hlavy,na neurologii kdyz se zeptam jestli to nekdy zmizi tak jen krouti rameny a nikdo mi nic nerekne. Uz to trva skoro tri roky a vysledek nikde. Ockovana teda nejsem

    • Covid je neurotropni, je možná perzistence viru. To vám zatím nikdo nedokáže říci. Je to trochu jak u EBV. Pokud se Vám reaktivuje, je vám zle, mate stále zvýšenou teplotu, jste věcně vyčerpána. Reaktivace EBV je u covidu velmi častá. Dostala jsem na EBV isoprinosine, později imunor, ale i IgM stále pozitivní. Takže někomu antivirotikum pomůže, někomu ne. Antivirotika muže předepsat snad jen imunolog. Takže jít jedine touto cestou.

  22. Tak hlavně by se měli rozlišit očkovaní od neočkovaných. Vážných nežádoucích účinků je moc – dokonce fatální. Každý by se měl poslechnout našeho největšího odborníka – prof. Turánka. Vysvětluje jak funguje tělo a imunita člověka po očkování. I několik let. Očkování v byla a doposud je ruská ruleta. Všichni ostatní mají jen protivnou chřipku.

    • Asi vás teď úplně šokuji, tak bacha na infarktu,ale já jsem NEOČKOVANÁ!!!! a v článku je řec o pacientech, kterým problemy začaly před očkovánim, případně očkováni nema na stav vliv, pro pana docenta momentálně sbirame surova data. Dam vám domácí úkol. Nastudujte si termíny neurotropní a hematoencefalicka bariéra a pak se vraťte a napiste mi, co pěkného jste nastudovala. Vás mozek bude poťěšen, že bude muset přemýšlet.

      A propo, věděla jste, ze i chripkovy virus se vám muže dostat do mozku a nemusíte být ockovana?

      Ještě vám zjednodušene prozradím, jak to ten covid dělá a úplně sám, žádný trapný očkování k tomu nepotřebuje. Po nákaze ztratíte čich a chuť. Virus se do organismu dostane skrze čichové buňky. A dále pokračuje až do cichoveho bulbu. A teď bude spoiler, bacha. Ten se nenachází v nose, ale nachází se? Modří už vědí. A vy se to dozvíte, až vypracujete domácí úkol.

  23. Covid-19 byl vynalézán-zkoušen ve voj. laboratořích na UA i v USA, zároveň s vakcínami … Proč ? to ví velmi málo lidi, možná šlo o to jak zastrašit lid aby více poslouchal ty vyvolené, kteří se sami zvolili do těchto pozic. Samozřejmě na tom šíleně zbohatli jak je známo … Chudé státy v Asii, Africe, jižní Americe pořádně ani nevěděli o co jde, neměli peníze na covidmánii jako v bohatších státech, řvali tam jen ti, kteří chtěli taky rychle zbohatnout ! Přitom kvalitní, nezávadné vakcíny se vynalézají, zkouší … 10 až 15. let. Tak ať euhujeři s amislouhy nelžou o Wu-chanu i když i tam bylo 300 voj. specialistů z laboratoří USA, zrovna v té době když vypukla covidmánie … ASI jen náhodou, co ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here