Je tu listopad, čas na bezplatné a anonymní testování HIV i žloutenku

0
454
hiv
Foto: Pixabay.com

Od pondělí 20. listopadu se prodlouží otevírací doba testovacích míst na HIV a žloutenky. Kdokoliv se v nich může nechat anonymně, bezplatně a rychle otestovat na HIV, žloutenku B, C a syfilis. Akce potrvá do pondělí 27. listopadu.

Příští týden se po celém Česku otevřou dveře desítek testovacích míst, v nichž se může nechat kdokoli preventivně otestovat na jmenované nemoci. I letos se tuzemská poradenská a testovací centra na HIV a žloutenky připojují k Evropskému týdnu testování na HIV a žloutenky, to již po desáté v řadě.

„Testování je dostupné pro všechny, zdarma a anonymně. V poradnách příchozího zaregistrují jen pod číselným kódem. Zájemce se může mnohé dozvědět, budou mu k dispozici odborníci, se kterými může například konzultovat svou konkrétní životní situaci,“ říká k akci ředitelka Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Barbora Macková.

Žloutenky i virus HIV na sebe často v prvních letech nákazy nijak nápadně neupozorňují. K nákaze i postačí jediný náhodný nechráněný sexuální kontakt za život. Úspěšnost léčby pacienta s virem HIV nebo žloutenkou závisí na tom, jak rychle po nákaze dostane léky.

I pacientům s HIV dnes české zdravotnictví nabízí velmi účinnou antivirotickou terapii. Při jejím včasném podání dokáže snížit množství viru v těle na minimum, kdy nakažený neohrožuje ani svého partnera. Jde o léky, které pacienta sice úplně nevyléčí, ale utlumí virus v těle na minimum. Čímž sníží i riziko dalšího šíření nákazy. Pacienti žijící s virem HIV, kteří dodržují antivirotickou léčbu, mají předpokládanou délku života srovnatelnou s lidmi bez této infekce.

Přes 600 lidí s HIV o nákaze ještě neví

Při testování na HIV se sleduje přítomnost protilátek proti viru a antigen p24 [molekula uvnitř viru HIV]. Negativní výsledek testu se dá považovat za spolehlivý, pokud testovaná osoba dodržela tříměsíční odstup od poslední rizikové události. Pokud test ukáže výsledek, podle kterého by mohl být pacient nakažený [reaktivní výsledek], pak se vzorek žilní krve odesílá k posouzení do Národní referenční laboratoře [NRL]. Teprve tam podrobnější analýzou odborník definitivně potvrdí, či naopak vyvrátí výsledek prvního testu.

„V případě, že by test byl pozitivní, nasměrujeme člověka hned do specializované péče. Protože čím dříve se začne léčit, tím vyšší kvalitu života lze zachovat, a to na opravdu dlouhá léta,“ říká Anna Kubátová, manažerka Národního programu HIV/AIDS v ČR.

Používání kondomu funguje vždy a všude, říká David Jilich

 

Anna Kubátová upozorňuje, že v Česku je podle odhadu SZÚ více než 600 osob, které jsou HIV pozitivní, ale o své nákaze neví, a tedy se s ní ani neléčí. Nechat se otestovat třeba již v příštím týdnu proto není od věci a jde především o prevenci. Na rozdíl od jiných převážně východních zemí se totiž v Česku většina pacientů virem HIV nakazí sexuálním kontaktem. Tedy nikoli nitrožilně při aplikaci drogy, jako je tomu ve většině zemí od nás na východ.

Testování z kapilární krve nebo slin

V některých poradenských a testovacích centrech vyšetřují na HIV zájemce z kapky krve z prstu. Výhodou takového testu je jeho vyhodnocení hned po jeho odběru. Tento test je spolehlivý, ale při reaktivním výsledku putuje vzorek žilní krve k ověření do Národní referenční laboratoře. Výhodou této metody je sdělení výsledku hned po odběru. Což umožňuje jeho použití v kontaktních centrech či v mobilní sanitce.

Další z možností je test na HIV ze slin, kdy pověřená osoba provede u testovaného odběr slin stěrem ze sliznice v ústech. Odebraný vzorek se rovněž vyšetří hned v poradně.

53letý Němec se z HIV uzdravil díky transplantaci kostní dřeně

A stejně jako u testu z kapilární krve se i reaktivní výsledek u slinného rychlotestu zasílá k potvrzení, či vyvrácení podezření do NRF. K těm nejpřesnějším způsobům testování na HIV pak patří analýza žilní krve, kdy se vzorek po odběru odesílá k analýze do laboratoře. Konečný výsledek pak laboratoř odešle lékaři zodpovědnému za odběr vzorku krve. Výsledek se testovaný na rozdíl od testu z kapilární krve či slin dozvídá až za několik dní. Což si žádá další návštěvu odběrového centra, respektive poradny.

Seznam poraden s prodlouženou pracovní dobou v příštím týdnu i jejich přehledná mapa jsou dostupné na webu www.tadyted.com. Jinak v Česku funguje osm specializovaných HIV center, ve kterých se pacientům dostává komplexní péče včetně podání protivirových léků.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here