Žloutenka je sedmou nejčastější příčinou úmrtí v Evropě

0
341
zloutenka
Foto: Pixabay.com

Žloutenka je v Evropě sedmou nejčastější příčinou úmrtí. Její přenos je docela jednoduchý. Některým z jejích virů se pacient nakazí špatným umytím rukou či nahodilým nechráněným sexem. K prevenci patří důsledná hygiena a očkování.

Žloutenka neboli hepatitida patří k virovým onemocněním zasahující hlavně játra. Zprvu v nich způsobuje zánět, který u mnohých především neléčených pacientů vede k cirhóze, selhávání a rakovině jater. V Česku lékaři u pacientů nejčastěji diagnostikují žloutenku typu A, B a C. Virová hepatitida na celém světě ročně zabíjí 1,4 milionu lidí. V Evropě jde o sedmou nejčastější příčinu smrti. Namístě je proto myslet na prevenci a očkování.

„Před výskytem virové hepatitidy se můžeme chránit očkováním a prevencí. Nesedat si na prkénka WC mimo vlastní domov, po použití toalety si důkladně umýt ruce. Mít po ruce čisticí ubrousky a desinfekci pro případ, že není nablízku koupelna,“ radí tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] Elenka Mazurová.

Do těla se infekce dostává zažívacím traktem nemytými potravinami a jídlem, které infikovala moucha.

„Před jídlem je proto třeba pořádně umýt ovoce a zeleninu,“ upozorňuje mluvčí ČPZP.

Žloutenka se přenáší i kontaminovanou vodou nebo například i z madla v autobuse, jehož se předtím držel nakažený člověk. Zásadní roli v prevenci nákazy tak sehrává důsledná hygiena rukou, především po návratu domů.

Lékárníci orodují za lepší hygienu. Důvod je žloutenka

Virus se ale přenáší také kontaktem s infikovanou krví, nebo při nesterilním tetování. Nakazit se jím lidé mohou i při nechráněném pohlavním styku. Anebo při nitrožilním užívání drog při sdílení injekčních jehel a stříkaček.

Léčba žloutenky stojí pojišťovny dost peněz

Mluvčí ČPZP v souvislosti se Světovým dnem boje proti hepatitidě [28. července] připomíná, že léčba žloutenky vyžaduje i nemalé finanční prostředky. Konkrétně ČPZP v roce 2022 na léčbu hepatitidy u 979 jejích pojištěnců vynaložila zhruba 139 milionů korun. K vůbec nejnákladnějším pacientům patří ti se žloutenkou typu C, která bývá často označována jako „nemoc narkomanů“. Při pobytu v parcích a na hřištích je proto důležité, aby lidé věnovali zvýšenou pozornost tomu, aby nepřišli do kontaktu s použitou injekční stříkačkou, dodává mluvčí pojišťovny.

Příznaky nákazy žloutenku neprobíhají u všech pacientů stejně. Obvykle se ale zprvu projeví jako chřipka. Pacienti pociťují únavu, teplotu, nevolnost, trpí průjmy a zvracením.

Dnes bych nepřežil ani den, říká vyléčený narkoman

K nejčastější reakci těla avšak obvykle až v pozdějším stadiu onemocnění patří zežloutnutí bělma očí a později i celého těla. Nakažení mají i světlejší stolici a tmavou moč. V takových situacích se mají okamžitě spojit se svým praktickým lékařem. Inkubační doba žloutenky se pohybuje v rozmezí patnácti až 50 dnů. To je doba, kdy se nemoc obvykle projeví a zároveň je pacient pro své okolí infekční. Léčba hepatitidy vyžaduje přísnou dietu bez tuků a alkoholu. K regeneraci jater lékaři doporučují jako podpůrnou léčbu zvýšený přísun vitamínu B.

Na očkování přispěje zdravotní pojišťovna

Mimo důslednou hygienu je účinnou prevencí nákazy žloutenky očkování. Děti se v České republice proti hepatitidě typu B povinně, tedy na účet zdravotní pojišťovny, očkují od roku 2001. očkování pojišťovny hradí také rizikovým profesím stanoveným Vyhláškou 537/2006 o očkování proti infekčním nemocem. Jde o zdravotníky, studenty zdravotních škol, nově přijaté klienty do domovů pro osoby se zdravotním postižením a do domovů se zvláštním režimem. Dále mezi tuto skupinu patří osoby po rizikovém kontaktu s nemocným a bacilonosičem nebo po poranění rizikovým předmětem. Například injekční jehlou.

Nutno upozornit, že na virus hepatitidy C zatím účinná vakcína neexistuje. Byť její léčbu už v Česku zdravotní pojišťovny plně uhradí. Zhruba tříměsíční terapie dokáže pacienty se žloutenkou C i zcela vyléčit. Vždy ale záleží na konkrétním stadiu nemoci a tomu, jak pacient s ošetřujícím lékařem spolupracuje.

Hepatitida typu C je léčitelná do dvou měsíců

Očkování proti hepatitidě A pojišťovny hradí jako zvláštní očkování, kdy pojišťovna hradí výkon očkování a vakcínu stát, u zaměstnanců a příslušníků integrovaného záchranného systému. A dále při epidemiích, kdy očkování nařídí hygienik. V ostatních případech očkování pojišťovny nezaplatí.

Nicméně většina ze sedmi tuzemských zdravotních pojišťoven na vakcíny proti hepatitidě přispívá ze svých fondů prevence. Kupříkladu ČPZP na něj dospělým pojištěncům přispěje až jeden tisíc korun a dětem až 1500 korun. Loni u ČPZP na toto očkování čerpalo příspěvek téměř tři tisíce jejích pojištěnců v celkovém objemu 2,71 milionu korun.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here