Fentanyl zabíjí už i v Česku. V USA zabije desítky tisíc lidí ročně

1
9771
fentanyl
Foto: Pixabay.com

Třiačtyřicetiletá žena zemřela na konci července v Bruntálu po užití fentanylu. Fentanyl je droga ze skupiny syntetických opioidů. Potíže s ní řeší hlavně Spojené státy, kde na předávkování touto látkou každoročně umírá na 70 000 lidí.

Čeští kriminalisté v souvislosti s úmrtím ženy v Bruntálu obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy devětadvacetiletou ženu a o 20 let staršího muže. Obviněným hrozí až osmnáctileté vězení. Obě osoby skončily ve vazbě. Informaci potvrdila policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

„U poškozené došlo ke kombinované intoxikaci alkoholem a fentanylem a krátce po užití na místě zemřela,” doplnila Jiroušková.

Obviněná žena podle mluvčí přinesla ke známým fentanylovou transdermální náplast a v průběhu dvou dnů, kdy zde pobývala, z ní získala omamnou návykovou látku fentanyl. Jednou použila větší část náplasti, aby byla droga silnější. Získanou drogu sama užívala a část v obou dnech poskytla obviněnému muži, jako protislužbu za přespání.

Muž si drogu opakovaně aplikoval. V jednom případě ji nitrožilně podal i své přítelkyni, která byla v té době silně opilá. Muž byl už v roce 2021 podmíněně odsouzen za distribuci drog.

Fentanyl zabíjí ročně v USA desítky tisíc lidí

Podle americké Agentury pro potírání narkotik [DEA] je fentanyl vůbec nejsmrtelnější drogová hrozba v USA. Na předávkování touto látkou ve Spojených státech každoročně umírá na 70 000 lidí. Do země se pašuje převážně z Mexika. Vyrábí se ale v Číně. Do Spojených států drogu dealeři pašují často už v podobě pilulek nebo v obalech, které připomínají ty s legálními léky. Velká část z amerických konzumentů pak ani neví, že užívá fentanyl. Mylně se domnívají, že konzumují legální a kontrolované léky.

Opiátová kauza v USA pokračuje. Fentanyl zabil známého rappera

Problém s fentanylem se tak již i stal agendou mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora. Ten dopisem požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga o pomoc při potírání výroby a pašování fentanylu. López Obrador zprávu potvrdil na tiskové konferenci, kde uvedl, že chce, aby Čína s Mexikem sdílela informace o přepravě fentanylu přes Tichý oceán.

„Bylo by neocenitelnou pomocí, kdybychom měli informace o tom, kdo dováží tuto látku. V jakém množství a v jakých lodích. Kdy vyplouvají z čínských přístavů a do jakých mexických přístavů směřují,“ píše mexický prezident podle agentury EFE v dopise čínskému protějšku.

Syntetické drogy nabývají na významu

Užívání fentanylu odpovídá aktuálním trendům na trhu s drogami. Celosvětový počet uživatelů drog se za deset let zvýšil téměř o čtvrtinu. Od roku 2011 do roku 2021 stoupl o 23 procent na 296 milionů. Trhu stále více dominují syntetické drogy, uvádí ve své zprávě World Drug Report 2023 Úřad OSN pro drogy a kriminalitu [UNODC].

V ní varuje před šířením drog, jako jsou metamfetamin, fentanyl a mnoho dalších nově vyvinutých omamných látek na ilegálním trhu.

„Výroba syntetických drog je levná, snadná a rychlá,“ konstatuje UNODC.

Podle ní je produkce těchto drog jen obtížně odhalitelná, protože nenavazuje na konkrétní oblasti pěstování nebo růstové cykly. Jako je tomu třeba v případě kokainu nebo heroinu. Úřad tvrdí, že výroba a pašování syntetických látek se kvůli ruské útočné válce zvýší i na Ukrajině a v jejím okolí. K čemuž už dochází, dodává.

Syntetické drogy mění nelegální trh s narkotiky

Naopak v Afghánistánu agentura sleduje pokles produkce opia pod vládou islamistického hnutí Tálibán [vlády se ujalo v roce 2021, pozn. red.]. OSN ale upozorňuje, že Afghánistán zůstává nejen nejvýznamnějším světovým vývozcem opia [heroin], ale řadí se i k významným producentům metamfetaminu. Jemu se v Česku tradičně říká pervitin. Ale opět. Pokles pěstování opia nejspíše povede k přesunu směrem k syntetickým drogám.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. sláva tři krát sláva zase jsme dohnali náš vzor – nikdy nepochopím co to může být za id…a co si to vezme dobrovolně každý kdo bere drogy je pro budoucnost lidstva zbytečný tedy pokud si nepředstavujeme něco takového jako světlou budoucnost pro naše potomky https://www.youtube.com/shorts/obQvpVo931U zdrhejme dokud je čas toto je konec

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here