Syntetické drogy mění nelegální trh s narkotiky

0
839
drogy
Foto: Pixabay.com

Celosvětový počet uživatelů drog se za deset let zvýšil téměř o čtvrtinu. Od roku 2011 do roku 2021 stoupl o 23 procent na 296 milionů. Trhu stále více dominují syntetické drogy, uvádí Úřad OSN pro drogy a kriminalitu [UNODC].

Agentura OSN aktuálně zveřejnila pravidelnou zprávu World Drug Report 2023. V ní uvádí, že za polovinou rychlého růstu spotřeby drog stojí zvýšení světové populace. UNODC ve své zprávě ale i varuje před šířením drog, jako jsou metamfetamin, fentanyl a mnoho dalších nově vyvinutých omamných látek na ilegálním trhu.

„Výroba syntetických drog je levná, snadná a rychlá,” konstatuje UNODC.

Podle ní je produkce těchto drog obtížně odhalitelná, protože nenavazuje na konkrétní oblasti pěstování nebo růstové cykly. Jako je tomu třeba v případě kokainu nebo heroinu. Úřad tvrdí, že výroba a pašování syntetických látek se kvůli ruské útočné válce zvýší i na Ukrajině a v jejím okolí. K čemuž už i dochází, dodává.

Naopak v Afghánistánu agentura sleduje pokles produkce opia pod vládou islamistického hnutí Tálibán [vlády se ujalo v roce 2021, pozn. red.]. OSN ale upozorňuje, že Afghánistán zůstává nejen nejvýznamnějším světovým vývozcem opia [heroin], ale řadí se i k významným producentům metamfetaminu. Jemu se v Česku tradičně říká pervitin. Ale opět: Pokles pěstování opia nejspíš povede k přesunu směrem k syntetickým drogám.

Drogy v Evropě zůstávají dostupné

Podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a závislosti [EMCDDA] úřady loni nahlásily 41 nových drog. Evropa nyní celkem monitoruje na 930 psychoaktivních látek.

Aktuální zpráva EMCDDA uvádí, že konopí a marihuana jsou nadále nejběžněji užívanou nelegální drogou v Evropě. Podle odhadů je za poslední rok použilo 22,6 milionu Evropanů od 15 do 64 let. To představuje osm procent obyvatel v této věkové skupině. V roce 2021 policisté zabavili největší objemy hašiše a sušiny konopí za posledních deset let, bylo to 816 respektive 256 tun. Ve stejném roce v Evropě nějakou formu léčby kvůli problémům souvisejícím s užíváním konopí zahájilo odhadem 97 000 klientů, uvádí zpráva.

Na trhu se stále častěji objevují produkty, které se vydávají za zboží obsahující přírodní konopí, ale ve skutečnosti v nich jsou účinné syntetické kanabinoidy, které mohou způsobit otravu. Prvním polosyntetickým kanabinoidem zachyceným v EU v roce 2022 se stal hexahydrokanabinol [HHC]. Objevil se ve dvou třetinách členských zemí EU a v některých se prodává jako “legální” alternativa konopí, upozorňuje EMCDDA.

Zpráva v souvislosti s Českou republikou upozorňuje na připravovanou změnu regulace trhu s konopím a nadprůměrné užívání halucinogenních hub.

Lidovci jsou poslední, kteří brání legalizaci konopí v ČR

V Evropě je velmi snadno dostupný také kokain, což je dáno pašováním velkých objemů této drogy přes evropské přístavy, uvádí zpráva. V roce 2021 členské státy EU zabavily rekordních 303 tun kokainu, tři čtvrtiny z toho v Belgii, Nizozemsku a Španělsku. Kokain je v Evropě nejčastěji užívanou nelegální stimulační drogou. V posledním roce ji užilo přibližně 3,7 milionu Evropanů.

Dostupnost heroinu rovněž zůstává vysoká, rizikovost této drogy ovlivňuje i politické dění. Téměř veškerý heroin spotřebovaný v Evropě pochází z Afghánistánu. Tam radikální hnutí Tálibán v dubnu 2022 krátce po převzetí moci vyhlásilo zákaz pěstování opiového máku.

„Existují obavy, že případná nedostupnost této drogy by mohla být spojena s nárůstem nabídky syntetických opioidů a poptávky po nich,” varuje zpráva.

USA řeší fentanyl

Drogovou problematiku vážně řeší Severní Amerika. Americké ministerstvo spravedlnosti v minulém týdnu obvinilo několika čínských firem a osob ze zločinů spojených s výrobou a distribucí smrtící drogy fentanyl. Ta teď patří v USA k nejrozšířenějším nelegálním drogám.

Fentanyl je syntetická omamná látka, která může být až 50krát silnější než heroin a 100krát silnější než morfin. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] odhaduje, že v letech 2021 a 2022 droga zabila desetitisíce lidí. Stala se nejčastější příčinou smrti Američanů ve věku 18 až 49 let. Na předávkování touto látkou v USA údajně každoročně umírá na 70 000 lidí.

Opiátová kauza v USA pokračuje. Fentanyl zabil známého rappera

Podle americké vlády čínské firmy chemikálie používané k výrobě fentanylu pašují na americkou půdu ve spolupráci s mexickými drogovými kartely. Dva z obviněných už zatkli pracovníci americké Agentury pro potírání narkotik [DEA].

Problém s fentanylem se stal agendou mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora. Ten v těchto dnech dopisem požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga o pomoc při potírání výroby a pašování fentanylu.

„Bylo by neocenitelnou pomocí, kdybychom měli informace o tom, kdo dováží tuto látku. V jakém množství a v jakých lodích. Kdy vyplouvají z čínských přístavů a do jakých mexických přístavů směřují,“ uvedl mexický prezident podle agentury EFE v dopise čínskému protějšku.

Boj proti fentanylové krizi je v USA značně zpolitizovaný. Politici Republikánské strany ji často využívají ke kritice vlády vedené prezidentem z Demokratické strany Joe Bidenem. Obchod s drogou spojují s nelegální imigrací přes hranici s Mexikem.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here