Používání kondomu funguje vždy a všude, říká David Jilich

0
2937
kondomu
MUDr. David Jilich, vedoucí HIV/AIDS centra Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka a 1., 2. a 3. LF UK / Foto: FNB

„Používání kondomu je vysoce účinné ve vztahu k většině pohlavně přenosných chorob,“ říká k prevenci nákazy David Jilich, infektolog a vedoucí Národního HIV/AIDS centra na Klinice infekčních nemocí FNB a 1., 2. a 3. LF UK.

Pohlavně přenášenou nemocí se mohou lidé podle Davida Jilicha nakazit kdekoli na světě. Nikoli jen v zemích, které jsou známy jako cílové destinace sexuální turistiky. Jako je třeba Thajska, Malajsie a Filipíny a další země.

„Ono to nemusí být primárně destinací jako takovou, ale tím, že zde využívají sexuální služby četné osoby z různých částí světa. Statisticky vzato lidé, kteří si o placenou sexuální službu řeknou, jsou určitým způsobem rizikoví stran svého předchozího chování,“ vysvětluje souvislosti David Jilich.

Lidé využívající sexuální služby totiž mohou být nakaženi pohlavními chorobami a přes prostitutky a prostituty pak infekce sdílejí s jejich dalšími sexuálními zákazníky.

„Proto si myslím, že uvedené země jsou z pohledu sexuální turistiky rizikové, ale zmiňované státy nejsou zdaleka jediné,“ upozorňuje odborník na infekční lékařství.

Nehledě na to, že většina z pohlavně přenášených onemocnění se vyskytují po celém světě. To znamená, že žádný nechráněný pohlavní styk, za který si člověk zaplatí nebo i s náhodným partnerem, není bezpečný a bez rizika. Ať už k němu dojde kdekoli na světě.

„Pak už jde jen o míru rizika, například ve vztahu k četnosti výskytu HIV. Logicky v zemi, kde je výskyt infekce vyšší, je vyšší i riziko nákazy,“ vysvětluje Jilich.

K nejčastěji pohlavně přenosným infekcím patří žloutenky, HIV, syfilis, kapavka. Dále různé typy chlamydiových infekcí, herpetické neboli oparové infekce, opičí neštovice a lidský papilomavirus neboli HPV.

Náhodná setkání a použití kondomu

Při náhodných a nestálých sexuálních kontaktech kdekoli na světě by proto lidé, a to třeba i na letních dovolených, ale nejen na nich, neměli zapomínat na prevenci a vždy se před nákazou chránit. To znamená používat bariérovou ochranu při kontaktu s náhodnými sexuálními partnery. A nezáleží na tom, jestli jde o ženu, muže nebo více osob.

„Ať už jde o jeden nebo více podobných kontaktů. Ať už je ta služba placená, či neplacená. Prostě vždycky,“ apeluje David Jilich.

Žloutenka je sedmou nejčastější příčinou úmrtí v Evropě

V této souvislosti připomíná, že nejúčinnější prevencí je ukázněné a střídmé sexuální chování. A ideálně jeden stálý sexuální partner, který je důvěryhodný. V ostatních případech se musí lidé při pohlavním sblížení vždy proti nákazám chránit.

Nicméně i David Jilich říká, že existují praktiky, při kterých se kondom nepoužívá nebo ani použít nedá. Například i při líbání se lidé mohou nakazit pohlavně přenosnou chorobou. I když jde spíše o výjimečné případy a s nízkým rizikem přenosu infekce.

Amfetaminy zvyšují chuť na více sexuálních partnerů

Riziko nákazy pohlavně přenosnými chorobami podle Davida Jilicha významně zvyšují psychotropní látky. Často k nevázanému chování zvyšující apetit k sexu navíc s opomenutím použití ochrany přispívá i alkohol, tedy nemusí jít vždy jen o nelegální látky. Pod vlivem omamných látek se totiž zvyšuje míra tolerance vlastního chování. Jinak řečeno se posouvá hranice toho, čeho by se za střízliva člověk zřejmě ani nedopustil. A v takovém stavu se na ochranu nebo na následky sexuálního chování zapomíná a nemyslí.

„Ještě si neodpustím připomenout, že pod vlivem amfetaminů se jako jeden z účinků na psychiku popisuje potřeba zvýšit počet sexuálních partnerů,“ dodává lékař s tím, že riziko nákazy pak roste exponenciálně.

„Před tímto fenoménem provázejícím dovolenkovou sexuální turistiku bych chtěl cestovatele důrazně varovat,“ dodává.

Roční léčba HIV pacienta antivirotiky vyjde na 200 tisíc Kč

K šíření pohlavně přenosných nákaz nejen v době letních dovolených se vyjadřuje i přednosta a primář Dermatovenerologické kliniky FNB a 2. LF UK doc. Filip Rob. I na jeho oddělení se lékaři zabývají léčbou nemocí, kterými se pacienti nakazili pohlavním stykem. Podle docenta Roba na klinice nejčastěji léčí genitální bradavice, kapavčité a chlamydiové infekce. V letních obdobních se počty pacientů nijak výrazně neliší od jiných období v roce.

„Výskyt pohlavních chorob se přes léto výrazně nezvyšuje. Většina těchto onemocnění se v některých specifických populacích, jako jsou muži mající sex s muži, často objevuje v menších epidemiích,“ říká k výskytu infekcí doc. Rob.

Příkladem jmenuje loňskou epidemii opičích neštovic. A s většinou těchto nemocí si umí specialisté velmi dobře poradit a jejich léčba nevyžaduje hospitalizaci.

U většiny bakteriálních onemocnění, například kapavka, chlamydie, případně syfilis, postačí antibiotická léčba, často jednorázová,“ říká.

Jen některé specifické případy vyžadují delší léčbu. A u virových infekcí, jako jsou například genitální bradavice, je nutné většinou provádět opakovaná ošetření, dodává.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here